Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Χαμήλωσαν οι τόνοι, αλλά η "μάχη" συνεχίζεται

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου της Ν. ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτή με χαμηλούς τόνους στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οι τριβές συνεχίζονται

Η ιδιαίτερη ένταση, που προκάλεσε η έναρξη του συνεδρίου της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του κόμματος, τελικά, δεν επιστεγάστηκεκαι με την εκδήλωση ευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Σημίτη - Τσοχατζόπουλο. Μια τέτοια εξέλιξη αποφεύχθηκε, χτες, κατόπιν "συμφωνίας κυρίων" μεταξύ των πρωταγωνιστών της αντιπαράθεσης, αφού κατόπιν εντονότατων παρασκηνιακών διεργασιών, όλοι επέλεξαν να "χαμηλώσουν τους τόνους", έπειτα από την απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας να μην παραστεί στο συνέδριο.

Ωστόσο το γεγονός ότι, παρά τη μη νομιμοποίηση του συνεδρίου από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, παρέστησαν σε αυτό περί τα 28 μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, περίπου 30 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, 2 μέλη του ΕΓ καθώς και ο κοινοτικός επίτροπος Χρ. Παπουτσής,επιτρέπει να εκτιμηθεί, ότι οι παρούσες αναταράξεις εντός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι τελευταίες. Κάτι, που δεν αναιρείται από μια ακόμη αλήθεια, όπως τη διατύπωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ερωτώμενος για την παρουσία πολλών βουλευτών στο συνέδριο απάντησε ότι αυτό δε σημαίνει πως δε στηρίζουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο Δ. Ρέππας επέλεξε να δηλώσει ότι είναι "ταυτισμένος" και "ευθυγραμμισμένος" με τον πρωθυπουργό...

Ο Ακης στα... Γιάννενα

Η απόφαση του Α. Τσοχατζόπουλου να μην παραστεί στο συνέδριο της Νεολαίας είχε ληφθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής και είχε γίνει γνωστή στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του στον πρωθυπουργό, με τον οποίο συναντήθηκε πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ δημοσίως δήλωσε χτες το πρωί ότι θα πήγαινε στα... Γιάννενα, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στο συνέδριο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός δεν έκανε ουδεμία νύξη για το θέμα.

Προσερχόμενος ο υπουργός Αμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο κάλυψε πολιτικά, για μια ακόμα φορά την πλειοψηφία της Νεολαίας. Οπως είπε "σχετικά με αυτό το συνέδριο υπήρξαν διαφορές όσον αφορά τις διαδικασίες", αλλά "δεν υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές στο ΠΑΣΟΚ" και ξεκαθάρισε ότι η Νεολαία θα επιβεβαιώσει μέσα από το συνέδριο "την ταύτισή της με τις ιδεολογικές πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και με την κυβερνητική πολιτική".

Παρασκηνιακές ιαχές "νίκης"...

Από την πλευρά του πρωθυπουργού συνεργάτες του εμφανίζονταν χτες "ικανοποιημένοι" από την εξέλιξη, διότι, αφ' ενός "ο Ακης έκανε πίσω", αφ' ετέρου "η παρουσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο ήταν ασθενική",όπως υποστήριζαν... Παράλληλα, σημείωναν ότι κατάφεραν να αποδώσουν στον Τσοχατζόπουλου την ιδιότητα του ηγέτη "ενός μικρού κομματιού του ΠΑΣΟΚ". Συμπλήρωναν, δε, ότι έχει σημασία πως ούτε ο Γερ. Αρσένης παραβρέθηκε στο συνέδριο. Είναι σαφές ότι τόσο ο Κ. Σημίτης, όσο και ο Α. Τσοχατζόπουλος έχουν επιλέξει σε αυτή τη φάση να αναδείξουν σε κύριο το δευτερεύον, δηλαδή την παρουσία ή μη του υπουργού στο συνέδριο, ώστε να υπάρξει διαφυγή από την εν θερμώ φάση της εξελισσόμενης κρίσης.

Από την πλευρά Τσοχατζόπουλου, συνεργάτες του υποστήριζαν πως ο υπουργός πέτυχε πολιτική νίκη μέσω της νομιμοποίησης του συνεδρίου, ενώ σημείωναν ότι με την παρουσία του "απέφυγε να πέσει στην παγίδα να ταυτιστεί με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας την εικόνα του εγγυητή της ενότητας όλου του ΠΑΣΟΚ". Υποστήριζαν δε, ότι ο υπουργός θα είναι εκείνος που "θα επιλέξει το χώρο και το χρόνο της σύγκρουσης με τον Σημίτη", συνεχίζοντας ότι σε αυτή τη φάση, η ρήξη επιλέχτηκε από τον πρωθυπουργό. Πάντως, ομολογούσαν ότι θα έπρεπε από νωρίς ο Α. Τσοχατζόπουλος να έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα παραστεί στο συνέδριο.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ανακοίνωση για τις εξελίξεις εξέδωσε χτες και ο Γερ. Αρσένης - θέλοντας προφανώς να δηλώσει και τη δική του παρουσία - όπου αναφερόμενος στους "εκσυγχρονιστές" ισχυρίστηκε ότι "κακώς" δε συμμετείχαν στο συνέδριο, αλλά, ταυτόχρονα επικρίνει και την πλειοψηφία που πρόσκειται στον Α. Τσοχατζόπουλο ως υπεύθυνη για τον τραυματισμένο πολιτικό λόγο της οργάνωσης. Η συνέχεια, πλέον, αναμένεται στο ΕΓ που συνεδριάζει τη Δευτέρα, καθώς μέλη του οργάνου, όπως ο Θ. Πάγκαλος έχουν ταχθεί υπέρ της διάλυσης της Νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ