Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικάνικοι εκβιασμοί για το Κυπριακό

Βήμα προς βήμα, η ελληνική υποχώρηση για το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Πάγκαλου, μετά τη συνάντησή του την περασμένη Παρασκευή με την Μ. Ολμπράιτ στην Ουάσιγκτον

Οι αμερικανικές πιέσεις οδηγούν Αθήνα και Λευκωσία σε δεύτερες "σκέψεις" σχετικά με την αγορά και την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S - 300 στην Κύπρο. Ηδη αυτές οι "δεύτερες" σκέψεις άρχισαν να διατυπώνονται και δημόσια από τον "ειδικό" γι' αυτές τις αποστολές υπουργό Eξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ο οποίος με "περίτεχνες" διατυπώσεις ανέλαβε να ανοίξει το έδαφος για την οπισθοχώρηση και την προσαρμογή των κυβερνήσεων Αθήνας και Λευκωσίας με τις αμερικανικές απαιτήσεις.

Ο Θ. Πάγκαλος, λοιπόν, την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ, στις δηλώσεις του, "άνοιξε το παράθυρο" για την αλλαγή πολιτικής στο θέμα των πυραύλων.

"Για το Κυπριακό συζητήσαμε, είπε ο Ελληνας υπουργός και εμείς αναλύσαμε την άποψή μας, ότι πρέπει να γίνουν βήματα για να μειωθεί, για να σταματήσει και να αντιστραφεί μάλλον, η κλιμάκωση των εξοπλισμών. Και βεβαίως η αποκλιμάκωση των εξοπλισμών πρέπει να αρχίσει από τους πιο προχωρημένους εξοπλισμούς που είναι τα αεροπλάνα. Εάν δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δε θα υπάρχουν αντιαεροπορικά και εάν δεν υπάρχουν αντιαεροπορικά, μετά μπορούμε να μειώσουμε και τα τανκς και τα κανόνια και να οδηγηθούμε σιγά - σιγά σε καλύτερο κλίμα". Με τη διατύπωση αυτή, όπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες, διαμορφώνεται μια νέα ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η αποτροπή της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο δε συνδέεται πλέον με ένα συνολικό σχέδιο αποστρατιωτικοποίησης, αλλά μόνο με ένα μέτρο αποκλιμάκωσης της έντασης, όπως είναι το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, δε συμφώνησε με αυτή την εκτίμηση και υποστήριξε πως ο Θ. Πάγκαλος σε αυτή του τη δήλωση δε διατυπώνει καμιά νέα θέση, απλώς επαναλαμβάνει τη γνωστή άποψη Αθήνας και Λευκωσίας περί αποστρατιωτικοποίησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι με Πάγκαλο

Τις δυνατότητες που υπάρχουν για άρση της στασιμότητας στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό εξέτασαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τα ελληνικά θέματα, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, στη διάρκειας 90 λεπτών συνάντηση που είχαν χτες.

Κατά την έξοδό τους από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον όπου έγινε η συνάντηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Πίκερινγκ, εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, τόνισε: "Αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον ήταν ότι ο υπουργός είπε πως το πιο σημαντικό θέμα τώρα είναι να βρεθεί μια κοινή θέση ΗΠΑ - Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο και σε αυτό δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο".

Πρόσθεσε δε ότι εκτός του Κοσσόβου, η συνάντηση εστιάστηκε επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Κύπρο και συμπλήρωσε: "Οπως πάντα ήμασταν πολύ χαρούμενοι να καλωσορίσουμε τον υπουργό εδώ και με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις απόψεις του".

Από την πλευρά του ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Τύπου σχετικά με τη θέση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, τόνισε: "Δεν εισερχόμαστε στο περιεχόμενο επιστολών αλλά δεν υπάρχει δεύτερη επιστολή. Υπάρχει μια συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο Κληρίδη. Θα σας εφιστούσα την προσοχή έναντι των φημολογιών γύρω από αυτές τις επιστολές που είναι υπερβολικά πολλές (rampant). Είπαμε ό,τι πρόκειται να πούμε για το θέμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ