Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να αναπτυχθεί ο οργανωμένος αγώνας του λαϊκού κινήματος

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Τύπου και Χάρτου του ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, η εκδήλωση - συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Τύπου και Χάρτου του ΚΚΕ,προς τιμήν των 80 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος, στο κατάμεστο κέντρο "Καστέλλο" στον Πειραιά.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Κόμματος και στην αναγκαιότητα, στις σημερινές συνθήκες, της συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Επίσης παραβρέθηκε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκό γλέντι με παραδοσιακή μουσική μέχρι το βράδυ.

Παραθέτουμε, στη συνέχεια, αποσπάσματα από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή:"Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Η κατάσταση που διαμορφώνεται για την εργατική τάξη, το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων είναι δραματική. Δεν πρόκειται για μια απλή επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Πρόκειται για λεηλασία σε ό,τι είχε απομείνει, ύστερα από τις μόνιμες και πολύχρονες επιχειρήσεις των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού, με το προσωπείο του ΠΑΣΟΚ.

Να υπογραμμίσουμε, κάνοντας μία αναφορά μόνο στις τελευταίες εξελίξεις, που σχετίζονται άμεσα με την επίθεση και τον περιορισμό στο εισόδημα της εργατικής οικογένειας και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους εργαζόμενους ότι και την υποτίμηση της δραχμής και τις αυξήσεις που ακολούθησαν στα περισσότερα αγαθά μαζικής κατανάλωσης τις μετακύλησαν, ήδη, στη λαϊκή κατανάλωση.

Η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαπατήσουν το λαό. Ούτε λίγο - ούτε πολύ θέλουν, με ψεύτικα λόγια, να πείσουν τους εργαζόμενους ότι όλη αυτή η επιχείρησή τους για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, γίνεται για το καλό του λαού και του τόπου.

Κι αυτή είναι η πρώτη αρνητική επίπτωση στην τσέπη των εργαζομένων. Θα ακολουθήσουν και άλλες, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό των μισθοσυντήρητων και των συνταξιούχων.

Αλλά και την αύξηση του δημόσιου χρέους θα την πληρώσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα πάλι οι εργαζόμενοι. Το μεγάλο κεφάλαιο, για άλλη μια φορά, θα συνεχίσει να σπεκουλάρει και να κερδίζει δισεκατομμύρια, όχι μόνο σε λίγες ώρες, όπως έγινε πρόσφατα, αλλά μόνιμα και σταθερά.

Οι μόνοι χαμένοι είναι και πάλι οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για αυξήσεις του 2,5%.

Και δεν είναι μόνον η άμεση οικονομική επιβάρυνση, που είναι πιο φανερή. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, για τη δήθεν αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την υποτίμηση, είναι το δεύτερο κύμα της λαίλαπας σε βάρος των εργαζομένων. Θα επιταχύνουν τις διαδικασίες μείωσης των κοινωνικών δαπανών, την επιδρομή στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση του ορίου ηλικίας, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Κι όλα αυτά για την ευημερία των αριθμών και των δεικτών και σε βάρος του λαού.

Θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, για το ξεπούλημα μισοτιμής του δημόσιου πλούτου.

Ηδη, από την πρώτη στιγμή, ο λαός παρακολουθεί την κάθοδο των αρπακτικών, που ονομάζονται στρατηγικοί επενδυτές, ή όπως αλλιώς, να εφορμούν με στόχο να καταληστέψουν ό,τι έχει απομείνει από την περιουσία του λαού, που λέγεται ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ κλπ. κλπ.

Για να προωθηθεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, ενισχύεται ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία, που γίνονται πλέον καθημερινό γνώρισμα της κυβερνητικής πολιτικής".

Οταν ο ΣΕΒ ενθουσιάζεται, οι εργάτες ν' ανησυχούν

"Από τις πρόσφατες εξελίξεις ο ΣΕΒ είναι ενθουσιασμένος. Κι όταν ο ΣΕΒ ενθουσιάζεται, οι εργάτες, οι άλλοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι πρέπει να αισθάνονται φοβερά ανήσυχοι.

Ο ΣΕΒ, βέβαια, μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος και ήσυχος από την κυβερνητική πολιτική, αλλά δε θα κοιμούνται ήσυχοι οι κεφαλαιοκράτες, όσο αναπτύσσεται το εργατικό και ευρύτερα το μαζικό κίνημα.

Και δεν είναι μόνον ο ΣΕΒ. Αυτός, άλλωστε, έχει τα δικά του συμφέροντα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε μια χειροτέρευση στην πορεία της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του Συνασπισμού, έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τις επιταγές της κυβέρνησης και τη λογική της συναίνεσης. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούν πλέον.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει, ποιοτικά και ποσοτικά, η δουλιά των συνδικαλιστών, που αποδέχονται τη λογική της αντίστασης και της πάλης. Που συμφωνούν με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της χώρας. Μόνον έτσι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Το κύριο, λοιπόν, είναι να αναπτυχθεί ο οργανωμένος αγώνας του λαϊκού κινήματος, να καταφέρει να διαμορφώσει όρους μαζικής λαϊκής πάλης, να συγκροτήσει ένα μέτωπο κοινωνικοπολιτικό, για να βάλει ρότα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Και το συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης μπορεί και πρέπει να έχει θετική συμβολή σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία του λαού.

Αλλωστε, δεν ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε και εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και νομαρχιακή. Είναι μια καλή ευκαιρία, που θα πρέπει να αξιοποιήσουν, προς όφελός τους, ο λαός και η νεολαία. Μπορεί και πρέπει να δώσουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σε κάθε πολιτική δύναμη, που υπηρετεί με αντιλαϊκή συνέπεια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και είναι αναγκαίο αυτό το μήνυμα, το οποίο ανησυχεί ήδη την κυβέρνηση. Κι αυτή την ανησυχία, η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να τη μετατρέψουν σε πανικό, για όλους όσοι, όχι μόνον απεργάζονται αντιλαϊκά σενάρια, αλλά εφαρμόζουν καθημερινά σκληρά αντεργατικά μέτρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ