Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κηδεύτηκε, χτες, ο Ν. Σεκλειζιώτης

Με την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε, χτες το μεσημέρι, στο νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης, η κηδεία του γνωστού αντιστασιακού δημοσιογράφου και συγγραφέα Λάμπρου Σεκλειζιώτη, που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε αυτοκινητικό ατύχημα.

Ο Ν. Σεκλειζιώτης τίμησε τη δημοσιογραφία, τόσο με το δημοσιογραφικό του, όσο και με το συγγραφικό του έργο. Γνωστά, ιδιαίτερα, είναι τα έργα του: "Η δίκη της Νυρεμβέργης" και, βεβαίως, η "Υπόθεση Ζόργκε",που αναφέρεται στον Γερμανό δημοσιογράφο και δόκτορα των Κοινωνικών Επιστημών, Ριχάρδο Ζόργκε, στον μεγαλύτερο κατάσκοπο όλων των αιώνων, που έδρασε για λογαριασμό των Σοβιετικών στην Ιαπωνία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετέφρασε αρκετά έργα κι ανάμεσά τους το δίτομο έργο του Ηλία Ερεμπουργκ "Τα χιόνια λιώνουν" και τα πρακτικά του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Εγραψε ακόμα τα αναγνώσματα "Ταξίδι στην Αφροδίτη" και "Ο στρατάρχης Ζούκοφ" κλπ. Ο Λ. Σεκλειζιώτης γεννήθηκε στο Καταφύγιο Καρδίτσας το 1919. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο σαν υπαξιωματικός και τιμήθηκε. Στην Κατοχή υπηρέτησε την Αντίσταση, συμμετέχοντας στον ΕΛΑΣ, στις ομάδες σαμποτέρ, ενώ μετά την απελευθέρωση ακολούθησε την τύχη όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Υπέφερε διώξεις και ταλαιπωρίες. Πέρασε και από το κολαστήρι της Μακρονήσου, ενώ διώχτηκε και με το χουντικό πραξικόπημα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αρκετές προχουντικές εφημερίδες και στην προδικτατορική "Αυγή" ενώ την πρώτη του επαφή με το επάγγελμα είχε με συνεργασίες στον αντιστασιακό Τύπο.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων εκπροσώπησε στην κηδεία του Ν. Σεκλειζιώτη ο πρόεδρός του Νίκος Καραντηνός. Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ εξαίρει το ήθος και την προσφορά του εκλιπόντα στη δημοσιογραφία.

  • Στη μνήμη του Ν. Σεκλειζιώτη, αντί για στεφάνι, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ "Ρ", το ποσό των 25.000 δραχμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ