Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ
Αναζητήσεις ... "υπαρξιακής" φύσης

Ημερίδα με θέμα "Συνδικαλιστικό Κίνημα - Εργασιακές Σχέσεις - Ανάπτυξη - Ανεργία" διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Γραφείο Συνδικαλιστικού του ΔΗΚΚΙ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή περίπου 300 μελών του από περιοχές της Ελλάδας. Μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Κινήματος Δ. Τσοβόλας,ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι κομμάτων από το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ, την ΠΟΛ. ΑΝ., το ΑΚΟΑ, το ΝΑΡ και εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.

Η ημερίδα έθετε ως στόχο "να συζητηθούν τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το Συνδικαλιστικό Κίνημα και ταυτόχρονα τη δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης και ενιαίας έκφρασης των στελεχών (σ. σ του ΔΗΚΚΙ) πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα". Υπενθυμίζουμε ότι σταθερή θέση του κόμματος αυτού είναι η μη ίδρυση συνδικαλιστικής παράταξης, στο όνομα της μη εξάρτησης από κόμματα, της "ανεξαρτησίας" και "αυτονομίας", πράγμα που τουλάχιστον από τους εισηγητές επαναλήφθηκε και στην ημερίδα.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι 2 μακροσκελείς εισηγήσεις, για το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργασιακές σχέσεις από το μέλος της ΠΓ, Ζήση Παπαδημητρίου, και για την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος και την ανεργία από τον Π. Καλογεράτο, ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών Πολιτικών Οργανώσεων του ΔΗΚΚΙ από διάφορες περιοχές της χώρας. Πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν αλλαγή της θέσης που αφορά τη μη ίδρυση παράταξης και αναφέρθηκαν στα αδιέξοδα που δημιουργεί η λογική της μη ενιαίας έκφρασης στα συνδικάτα.

Οι απόψεις, που εκφράζονταν, ξεκινούσαν αρχικά από τη λογική της "άλλης" διαχείρισης και "φτάνανε" μέχρι τη "μετατροπή" ή και την "ανατροπή" του σημερινού "νεοκαπιταλιστικού" - όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιους -συστήματος. Γενικά κυριάρχησε η λογική του "τσουβαλιάσματος", όλων των άλλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και της απόλυτα διαφορετικής πολιτικής του ΚΚΕ, μηδενισμού των αγώνων και των προσπαθειών του ταξικά προσανατολισμένου ρεύματος στο εργατικό κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Κατά τα άλλα η συζήτηση αναλώθηκε σε μια απέλπιδα, αλλά κατάφωρα θολή προσπάθεια να δοθεί στίγμα στην πολιτική του ΔΗΚΚΙ και στο εργατικό κίνημα.

  • Στο γνωστό μοτίβο κινήθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Δ. Τσοβόλας στην εφημερίδα "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής" και τον δημοσιογράφο Γ. Λιακόπουλο. Επανέλαβε την "εναλλακτική" πρόταση του ΔΗΚΚΙ, αντί για υποτίμηση της δραχμής διολίσθηση, καθώς και την ανάγκη "εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια". Προέβλεψε επίσης ότι "η κοινωνική έκρηξη που έρχεται" θα λειτουργήσει "ως αντικίνητρο για οποιαδήποτε πορεία πραγματικού εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ