Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ"
Μέτωπο αντεπίθεσης

Να μην υποταχτούν, να μη δεχτούν τετελεσμένα είναι αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή". Αυτή είναι, άλλωστε, και η ακριβή παρακαταθήκη του δεκαπενθήμερου αγώνα τους, από την ώρα που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το επαίσχυντο νομοσχέδιο, που έγινε νόμος με τις ψήφους όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νόμο - ντροπήεξέφρασαν ήδη με ανακοινώσεις τους η Ενωση Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων ΟΑ (ΕΠΤΑΟΑ) και το Σωματείο Εργατικού Προσωπικού ΟΑ (ΣΕΠΟΑ), που καλούν τα μέλη τους να μην εφαρμόζουν τα νέα μέτρα, αλλά και η Ενωση Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών - Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π). Στο μεταξύ προγραμματίζονται οι γενικές συνελεύσεις των σωματείων, ενώ η "πράσινη" ηγεσία της ΟΣΠΑ εξακολουθεί να κρύβεται.

Καρπός της διαπίστωσης από ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους ότι είναι αναγκαίο το μέτωπο των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ, αλλά και συνολικά των εργαζόμενων για την απόκρουση της αντιλαϊκής αντεργατικής λαίλαπας, είναι και η δημιουργία της "Επιτροπή Σωτηρίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας".

Δεκάδες συνδικαλιστές απ' όλες τις ΔΕΚΟ, αγκάλιασαν και στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία. Την περασμένη Δευτέρα έγινε στο Δημαρχείο Ελληνικού σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη. Εκεί, στη βάση τεσσάρων βασικών αξόνων, αναδείχτηκε μια προσωρινή επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Κ. Κορτζίδη,δήμαρχο Ελληνικού, Γ. Μαυρίκο,αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβη,αναπληρωτή γγ της ΓΣΕΕ, Σ. Μαντζουράνη και Κ. Ησυχο,μέλη ΔΣ της ΟΣΠΑ, Λιάνα Κανέλλη,δημοσιογράφο, τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων Ζακύνθου, Δ. Σιγούρο,Πρέβεζας, Α. Λορέντζο,και Μυτιλήνης, Θ. Τσαγγαρέλη,τον Π. Πάλμο,αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, τη Χ. Παπαδέα,πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων σε ξένες αεροπορικές εταιρίες, τον Στ. Μανούσο,μέλος ΔΣ διοικητικών υπαλλήλων ΟΑ, τους Κ. Ανέστο και Ν. Σιτζάνη από τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και τον Χρ. Σταμούλο,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Οι τέσσερις βασικοί άξονες είναι:

1) Η "Ολυμπιακή" και συνολικά οι ΔΕΚΟ, αμιγής ιδιοκτησία του δημοσίου. Δημοκρατικός εκσυγχρονισμός τους, μακριά από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση και απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση του νόμου για τις ΔΕΚΟ.

2) Συνολική και κάθετη απόρριψη του νόμου για την "Ολυμπιακή".

3) Αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο".

4) Υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών παροχών.

Για τη σημασία της "Επιτροπής Σωτηρίας", τους στόχους της και το δύσκολο έργο που επωμίζεται το επόμενο διάστημα, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μιλάνε σήμερα στον "Ρ" πέντε μέλη της προσωρινής "Επιτροπής Σωτηρίας".

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ