• Αντίθετες οι Βρυξέλλες στη "γενικευμένη μείωση" του χρόνου εργασίας
  • - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η Ελλάδα με την προσχώρηση στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης... - 1998-05-14 00:00:00.0"/>
  • Αντίθετες οι Βρυξέλλες στη "γενικευμένη μείωση" του χρόνου εργασίας
  • - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η Ελλάδα με την προσχώρηση στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης... - 1998-05-14 00:00:00.0" /> Η Κομισιόν "υπενθυμίζει" τις δεσμεύσεις | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 14 Μάη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΕΡΓΑΤΙΚΑ
    Η Κομισιόν "υπενθυμίζει" τις δεσμεύσεις
    • Δημοσιοποιήθηκαν χτες οι "προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών" για το 1998
    • Αντίθετες οι Βρυξέλλες στη "γενικευμένη μείωση" του χρόνου εργασίας

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

    "Πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η Ελλάδα με την προσχώρηση στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης μεσοπρόθεσμα, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων" απαιτεί η Κομισιόν με τη δημοσίευση, χτες στις Βρυξέλλες, των "μεγάλων προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών" (ΜΠΟΠ) για το 1998 που θα εγκριθούν από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκάρντιφ τον Ιούνη. Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που "αυτοβούλως" έθεσε η κυβέρνηση την 14η Μάρτη 1998, με την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, για την "εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας". "Δεσμεύσεις" που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των "μέτρων", παρόλο που οι "συστάσεις" των ΜΠΟΠ δεν είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις, αλλά έρχονται να συναντήσουν απ' αλλού ένα ολόκληρο "πακέτο" οικονομικών πολιτικών στα πλαίσια της ΟΝΕ του Μάαστριχτ. Η Κομισιόν σημειώνει με "τακτ" ότι για τα μέτρα αυτά δεσμεύτηκε η ίδια η κυβέρνηση, αλλά, επί της ουσίας, για τον εργαζόμενο λαό τίποτε δεν αλλάζει αφού έτσι κι αλλιώς προγραμματίζεται η σύνθλιψή του στις "συμπληγάδες" Αθηνών και Βρυξελλών.

    Εξάλλου η κυβέρνηση επιδεικνύει "υπερβάλλοντα ζήλο" γιατί έχει ήδη δεσμευτεί στις Βρυξέλλες με το πολύχρονο "πρόγραμμα σύγκλισης" του Μάαστριχτ, ενώ η επανένταξη στην ΟΝΕ αναδεικνύεται σε βασικό "εθνικό στόχο" του ελληνικού μααστριχτικού "μπλοκ".

    "Οχι" στη μείωση του χρόνου εργασίας

    Εκτός από τους ΜΠΟΠ, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι "ολοκλήρωσε την εξέταση" των λεγόμενων "εθνικών δράσεων για την απασχόληση" το 1998, στα πλαίσια των "κατευθύνσεων" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (Δεκέμβρης 1997). Για τις εργασιακές σχέσεις η Κομισιόν έχει δευτερεύοντα ρόλο και "την κύρια ευθύνη" έχουν οι κυβερνήσεις. Αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κομισιόν, η οποία αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, εδώ και χρόνια, της ριζικής αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στην Κοινότητα, συνεχίζει να έχει αμφιβολίες και δισταγμούς για την "υποχρεωτική και γενικευμένη" μείωση του ωραρίου.

    Οπως τόνισε χτες με έμφαση ο αρμόδιος για τα οικονομικά Γάλλος επίτροπος Ιβ ντε Σιλγκί "σχετικά με την ανακατανομή του χρόνου εργασίας, η υποχρεωτική και γενικευμένη μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Εξ αντιθέτου, η απασχόληση, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να βελτιωθεί από ειδικές συμφωνίες μείωσης του χρόνου εργασίας μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων". Ως γνωστόν η πάγια θέση της Κομισιόν είναι ότι η μείωση του χρόνου εργασίας πρέπει να ενσωματωθεί σε "δέσμες μακροπρόθεσμων μέτρων" γιατί έτσι "περιορίζεται η αύξηση μισθών που είναι απαραίτητο αντιστάθμισμα για τη μείωση του χρόνου εργασίας" (Πράσινη Βίβλος).

    "Προσανατολισμοί" δεσμεύσεων

    Οι ΜΠΟΠ εγκρίνονται κάθε χρονιά στα πλαίσια του Μάαστριχτ και αντανακλούν τη βασική μονεταριστική του άποψη, αφού διαρθρώνονται σύμφωνα με τα περιβόητα τέσσερα "κριτήρια" της ΟΝΕ. Για πρώτη φορά οι φετινοί ΜΠΟΠ διαχωρίζουν τα ένδεκα κράτη - μέλη "εντός" της ΟΝΕ από τους υπόλοιπους, αλλά και για πρώτη φορά στα πλαίσια της πρόωρης ενεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, δημοσιεύονται "συστάσεις" ξεχωριστά για καθένα από τα 15 κράτη - μέλη. Ολόκληρη η παράγραφος που αφορά την Ελλάδα έχει ως εξής: "Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε αξιοσημείωτες προόδους στη μείωση σημαντικών ανισορροπιών των δημοσίων οικονομικών, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει ακόμη στο - 4,0%)του ΑΕΠ για το 1997, και το υψηλό δημόσιο χρέος δε μειώθηκε παρά μόνο κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς μέχρι τώρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, με την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση κατά την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ του ΕΝΣ, στην προοπτική εξασφάλισης μιας αρμονικής και τακτικής συμμετοχής σ' αυτόν τον Μηχανισμό. Μερικά απ' αυτά τα μέτρα, αφορούν την επιπλέον μείωση των πρωτογενών δαπανών, τη μεσοπρόθεσμη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, σημαντικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και την αναδιάρθρωση των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων". Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με "υπερβολικό" δημοσιονομικό έλλειμμα σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, και εντός του Μάη αναμένεται ξεχωριστή, ειδική "σύσταση" συμμόρφωσης στα πλαίσια του 104Γ άρθρου του Μάαστριχτ, που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις κυβερνήσεις και κυρώσεις για τους παραβάτες. Οσον αφορά την "εξέλιξη των μισθών" για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν για πρώτη φορά δείχνει να ενδιαφέρεται σχεδόν αποκλειστικά για τις εξελίξεις των ένδεκα χωρών "εντός" της ΟΝΕ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ