Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα συνάντηση για την Εθνική Σύμβαση

Με τους εργοδότες να επιμένουν, όπως φαίνεται, στις προκλητικές προτάσεις τους, για "αυξήσεις" κατ' όνομα και καμιά πραγματική ρύθμιση στα θεσμικά, πραγματοποιείται σήμερα μια ακόμα διαπραγματευτική συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Οι εργοδότες, επικαλούμενοι την επίσημη σκληρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, πρότειναν αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα και μισθούς 2+2% για το 1998 με ρήτρα για κάλυψη της διαφοράς, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 4%.Αυτά για μονοετή σύμβαση, ενώ για διετή, πρότειναν αυξήσεις 2,5+1,5% για το 1998 και αύξηση ίση με τον προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 1999, με ρήτρα κάλυψης της διαφοράς, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3,5% στο τέλος του χρόνου.

Οι προτάσεις αυτές κρίθηκαν απαράδεκτες από τη ΓΣΕΕ και κηρύχτηκε 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 του Μάη, με παράλληλη προβολή των ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ. Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν έκανε δεκτό το αγωνιστικό πρόγραμμα που είχε προτείνει η ΕΣΑΚ, το οποίο ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε και συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το χώρο της επόμενης συνάντησης για τη σύμβαση.

- Η Ομοσπονδία Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων,παίρνοντας υπόψη την απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 27 του Μάη, αποφάσισε να γίνει την ίδια μέρα η αποφασισμένη 24ωρη απεργία του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ