Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Αρειος Πάγος για αποζημίωση ναυτικών

Το "πράσινο φως" έδωσε ο Αρειος Πάγος για να μην αποζημιωθεί ναυτικός που απολύθηκε, αναιρώντας απόφαση του Εφετείου Πειραιά.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση εφετείου που είχε επιδικάσει αποζημίωση σε ναυτικό για μετάθεσή του σε άλλο πλοίο της ίδιας εταιρίας, ενώ στη συνέχεια απολύθηκε. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι κατ' αρχάς δεν υπάρχει δυνατότητα μετάθεσης, αλλά, κατ' εξαίρεση, μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ πλοιοκτήτη και ναυτικού για μετάθεση σε άλλο πλοίο της εταιρίας, αρκεί να γίνεται όπως απαιτεί η καλή πίστη.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η μετάθεση δεν είναι νόμιμη αν επιφέρει ουσιώδη μεταβολή στην αρχική ναυτεργατική σχέση σε βάρος του ναυτικού. Αν ο ναυτικός έχει συμφωνήσει για μετάθεση και στη συνέχεια την αποκρούσει, δε δικαιούται την αποζημίωση του άρθρου 75 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου. Αντίθετα, δικαιούται την αποζημίωση εφόσον η μετάθεση έγινε με τρόπο ασυμβίβαστο στην καλή πίστη και εκείνος την απέκρουσε, καθώς δεν επέρχεται στην περίπτωση αυτή λύση της σύμβασης με κοινή συναίνεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ναυτικός είχε ναυτολογηθεί για χρονικό διάστημα έξι μηνών έναντι 120.000 δραχμών το μήνα. Στη συνέχεια συμφώνησε για μετάθεσή του σε άλλο πλοίο της ίδιας εταιρίας και χωρίς αποζημίωση.Αργότερα με αποδοχές περίπου τετραπλάσιες πήγε σε πλοίο που ταξίδευε στη ζώνη του Περσικού, αλλά τρεις μήνες μετά αποφασίστηκε νέα μετάθεσή του την οποία αρνήθηκε γιατί θα έχανε τις υψηλότερες αμοιβές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ