Κυριακή 31 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Πιέσεις για παραίτηση από κυριαρχικά δικαιώματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

"Ωμές" πιέσεις για "συρρίκνωση" του ελληνικού εναέριου χώρου και για παραίτηση της κυβέρνησης από την εμμονή της να ζητά την υποβολή σχεδίων πτήσης για τα τουρκικά αεροσκάφη, ασκήθηκαν από τον βοηθό υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Γιον Λόνταλ, στον υφυπουργό Αμυνας, Δημήτρη Αποστολάκη, στο πλαίσιο της 7ης Ετήσιας Συνόδου της Συμβουλευτικής Επιτροπής των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε προχτές στο Γουίλιαμσμπεργκ της Βιρτζίνια.

Οπως αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, "η ελληνική αντιπροσωπεία έδωσε στους Αμερικανούς χάρτες και στοιχεία για τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ από την πλευρά του κ. Λοντάλ "ετέθη ωμά", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η μη αποδοχή του ελληνικού εναέριου χώρου έως τα 10 μίλια και τονίστηκε ότι η απαίτηση της Ελλάδας να κατατίθενται σχέδια πτήσης από τα τουρκικά αεροσκάφη δημιουργεί πρόβλημα. Γι' αυτό οι ΗΠΑ αναζητούν άλλους τρόπους διά των οποίων να παρακάμπτεται το θέμα των σχεδίων πτήσης. Ο κ. Αποστολάκης απάντησε ότι το θέμα του εναέριου χώρου δεν είναι στρατιωτικό αλλά πολιτικό, αφού για τέσσερις δεκαετίες και μέχρι το 1975 η Αγκυρα δεν αμφισβητούσε το εύρος των 10 μιλίων.

Συζητήθηκε επίσης το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπου ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί το σχετικό αναφαίρετο δικαίωμά της, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα διασφαλίζεται η αθώα διέλευση όλων των πλοίων άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη μεταβίβαση στην Ελλάδα τεσσάρων κορβετών τύπου KIDD, που ανήκουν σήμερα στο αμερικανικό ναυτικό και οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης. Η πιθανή πώλησή τους στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, στην Ουάσιγκτον τον Ιούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ ζήτησαν, όπως τα υπόλοιπα 40 αεροσκάφη τύπου F-16B - 50 και F - 16Β - 60 που ήδη έχει αγοράσει η Ελλάδα με παραγγελία του 1992 και τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της παράδοσης, ενισχυθούν με τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του γενικότερου ΝΑΤΟικού σχεδιασμού. Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρία να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις για ένα ελάχιστο, όπως ειπώθηκε, επιπλέον κόστος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ