Τετάρτη 3 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντικομμουνιστική υστερία

Δεν είχε καλά - καλά κυκλοφορήσει ο χτεσινός "Ρ" στα περίπτερα, όταν ο Ε. Γιαννόπουλος, περιφέροντας το γνωστό του ύφος στα ραδιόφωνα, επιβεβαίωνε κατά γράμμα τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, για όσα διαδραματίστηκαν στην κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Εκεί, οι πρωτοκλασάτοι της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συσκέφθηκαν και αποφάσισαν: Το ΚΚΕ φταίει για όλα και γι' αυτό πρέπει να μπει στο στόχαστρο. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας! Αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του κυβερνητικο-κομματικού οργάνου, στα πλαίσια του οποίου κυριάρχησε η αγωνία για ανεύρεση διόδου"διαφυγής" της κυβέρνησης από την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο σχεδιασμός της αντι- ΚΚΕ επίθεσης - προφανώς γιατί τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ τη θεωρούν επείγουσας σημασίας - δεν άργησε να περάσει στο σκέλος της υλοποίησης. Ετσι, ενώ μια μέρα πριν, όπως έγραφε ο "Ρ", όλοι μαζί κατέληξαν στην άποψη ότι "πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πυρήνες του ΚΚΕ" επειδή δημιουργούν "ζήτημα κατάλυσης του κράτους δικαίου" (!), ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε την επομένη, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική, να κάνει λόγο για "επέμβαση τραμπούκων του ΚΚΕ εναντίον της έννομης τάξης"!

Η αναζήτηση καταφυγίου από την κυβέρνηση στον αντικομμουνισμό δεν είναι κάτι καινούριο. Ούτε για την ίδια, ούτε για την ιστορία των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Είναι αποδεδειγμένο και σ' αυτόν τον τόπο, ότι, όσο πιο ταξική, φιλομονοπωλιακή είναι η ακολουθούμενη πολιτική, τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Αλλωστε, η παρούσα κυβέρνηση του"εκσυγχρονισμού" έχει, ήδη, επιδείξει ουκ ολίγες πλευρές της αντι-ΚΚΕ υστερίας της. Ποιος δε θυμάται ότι τούτη είναι η κυβέρνηση, της οποίας υπουργοί απειλούν με επαναφορά του Ιδιώνυμου και του νόμου 509! Οτι υπουργοί τούτης της κυβέρνησης είναι που επιδιώκουν "φίμωση" του "Ρ" μέσω δικαστικών διώξεων! Οτι ο πρωθυπουργός τούτης της κυβέρνησης είναι που έφτασε στο σημείο να ταυτίσει το ΚΚΕ με τον Λεπέν (!), επειδή το Κόμμα δε συναινεί στον"ευρω-ενταφιασμό" της Ελλάδας!

Ολοι αντιλαμβάνονται ότι η επίθεση κατά του ΚΚΕ στρέφεται εναντίον όλων όσοι αγωνίζονται για να μπει φρένο σ' αυτήν την ακραία αντιλαϊκή πολιτική. Ομως, ο αυταρχισμός, η ύβρις, η λάσπη, η τρομοκρατία δε στρέφεται μόνο εναντίον του Κόμματος. Εχει αποδέκτη όλη την ελληνική κοινωνία, με πρώτους τους εργαζόμενους. Εχει στόχο, πρώτα και κύρια, το "φρονηματισμό" οποιουδήποτε αντιστέκεται. Εχει σκοπό την ποδηγέτηση, συνολικά, του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο κυβερνητικός αντικομμουνισμός είναι δηλωτικός της συνολικής κυβερνητικής αντίληψης περί "εχθρού - λαού". Μια αντίληψη και πρακτική που "διαπρέπει", είτε στα "αγροτοδικεία", είτε στα πεδία διέλευσης των ΜΑΤ...

Παράλληλα, αυτός ο αντι-ΚΚΕ προσανατολισμός είναι απόλυτα ταυτισμένος με τη γενική αντίληψη του αντιδραστικού "εκσυγχρονισμού", περί ποινικοποίησης οποιασδήποτε άποψης, που δεν ταυτίζεται με τις κυρίαρχες αντιλήψεις και, πολύ περισσότερο, αντιστέκεται σ' αυτές. Τα φαινόμενα που επικρατούν ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε όσους δε θεωρούνται άκρως "σημιτικοί", είναι ενδεικτικά. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα γενικότερο θέμα. Και το γενικότερο θέμα είναι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης. Αντιδημοκρατικός κατήφορος, που αποτελεί πραγματικό μονόδρομο για όσους έχουν ταχθεί να υπηρετούν τα συμφέροντα της αντίπερα όχθης, από εκείνη που ζουν οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ