Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Ομόφωνες αποφάσεις για απόσυρση

Αύριο οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα ιδρύματα Πρόνοιας και η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12μ

Στο ευρύτερο συντονισμό της δράσης και με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρόνοια προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Πρόνοιας, έχοντας τη συμπαράσταση κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων - όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).Αύριο, οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια θα κάνουν τετράωρη στάση εργασίας και στις 12μ. θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υγείας.

Χτες, με πρωτοβουλία του ΕΚΑ, έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ),της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΑ),των σωματείων εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ,του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ),του Ιδρύματος "Θεοτόκος",του "Σικιαριδείου",του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ) και του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας (ΚΚΟΝ).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΑ αναφέρεται ότι "το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τον ευαίσθητο χώρο της Πρόνοιας με στενά λογιστικά κριτήρια, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής "εξυγίανσης", με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας και με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση των Ιδρυμάτων". Οι φορείς που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν από το υπουργείο την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου, άμεσα, με τους εργαζόμενους και τους φορείς, με στόχο την αναβάθμιση της πρόνοιας. Επίσης, αποφάσισαν να ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,να συναντηθεί, αύριο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, με το ΕΚΑ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην πρόνοια.Ειδικότερα, αύριο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσωπικού του ΕΟΠ προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας (10.30 πμ - 2.30 μμ) και διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Η πορεία θα ξεκινήσει από τα γραφεία του ΕΟΠ (Υπατείας 6, πλατεία Μητροπόλεως), ώρα 11.30 πμ..

Το σωματείο των εργαζομένων στο ΙΒΣΑ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) και καλεί τους εργαζόμενους στο Ιδρυμα να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο, που μεταβιβάζει τους σταθμούς στους δήμους, δε διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα, δεν αναγνωρίζονται όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας των εργαζομένων, παρά μόνο ο χρόνος υπηρεσίας στο ΙΒΣΑ. Επίσης, δεν κατοχυρώνονται, το εφ' άπαξ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα και διάφορες απολαβές που έχουν κατακτήσει μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως τα Δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας στο σύνολο του μισθού, το επίδομα βιβλιοθήκης για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα οικογενειακά επιδόματα και στους δύο συζύγους. "Ολα αυτά με το σχέδιο νόμου δεν κατοχυρώνονται και οι δήμοι δεν υποχρεώνονται στις καταβολές τους", υπογραμμίζει το σωματείο των εργαζομένων στο ΙΒΣΑ.

Η ΟΣΝΙΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας στο Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" για αύριο (12μ - 3 μμ) για να εξασφαλίσει το συντονισμό των εργαζομένων στο Κέντρο με τους συναδέλφους τους στα άλλα Ιδρύματα Πρόνοιας. Σε επιστολή της προς την προσωρινή διοίκηση του σωματείου και προς τη διοίκηση του Κέντρου, η ΟΣΝΙΕ υπογραμμίζει ότι η Ομοσπονδία κήρυξε τη στάση στην προσπάθειά της να εκφράσει τα συμφέροντα των εργαζομένων στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας "ενόψει μάλιστα του νέου νομοσχεδίου για το "Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας", το οποίο θίγει άμεσα τους εργαζόμενους".

Και η επιστολή της ΟΣΝΙΕ καταλήγει: "Γνωρίζουμε ότι χρειάζονται σκληροί αγώνες για να κάνει πίσω η κυβέρνηση. Μπορούμε να δώσουμε όμως μια πρώτη απάντηση. Οχι στη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Πρόνοια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ