Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Παρελθόν η μονιμότητα!

- Ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι του "νέου" Υπαλληλικού Κώδικα;

- Με αυτό τον "νέο" Υπαλληλικό Κώδικα (ΥΚ) η κυβέρνηση στοχεύει μέσα από τον πειθαναγκασμό και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο να μετατρέψει τους εργαζόμενους στο δημόσιο σε υπάκουα γρανάζια μιας δημόσιας διοίκησης, που θα προωθεί και θα υπηρετεί τις γενικότερες αντιλαϊκές και αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές.

Ετσι, η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδιαρθρώσει τη δημόσια διοίκηση σύμφωνα με τις επιταγές και τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Πού στηρίζετε αυτή την εκτίμησή σας;

- Αυτός ο στόχος είναι εμφανής από τις επιμέρους διατάξεις του νεκραναστημένου κώδικα, όπου ο δημόσιος υπάλληλος σε κάθε κίνησή του υπόκειται στον αυστηρό έλεγχο της διορισμένης από το κυβερνών κόμμα ιεραρχίας. Η ελευθερία έκφρασης του υπάλληλου φτάνει μέχρι "τις κείμενες διατάξεις", πράγμα που παραπέμπει στις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων. Ετσι, π. χ. με το άρθρο 29 του Συντάγματος απαγορεύεται απολύτως η πολιτική δράση και έκφραση του δημοσίου υπαλλήλου.

Ακόμα η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων με βάση αυτό τον νέο κώδικα θα είναι παρελθόν, αφού μέσα από τις διατάξεις του ενεργοποιείται η δίχρονη δοκιμαστική υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι για δύο χρόνια ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να σκύβει το κεφάλι για να μπορέσει να πάρει καλή "αξιολόγηση" και έτσι τελικά να μπορεί να κριθεί κατάλληλος για μονιμότητα. Η μονιμότητα βάλλεται επίσης και από άλλη διάταξη που ρητά καθορίζει ότι υπάρχει μονιμότητα σε θέση όσο η θέση υφίσταται. Με τη σημερινή λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, συγχωνεύσεων δημοσίων υπηρεσιών, κ. λπ. άμεσα μπορούν να καταργηθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις μονίμων, με αποτέλεσμα να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι παραπάνω διατάξεις εναρμονίζονται απόλυτα και με το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο με διάταξή του καθιερώνει τη μερική απασχόληση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Και ο κώδικας έρχεται να καθαγιάσει αυτή τη διάταξη.

Βεβαίως και αυτός ο κώδικας αναπαράγει την υπάρχουσα ρουσφετολογική κατάσταση στις υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις) των υπαλλήλων.

Επίσης, επαναφέρει τη σύνδεση μισθού - βαθμού, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμα για πολλά χρόνια των αποδοχών, ενώ αναβαθμίζει την ημετεροκρατία στις επιλογές των προϊσταμένων.

- Τι επιπτώσεις θα έχει ο έλεγχος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από το κυβερνών κόμμα;

- Πρέπει να πούμε ότι και με αυτό τον κώδικα διατηρούνται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ως έχουν σήμερα και ως προς τη σύνθεσή τους και ως προς τη λειτουργία τους. Στην πενταμελή σύνθεσή τους η κυβέρνηση διορίζει τα τρία μέλη και έτσι ελέγχει απόλυτα τις αποφάσεις τους. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα μπορεί να αμείβει τους ημέτερους, να διώκει τους "μη αρεστούς" που παλεύουν ενάντια στην πολιτική της, να επιβάλλει αποφάσεις που θα συνάδουν με τις δικές της αντεργατικές αυταρχικές επιλογές.

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων;

- Μπροστά σε αυτή την επίθεση της κυβέρνησης, την οποία σιγοντάρει η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αφού αποδέχεται αυτό το έκτρωμα, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, μέσα από τα σωματεία τους, πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες αγωνιστικές, να συμπήξουν μέτωπο για να αποκρούσουν και να αποτρέψουν αυτές τις επιλογές, αλλά και να ανατρέψουν τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ