Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προχωράει η βαλκανική ταξιαρχία

Η οργάνωση της πολυεθνικής "ειρηνευτικής" δύναμης της ΝΑ Ευρώπης, δηλαδή της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης, που θα αναλαμβάνει κατ' ανάθεση από το ΝΑΤΟ, ρόλο τοπικού "χωροφύλακα" της Νέας Τάξης,ήταν το αντικείμενο της 4ης Συνάντησης Στρατιωτικών Εμπειρογνωμόνων,που ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Στη συνάντηση μίλησε χτες και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνης,ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της συγκρότησης της πολυεθνικής ταξιαρχίας εντάσσονται στη διεύρυνση του στρατιωτικού ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μάλιστα ανέφερε ότι η δημιουργία της πολυεθνικής ταξιαρχίας "προάγει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών" και συμβάλλει στην... "εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας".

Στη συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες από τις παρακάτω χώρες, του λεγόμενου "αμερικανικού τόξου" των Βαλκανίων: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες (ως παρατηρητής), Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβενία (ως παρατηρητής) και Τουρκία.Στη συνάντηση αυτή, που αποτελεί συνέχεια τριών προηγούμενων συναντήσεων, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν ειδικά θέματα που αφορούν την πολυεθνική δύναμη, όπως η οργάνωση, η δομή των στρατηγείων, νομικά και οικονομικά θέματα, αρμοδιότητες κλπ., ώστε το Σεπτέμβρη στα Σκόπια σε επίπεδο υπουργών να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να διαθέσουν για τη συγκρότηση της ταξιαρχίας από ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού, η Αλβανία ένα λόχο, η ΠΓΔΜ ένα μηχανοκίνητο λόχο, η δε Ιταλία δήλωσε ότι θα παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη. Ανοιχτό μένει το θέμα της έδρας της δύναμης, για την οποία ερίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά δεν αποκλείεται να εγκατασταθεί και σε μια άλλη βαλκανική χώρα.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και το Σεμινάριο Χειρισμού Κρίσεων "Αθήνα - '98",που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιούνη μέχρι τις 3 Ιούλη.Το σεμινάριο αυτό είναι στο πνεύμα του προγράμματος PFP (Σύμπραξη για την Ειρήνη) και σκοπός του - σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, που είναι και ο διοργανωτής του - είναι "η ενημέρωση των συμμετεχόντων επί των δυνατοτήτων και μέσων που διαθέτει η διεθνής κοινότητα στην πρόληψη - χειρισμό κρίσεων". Στην ουσία έρχεται να εξυπηρετήσει την ένταξη και την ενσωμάτωση στους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς των πρώην χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος PFP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ