Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Επιτίθεστε στη δημόσια, δωρεάν Παιδεία

O προτάσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία είναι συγκεκριμένες και βαθιές και σε καμία περίπτωση δε χωράνε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόνισε στην παρέμβασή του στη χθεσινή συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση πρέπει να προσφέρει και γνώση και μόρφωση, που είναι αυθύπαρκτες αξίες και πρέπει επίσης να βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του λαού. Ομως, συνέχισε, η εκπαίδευση πρέπει να δίνει και δουλιά σε όσους αποκτούν κάποιο πτυχίο.

Αντίθετα με τα παραπάνω, τόνισε, η κυβέρνηση θέλει την εκπαίδευση για να περάσει τη δική της πολιτική και να προσαρμόσει την Παιδεία σε αυτό που ονομάζει μονόδρομο, στην "παγκοσμιοποίηση", με αποτέλεσμα να ακολουθεί και στην Παιδεία μία επιζήμια πολιτική για την πορεία του τόπου.

Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση επιτίθεται με βιαιότητα στη σημερινή εκπαιδευτική κατάσταση, χτυπώντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, αλλά και την καθολικότητά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα προγράμματα σπουδών επιλογής στα πανεπιστήμια που αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετούν. Η "Αχίλλειος Πτέρνα" της πολιτικής σας είπε ο Α. Τασούλας είναι η εξής: Από τη μία λέτε ότι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι καθηγητές είναι πολλοί, όπως πολλοί είναι γενικά οι πτυχιούχοι, αλλά όταν σας ρωτήσει κάποιος ποια είναι η μοίρα και όσων τελειώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν έχουν πτυχίο, η απάντηση πάλι είναι η ίδια: Είναι πολλοί και αυτοί, λέτε. Είστε δέσμιοι της ανεργίας όλων των νέων καθώς υλοποιείτε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κοινωνία των 2/3. Στο 1/3 επιφυλάσσετε μία ζωή χωρίς προοπτική, χωρίς σύνδεση με την παραγωγή και το πετάτε στην κυριολεξία στο δρόμο.

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είπε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το 10% των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην αναθεώρηση του Συντάγματος υπέρ της ίδρυσής τους. Εβαλε μάλιστα και μία άλλη πτυχή του θέματος, τονίζοντας ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι και βουλευτές που τάσσονται υπέρ της λεγόμενης αποποινικοποίησης των ναρκωτικών και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι το λεγόμενο "Ενιαίο Λύκειο" δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα και δε δίνει πρόσβαση σε επαγγέλματα, ενώ για τα πανεπιστήμια τόνισε ότι η κυβέρνηση τα καλεί να καθιερώσουν τους "κύκλους σπουδών".

Αναφορικά με την αξιολόγηση, με την οποία ασχολήθηκε ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Παιδείας στις ομιλίες τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση την προωθεί με προφανή σκοπό τη μονομερή δίωξη των εκπαιδευτικών.

Η επετηρίδα, συνέχισε, διασφάλιζε το ότι δεν έμπαιναν στην εκπαίδευση μόνο οι "αρεστοί" και αναρωτήθηκε: Τώρα με τις εξετάσεις που κάνατε, όπως αυτές έγιναν και με τα θέματα που βάλατε, θα έχετε καλούς καθηγητές; Είστε ευχαριστημένοι με αυτό;

Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα προκαλούν αντιδράσεις, όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών και των γονιών, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε τις δικές της εξετάσεις όταν έβγαλε τα ΜΑΤ ενάντια στους εκπαιδευτικούς. Ξεσπαθώσατε, κατέληξε ο Απ. Τασούλας, στον αυταρχισμό και τον αντικομμουνισμό, αλλά να ξέρετε ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Eνιαία ανώτατη εκπαίδευση η μόνη λύση (2000-02-25 00:00:00.0)
Θα μείνει στην ιστορία ο χαφιεδισμός σας (1999-01-15 00:00:00.0)
Επιχείρηση αντιπερισπασμού από τον Γερ. Αρσένη (1998-12-09 00:00:00.0)
Σχολές για "παιδιά ενός κατώτερου θεού" (1998-08-12 00:00:00.0)
Από τον Αννα στον Καϊάφα... (1997-11-21 00:00:00.0)
Επιχείρηση κατεδάφισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας (1997-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ