Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σημαντικός κόμβος διακίνησης

Την έκθεση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την Εγγύς και Μέση Ανατολή - κόμβος σχετικά με τα ναρκωτικά, παρουσίασαν χτες η εθνική συντονίστρια Μ. Γιαννάκου και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.Τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνουν ότι τα Βαλκάνια αποτελούν σημαντικό κόμβο διακίνησης των ναρκωτικών.

Τόσο η Μ. Κουτσίκου όσο και ο Θ. Πάγκαλος υπογράμμισαν ότι η διακίνηση των ναρκωτικών αποτελεί διεθνές πολιτικό πρόβλημα και χρειάζεται η συντονισμένη δράση των χωρών και των διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπισή του. Ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία - όπως αναφέρει η έκθεση - τροποποίησε τον κλασικό "Βαλκανικό Αξονα" διακίνησης των ναρκωτικών με πολλές διακλαδώσεις. Η πιο σημαντική είναι η διακίνηση μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, με τελικό προορισμό τη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο όμως φαίνεται να έχει επαναδραστηριοποιηθεί και ο κλασικός άξονας που καταλήγει μέσω Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Παράλληλα, αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες βαλκανικές χώρες παρουσιάζουν αύξηση των ποσοστών παραγωγής, χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών, κάτι που οφείλεται τόσο στην αποχή δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και στην πολιτική αστάθεια που επικρατεί σε πολλές από τις χώρες αυτές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στην Αλβανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Στοιχεία για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στην έκθεση διότι η χώρα μας έχει την προεδρία και τα στοιχεία για τη χώρα μας θα περιληφθούν σε εκθέσεις άλλων. Ωστόσο, από την έκθεση γίνεται φανερό ότι στην Ελλάδα και στην Ιταλία διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες κάνναβης από τον αλβανικό νότο, όπου αποτελεί μονοκαλλιέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ