Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ"
Δε θα φιμώσουν τη φωνή της ρήξης

"Θα μας βρούνε μπροστά τους", υπογράμμισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, όταν ρωτήθηκε από τους Κυψελιώτες για το σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκλογές, το οποίο αποκάλυψε τις τελευταίες μέρες η "Αγυνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" και την εφαρμογή του οποίου απεργάζεται το ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Πρόκειται, είπε ο Λεων. Αυδής, για "μνημείο φασισμού" αφού - φανταστείτε - ανάμεσα στους λίγους που θα αποφασίζουν τι είναι ανεκτό και τι δεν είναι περιλαμβάνονται τρεις... επαγγελματικά επιτυχημένοι πολίτες. "Είναι... πολίτες ποιότητας αυτοί. Δεν είναι σαν εσάς. Εχουνε όνομα, τα 'χουνε κονομήσει"!

"Εμείς, όμως, είμαστε σαν εσάς", συνέχισε ο υποψήφιος Δήμαρχος. Και καθώς ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, φάνηκε προχτές να προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος - λέγοντας ότι ο όποιος κώδικας θα είναι σε αυτή τη φάση άτυπος - και να προτείνει στους υποψήφιους να... τα βρουν μεταξύ τους, ο Λεων. Αυδής προειδοποίησε από την Κυψέλη ότι "με μας δε θα τα βρούνε με τίποτα, είμαστε η φωνή της ρήξης και δε θα δεχτούμε με κανέναν τρόπο να παίξουμε στο παιχνίδι της φίμωσης"!

Στημένο παιχνίδι

Ο Λεων. Αυδής παρατήρησε ότι "αποδεικνύεται τώρα, με τον ιταμό Κώδικα, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσαν οι κατά καιρούς κορόνες των πολιτικών εκπροσώπων των κυρίαρχων κύκλων περί της ανάγκης θέσπισης κανόνων γιατί... ο θόρυβος της προεκλογικής περιόδου χαλούσε, δήθεν, την ησυχία του κόσμου". Το ζήτημα, εξήγησε, δεν περιορίζεται πια στο κυνήγι των αφισών και των αεροπανό - μέσα πρόσφορα για όσους δεν έχουν αφανείς οικονομικές διαπλοκές και κατά συνέπεια την υποστήριξη των καναλαρχών, των εκδοτών και των εργολάβων. Ο Κώδικας επιχειρεί, υπογράμμισε, να "βάλει χέρι" στα ίδια τα προγράμματα των συνδυασμών, να θέσει περιορισμούς στις θέσεις και τη θεματολογία τους, στην ουσία απαγορεύει τη διάδοση των ιδεών!

Ετσι δεν είναι τυχαίο - όπως τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος - ότι στο στόχαστρο του Κώδικα βρίσκονται στην πραγματικότητα μόνον οι συνδυασμοί της ρήξης, εκείνοι που χαλούν την ομοιομορφία της κυρίαρχης άποψης, εκείνοι "που παλεύουν - με λίγα λόγια - να ακουστεί η διαφορετική ιδεολογία απ' αυτήν που εκφράζει η τηλεοπτική... λάμψη", με τις όποιες εκφράσεις της στο δημοτικό στίβο ή την κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι προθέσεις του εγχειρήματος, άλλωστε, καταγράφηκαν με σαφήνεια όταν κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, όπου, υποτίθεται, προέκυψε η ανάγκη για Κώδικα Δεοντολογίας και αποφασίστηκε η ανάθεσή του στην εταιρία της Αυτοδιοίκησης, η ΕΕΤΑΑ τον είχε ήδη έτοιμο, αφού οι ίδιοι παρασκηνιακά την είχαν βάλει να τον ετοιμάσει!

Στα μέτρα τους

Ετσι φρόντισαν αφ' ενός να φιμώσουν όσους κρίνεται επικίνδυνος, για το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, ο λόγος και αφ' ετέρου να εξασφαλίσουν ασυλία για όσους δημάρχους διαπλέκονται με το ίδιο κεφάλαιο και το υπηρετούν σήμερα ή υπόσχονται να το υπηρετήσουν στο μέλλον.

Είναι ενδεικτικές μια πρόβλεψη και μια παράλειψη του σχεδίου: Η πρόβλεψη για την απαγόρευση μετάδοσης πληροφορίας, που μπορεί να θίξει όχι απλώς τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και... τους νομίμους εκπροσώπους τους. Οποιονδήποτε, δηλαδή, παλιάνθρωπο συμβαίνει να κατέχει το αξίωμα, όπως επανέλαβε από την Κυψέλη ο Λεων. Αυδής. Και η παράλειψη του παραμικρού έστω περιορισμού για τους εν ενεργεία δημάρχους - πολλοί από τους οποίους όλως τυχαίως - οφείλουν τη θέση τους ακριβώς στη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων και όπως παρατήρησε ο Λ. Αυδής "φαίνεται αυτοί δεν κάνουν λαϊκισμό, δεν εξαγγέλλουν προεκλογικά ανύπαρκτα έργα, δε διασπαθίζουν το δημοτικό χρήμα"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ