Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΠΑΤΡΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ"
Προτάσεις για την πολιτική πρόνοιας

Τις θέσεις της για Ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Πρόνοιας, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Παράταξη

Τις θέσεις για την κοινωνική πολιτική που πρέπει να ασκεί ο Δήμος Πάτρας παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Δημοτική Κίνηση "Πάτρα Μπροστά". Η Κίνηση προτείνει στους πολίτες της πόλης ένα διεκδικητικό πρόγραμμα "που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη κοινωνικού μετώπου με τους δημότες και τους φορείς τους για την ανάδειξη των σύγχρονων και ρεαλιστικών λύσεων χωρίς επιβολή νέων φόρων ή ανταποδοτικών τελών και ενάντια στην κερδοσκοπική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου".

Ο επικεφαλής της Κίνησης, υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε πως το πρόγραμμα περιέχει την πολιτική αντίληψη του συνδυασμού σχετικά με την κοινωνική πολιτική όχι μόνο του Δήμου Πάτρας, αλλά και της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής της κεντρικής διοίκησης, καθώς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Αναφέρθηκε στην τάση ιδιωτικοποίησης των τομέων της κρατικής πρόνοιας και τη μεταβίβαση κλάδων της στην ΤΑ, χωρίς όμως και παράλληλη ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησής της. Πρόσθεσε πως ο Δήμος δεν πρέπει να περιορίζεται στη διαχείριση της φτώχειας, σημειώνοντας πως η πολιτική που ακολουθείται είναι "πολιτική ελεημοσύνης", η οποία "βλάπτει και αυτόν που την προσφέρει αλλά και αυτόν που τη δέχεται".

Στη συνέχεια η υπεύθυνη του τομέα κοινωνικής πολιτικής του συνδυασμού γιατρός Γεωργία Ροδοπούλου παρουσίασε τους στόχους της Κίνησης. Κύριος στόχος είναι η στήριξη και ανάπτυξη ενός Ενιαίου Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Πρόνοιας, με προσανατολισμό στους δημότες που έχουν ανάγκη (ΑΜΕΑ, τρίτη ηλικία, ανύπαντρες μητέρες). Πρότεινε την επαρκή χρηματοδότηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος των Παιδικών Σταθμών, για τους οποίους απαιτείται επαρκής οικονομική στήριξη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και τη δωρεάν φροντίδα των παιδιών καθώς και την ανάπτυξη νέων σταθμών. Επίσης, τη στήριξη της οικογένειας με τη δημιουργία Δημοτικής Σχολής Γονέων, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και νέων, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας (στοματική υγιεινή, κυκλοφοριακή αγωγή, προστασία περιβάλλοντος, εθελοντική αιμοδοσία και δωρεά οργάνων). Τέλος, προτάθηκε η υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής αποκατάστασης των ανέργων, καθώς και η παρέμβαση του Δήμου στον τομέα της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, με το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, την ανάπτυξη πολυεπίπεδης δράσης στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης και τη συνεργασία με ειδικευμένους φορείς σε προγράμματα δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.

Στη συνέντευξη τονίστηκε η ανεπάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό καθώς "έχει προσανατολισμό στα μεγάλα έργα, αφήνοντας όλα τα άλλα μετέωρα" κάτι που αποδεικνύεται και από τη διάθεση πενιχρών ποσών για την κοινωνική πολιτική. Απαντώντας στο ερώτημα "πού θα βρεθούν πόροι για να γίνου όλα αυτά" οι εκπρόσωποι της Κίνησης τόνισαν πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση του Δήμου από την κρατική επιχορήγηση, ορθολογικός προγραμματισμός των κονδυλίων, καθώς και αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ, τα οποία ως τώρα κανείς δεν ξέρει πώς μπήκαν στο νομό, ποιοι τα διαχειρίστηκαν και σε ποια έργα πήγαν.

Για τον Κώδικα "Δεοντολογίας"

Τέλος, ο Π. Κοσιώνης σχολίασε το σχέδιο "Κώδικα Δεοντολογίας" για τις δημοτικές εκλογές, που προωθούν το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο "φασίζουσας νοοτροπίας", καθώς με τις αλχημείες του"θέτει σε καλούπια την προβολή των υποψηφίων από τα ΜΜΕ", δε θέτει ανώτατο οικονομικό όριο στους υποψήφιους επιτρέποντας "στους Μπερλουσκόνηδες και τους κατέχοντες" να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς έλεγχο και, μέσω των αναλυτικών καταστάσεων εσόδων των υποψηφίων, "επιχειρεί την καταγραφή των ψηφοφόρων και των οικονομικών υποστηρικτών, τους οποίους θα μπορεί να εκβιάζει και να απειλεί" κατά το δοκούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ