Τετάρτη 19 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τους αρνούνται τις παροχές!

Αλλοδαποί εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, αποκλείονται από τις παροχές του ιδρύματος, επειδή δεν κατέχουν κάρτα παραμονής

Ενα ακόμα χτύπημα από την κυβερνητική πολιτική, δέχονται οι χιλιάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας, καθώς μετά από οδηγίες του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας το ΙΚΑ αρνείται να χορηγήσει σε αυτούς, που είναι ασφαλισμένοι τις παροχές που δικαιούνται, αν δεν έχουν βίζα ή μια από τις δυο κάρτες παραμονής και εργασίας (λευκή και πράσινη), παρ' όλο που εισπράττει κανονικά τις εισφορές τους!

Επίσης, οι ξένοι που εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα και έχουν συγκεντρώσει "φτύνοντας αίμα" εκατοντάδες ένσημα, δεν μπορούν τώρα να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, μένοντας παντελώς ακάλυπτοι ιατροφαρμακευτικά τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δικαιολογούν τη στάση τους αυτή, επικαλούμενες οδηγίες του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, σύμφωνα με τις οποίες, παροχές δικαιούνται οι αλλοδαποί ασφαλισμένοι, οι οποίοι κατέχουν βίζα σε ισχύ, λευκή ή πράσινη. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους είναι εφοδιασμένοι μόνο με βεβαιώσεις κάρτας παραμονής.Εχουν, δηλαδή, κάνει τη σχετική αίτηση και περιμένουν να τους δοθεί η λευκή ή η πράσινη κάρτα από τον ΟΑΕΔ. Για να μπορέσει, ωστόσο, ο ΟΑΕΔ να εκδώσει την πράσινη κάρτα χρειάζεται να έχει αντίγραφο ποινικού μητρώου, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες εκδίδουν με μεγάλη βραδύτητα. Πάνω από 2.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη Θεσσαλονίκη για τη χορήγηση τέτοιων βεβαιώσεων και μέχρι τώρα έχουν ικανοποιηθεί περίπου οι πεντακόσιες,ενώ οι υπόλοιπες θα αργήσουν πολύ (ακόμη και χρόνια) να εκδοθούν.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι να πέφτουν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και από το κράτος και τις υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα, εισπράττονται εισφορές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να ασφαλίσουν έναν εργαζόμενο και στο τέλος δεν το κάνουν, προβάλλοντας σαν δικαιολογία τις ρυθμίσεις που γίνονται τάχα για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών.

Ενας από τους αλλοδαπούς που του αρνήθηκαν παροχές που δικαιούται, είναι και ο Αλβανός εργαζόμενος Π. Μ.,51 ετών, ο οποίος έπεσε θύμα εργατικού ατυχήματος στις αρχές Αυγούστου. Δουλεύει στην Ελλάδα αρκετά χρόνια και έχει συμπληρώσει μέχρι τώρα περίπου 1.000 ένσημα. Μετά το ατύχημα πήρε κανονικά την αναρρωτική άδεια, αλλά όταν πήγε στο ΙΚΑ να λάβει τις παροχές που δικαιούται, η τοπική υπηρεσία Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να τις χορηγήσει, επικαλούμενη τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Οταν στη συνέχεια ζήτησε από τον ΟΑΕΔ να του δώσουν αντί για τη βεβαίωση την πράσινη κάρτα,του απάντησαν ότι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις τον Μάιο, όπως αυτός, την πράσινη κάρτα θα την έχουν το 2000, καθώς η διαδικασία έχει μπλοκαριστεί στα ποινικά μητρώα!

Ο Π. Μ. που έχει τέσσερα παιδιά, βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση αφού, από τη μια το ΙΚΑ δεν τον πληρώνει και από την άλλη δεν μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, καθώς έχει τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι. Ο αλλοδαπός εργαζόμενος που βιώνει κατά τραγικό τρόπο τα "καλά" του καπιταλιστικού συστήματος, πριν πιάσει δουλιά στην επιχείρηση, όπου συνέβη το ατύχημα εργαζόταν σε βιομηχανία κατασκευής ασανσέρ, από την οποία οι εργοδότες τον απέλυσαν για να μην του πληρώνουν το επίδομα παιδιών και στη θέση του προσέλαβαν άλλον εργαζόμενο χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις.

Α. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλα χρήματα για να νομιμοποιηθούν (2001-06-12 00:00:00.0)
«Καραντίνα» στην Κρυσταλλοπηγή (2001-01-09 00:00:00.0)
Κυβερνητική πρόκληση (2000-04-27 00:00:00.0)
Δουλεμπορικά κυκλώματα (1998-01-10 00:00:00.0)
Αμείωτη προσέλευση (1998-01-08 00:00:00.0)
Εμπόδια και ευχολόγια (1997-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ