Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Κατηγορηματικό ΟΧΙ από τον Χ. Κολ

ΒΟΝΝΗ.-

Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ απέρριψε κατηγορηματικά τη συμμετοχή του δημοσίου στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου με τις γερμανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις σε θύματα του ναζισμού, που είχαν υποχρεωθεί σε καταναγκαστική εργασία από το χιτλερικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του πολέμου.

"Δεν είμαι διατεθειμένος να αναθεωρήσω τις απόψεις μου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του δημοσίου. Το ταμείο του κράτους για τις επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις δεν πρόκειται να ξανανοίξει", φαίνεται να δήλωσε ο Χ. Κολ στο περιθώριο πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στη Βόννη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κινητικότητα που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες επί του θέματος.

Πολλές γερμανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις - όπως η BMW, η Siemens και η Volkswagen - φέρονται πλέον διατεθειμένες να συγκροτήσουν ένα κοινό ταμείο για την αποζημίωση Εβραίων επιζώντων "Τσβανγκς - Αρμπάιτερ" (όπως ονομάζονται όσοι υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία στο Τρίτο Ράιχ) κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι τώρα οι γερμανικές επιχειρήσεις "κρύβονταν" πίσω από το κράτος και αρνιόνταν να δεχτούν την καταβολή των "δεδουλευμένων", προβάλλοντας ότι για θέματα αποζημιώσεων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η κυβέρνηση. Ορισμένες από αυτές "παζαρεύουν" τη συμμετοχή τους στη δημιουργία αυτού του ταμείου με τη συμμετοχή του δημοσίου, πράγμα που δεν έχει αποκλείσει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για το αξίωμα του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Γεγονός είναι ότι υπό την πίεση των αποκαλύψεων για την παρακράτηση από ελβετικές τράπεζες του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και της αντίστοιχης πρακτικής ασφαλιστικών οργανισμών, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Ελβετοί υπέκυψαν τελικά στην αποδοχή των αξιώσεων των θυμάτων και των κληρονόμων τους, έχουν ανοίξει και στη Γερμανία οι "ασκοί του Αιόλου".

Ηδη π. χ. ύστερα από "σιωπή" 50 και πλέον χρόνων οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες Deutsche Bank και Dresdner Bank έχουν παραδεχτεί ότι υπήρξαν αποδέκτες του χρυσού που μάζεψαν οι Ναζί από τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ότι συμμετείχαν στον "εξαερισμό" των εβραϊκών περιουσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ