Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κεντροαριστερά", μετεκλογικά, σενάρια

Τα επόμενα βήματα της "κεντροαριστερής" συνεργασίας, μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη, ετοιμάζουν οι θιασώτες του εγχειρήματος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ενώ στο προσκήνιο προωθείται και άνοιγμα της κυβέρνησης προς τα κεντροδεξιά, με το επιχείρημα ότι η κυβερνητική πολιτική γίνεται ευρύτερα αποδεκτή, αφού καλύπτει και το χώρο της ΝΔ. Ετσι, το πρωθυπουργικό περιβάλλον, εν αναμονή των αποτελεσμάτων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη, στο παρασκήνιο σχεδιάζει πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση και προώθηση της κεντροαριστερής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Καθώς, αναμένουν αρνητικά αποτελέσματα από τις εκλογές αυτές για τους υποψηφίους της "κεντροαριστερής συνεργασίας" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, και πρώτα απ' όλους, για την υποψήφια στο Δήμο της Αθήνας Μ. Δαμανάκη - το πρωθυπουργικό περιβάλλον φέρεται ότι θα θεωρούσε επιτυχία να συγκεντρώσει ποσοστό 33%, που είχε πάρει η υποψηφιότητα Πάγκαλου, έναντι 44,5% του αθροίσματος των εκλογικών ποσοστών ΠΑΣΟΚ (35,34%) και του ΣΥΝ (9,13%) - και, για να αντιμετωπίσουν το αρνητικό κλίμα που θα προκύψει διερευνούν τρόπους αναθέρμανσης και προώθησης του σεναρίου της "κεντροαριστεράς".

Σ' αυτήν την προοπτική, όπως αποκαλύπτουν παράγοντες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν στελέχη που έχουν δεσμούς με το χώρο του ΣΥΝ. Οπως αποκαλύπτεται συγκεκριμένα και, προφανώς με την καθοδήγηση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, "ένας πυρήνας επώνυμων στελεχών από το χώρο της πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστεράς (διάβαζε ΣΥΝ... ) υπό τον Μ. Ανδρουλάκη συγκεντρώνει υπογραφές κάτω από μια έκκληση για επιτάχυνση και στήριξη του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος για την επιτυχία του... "εθνικού" στόχου της ΟΝΕ". Παράλληλα, στο παρασκήνιο πάντα και με την καθοδήγηση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ετοιμάζεται και παρέμβαση επωνύμων παραγόντων, διανοούμενων, άλλων κοινωνικών παραγόντων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, με κείμενο που υπογράφουν για τη στήριξη των "εκσυγχρονιστικών" επιλογών της κυβέρνησης.

Βεβαίως, οι "ανεπίσημες" αυτές πρωτοβουλίες, θα συμπληρώνουν τις επίσημες προσπάθειες που σχεδιάζονται από τους κεντροαριστερούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης πρόσφατα μίλησε για την ανάγκη προσεκτικά πλέον να σχεδιαστούν συναντήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, προκειμένου να συζητήσουν για την προοπτική της ΣΥΝεργασίας. Πάντως, μια πρώτη επίσημη ανοιχτή προσπάθεια για προσέγγιση ανάμεσα στα δύο κόμματα θεωρείται ότι θα αποτελέσει η εκδήλωση, που ετοιμάζεται από το κυβερνητικό κόμμα στην Αθήνα στο τέλος Οκτώβρη με τον Ζακ Ντελόρ και τη συμμετοχή, εκτός των κυβερνητικών, και άλλων παραγόντων θιασωτών της "κεντροαριστεράς", και της επίσημης ηγεσίας του Συνασπισμού, για να συζητήσουν για την πορεία της Ελλάδας στην προοπτική της ένταξης στην ΟΝΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως όλα αυτά σχεδιάζονται ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ, με αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις στελεχών της, προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της "κεντροαριστερής" συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, για να αποφύγει την καταδίκη των υποψηφίων της για τη στήριξη που παρέχει, το κόμμα αυτό, στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ