Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Για μια θέση στον ήλιο, θύματα στυγνής εκμετάλλευσης

Μια μεγάλη έρευνα του "Ριζοσπάστη". Συζητήσεις με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, συνδικαλιστές και ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που "κωφεύουν" στο πρόβλημα

Σειρά από καταγγελίες και μαρτυρίες φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του "Ρ", σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας, που ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα Προεδρικά Διατάγματα που έφερε σε ισχύ, βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής τους στον ΟΑΕΔ, για την απόκτηση της άδειας εργασίας και παραμονής.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, που βρίσκονται μετανάστες στη χώρα μας αναζητώντας μια "θέση στον ήλιο", ξεριζωμένοι οι περισσότεροι από τις χώρες τους, που βιώνουν μια σκληρή κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα, πέφτουν θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης από την εργοδοσία, αποτελούν το φτηνό εργατικό δυναμικό που οδηγεί σε υπερκέρδη επιχειρηματίες και τροφοδοτεί την ακμάζουσα παραοικονομία, με την ανοχή και τη στήριξη του κράτους. Ταυτόχρονα πέφτουν θύματα της κρατικής γραφειοκρατίας και μετατρέπονται σε ομήρους κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Για την απόκτηση της άδειας εργασίας και παραμονής ή της λεγόμενης πράσινης κάρτας, οι εργαζόμενοι αυτοί ταλαιπωρούνται καθημερινά και φτάνουν ακόμα και να απαξιώνονται σαν άνθρωποι.

Η ανεπαρκής υποδομή των υπηρεσιών, κύρια του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εκμετάλλευση και εξαπάτηση από κερδοσκόπους, για την έκδοση πιστοποιητικών (αιχμή και μόνο είναι το Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου από το υπουργείο Δικαιοσύνης), η κράτηση και η φυλάκιση σε άθλιες συνθήκες, η απειλή της απέλασης και η ίδια η απέλαση από τη χώρα, συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά. Αντί οι πλαστογράφοι που τροφοδοτούν τους απεγνωσμένους αλλοδαπούς με πλαστά έγγραφα, οι παρανομούντες και χρηματιζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη, διώκονται και συνθλίβονται, κυριολεκτικά τα θύματα, δηλαδή οι μετανάστες.

Ο "Ρ" επιχειρώντας να ερευνήσει την όλη υπόθεση, να ευαισθητοποιήσει αρμόδιους και πάνω από όλα τους Ελληνες εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα, συζήτησε με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, συνδικαλιστές και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργατών, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες που εξακολουθούν να "κωφεύουν" για το ζήτημα.


ΣΕΛ.  /PARA>
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επαναπροωθήθηκαν» στην Τουρκία οι 34 από τους 89 της Κύμης(2001-12-06 00:00:00.0)
«Εργαλεία» των κεφαλαιοκρατών(2001-09-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-08-23 00:00:00.0)
Θα απελαθούν 31 Κούρδοι πρόσφυγες;(1998-04-25 00:00:00.0)
Συνεχείς απελάσεις αλλοδαπών(1998-01-21 00:00:00.0)
Τι πρέπει να γίνει(1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ