Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλοδαποί εργαζόμενοι, μετανάστες, στην Ελλάδα του 1998. Ξεριζωμένοι από όλες της μεριές του κόσμου, αναζητούν στη χώρα μας μια "θέση στον ήλιο", σπρωγμένοι από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, της ανέχειας, των πολεμικών συρράξεων, που υποθάλπουν και προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Πέφτουν θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης από την εργοδοσία, ο ιδρώτας τους γίνεται "νερό στο μύλο της παραοικονομίας". Περιπλέκονται σε διαδικασίες γραφειοκρατίας και αφάνταστης ταλαιπωρίας. Στην ουσία είναι θύματα και όμηροι ταυτόχρονα αυτού του κράτους που υποκριτικά ανακοινώνει ότι τους νομιμοποιεί.

Ο "Ρ", με την έναρξη των διαδικασιών της καταγραφής των αλλοδαπών, είχε εκφράσει συγκεκριμένες ενστάσεις και ανησυχίες, τόσο για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, όσο και για τον τρόπο που προωθούνται. Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, και με τη διαδικασία να "τρέχει", οι ανησυχίες όχι μόνο επαληθεύονται, αλλά γίνονται καθημερινός εφιάλτης για χιλιάδες μετανάστες. Οι συνέπειες πολλές. Ταλαιπωρία, λόγω της ανεπαρκούς υποδομής των υπηρεσιών, κύρια του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Εκμετάλλευση και εξαπάτηση από κερδοσκόπους, για την έκδοση πιστοποιητικών που χρειάζονται για την απόκτηση της πρώτης, προσωρινής άδειας παραμονής και εργασίας ή λευκής κάρτας και μετέπειτα της, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, πράσινης κάρτας. Κρατήσεις στην αστυνομία, φυλακίσεις και το χειρότερο, απέλαση από τη χώρα, με απαγόρευση εισόδου σ' αυτήν και γκρέμισμα του "ονείρου" μιας καλύτερης ζωής, χωρίς καν την πρακτική δυνατότητα νομικής προστασίας. Οι πλαστογράφοι, παρανομούντες και χρηματιζόμενοι δημόσιοι λειτουργοί και μη, αφήνονται στο απυρόβλητο και αντ' αυτών καταδιώκονται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Σε μια προσπάθεια να ερευνήσουμε την όλη υπόθεση, οργανώσαμε μια συζήτηση με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων, συνδικαλιστές και ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται από την κατάσταση ομηρίας, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι αυτοί, κατάσταση που συνιστά και παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απευθυνθήκαμε επίσης στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες των οποίων τις απόψεις παραθέτουμε καθώς και την ανευθυνοϋπεύθυνη συμπεριφορά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν!(2003-07-02 00:00:00.0)
Μόλις ένας στους τρεις κατέθεσε τα χαρτιά του!(2001-08-03 00:00:00.0)
Ανοιχτά σύνορα μόνο για... επιλεγμένους μετανάστες(1999-12-19 00:00:00.0)
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ(1999-07-29 00:00:00.0)
Για μια θέση στον ήλιο, θύματα στυγνής εκμετάλλευσης(1998-08-23 00:00:00.0)
Συνέχιση της ομηρίας;(1997-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ