Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναρμόδιοι αρμόδιοι

Θεωρώντας απαραίτητο ότι η έρευνα, παράλληλα με τις προσωπικές μαρτυρίες, πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία, απευθυνθήκαμε πρώτα απ' όλα στην αρμόδια υπηρεσία, όπου γίνεται η καταγραφή των αλλοδαπών, δηλαδή στον ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, βρεθήκαμε στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ Πειραιά και μιλήσαμε με τον διευθυντή Γ. Ζαγοριανάκο,ο οποίος θορυβημένος από τα διάφορα δημοσιεύματα και του "Ρ", που φέρουν το υποκατάστημά του στις πρώτες θέσεις, όσων αφορά τις παραπομπές αλλοδαπών στην Αστυνομία, με την υπόνοια της κατάθεσης πλαστού Πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου, δέχτηκε να του υποβάλλουμε τις ερωτήσεις μας. Παραδεχόμενος ότι το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση, διατύπωσε από τη μεριά του την άποψη ότι δημιουργείται συνειδησιακό πρόβλημα στους υπαλλήλους, αφού, όπως συγκεκριμένα ανέφερε, αναγκάζονται λόγω του Ποινικού Κώδικα, "να κάνουν τους δικαστές και τους αστυνομικούς". Οταν του ζητήθηκε να μας δώσει τα στοιχεία που συγκεντρώνουν (σχετικά με το πόσους αλλοδαπούς απέδωσαν στην Αστυνομία), ο διευθυντής επικαλέστηκε αδυναμία, αν δεν έχει εντολή της προϊστάμενης αρχής, δηλαδή της Διεύθυνσης του ΟΑΕΔ.

Επίσης, εκεί στον ΟΑΕΔ του Πειραιά, μιλήσαμε με τον Ινδό εργάτη θερμοκηπίου στον Πόρο, Σούχα Σιν,που θεωρείται από τους "τυχερούς", αφού δεν οδηγήθηκε στη φυλακή για την κατάθεση πλαστού Πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου. Μας εξήγησε με ιδιαίτερη προθυμία, το πώς τον πλησίασε στα μέσα του Μάη έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν περίμενε στην ουρά για να πάρει το εν λόγω πιστοποιητικό, ένας υπήκοος από το Μπαγκλαντές, που με 20.000 δρχ. μέσα σε 3 - 4 ώρες, του έφερε το περιβόητο χαρτί. Αυτό είχε, όπως αποδείχτηκε, εικονικό αριθμό πρωτοκόλλου, αλλά τη σφραγίδα και την υπογραφή της υπαλλήλου του υπουργείου (!). Οταν στις 12 Αυγούστου πήγε στον ΟΑΕΔ Πειραιά με το γνήσιο, αυτό έγινε δεκτό (σ.σ. είχε, ήδη, ξεσπάσει το θέμα), όπως θα μπορούσε να γίνει και με δεκάδες άλλες περιπτώσεις, που, όμως, βρίσκονται στη φυλακή, στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας και αλλού, με την απειλή της απέλασης ή έχουν ήδη απελαθεί.

Στη συνέχεια, ο "Ρ" επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Ευστράτογλου,στον οποίο διατύπωσε το ίδιο αίτημα, να μας παρέχει τα στοιχεία από τη διαδικασία της καταγραφής, σχετικά με τους εργαζόμενους που κάλεσαν στον ΟΑΕΔ, την Αστυνομία, για να τους συλλάβει. Μετά από εκτεταμένη συζήτηση, εισπράξαμε άρνηση, που, μάλιστα, "ντύθηκε" με την επίκληση αναρμοδιότητας της υπηρεσίας του, αφού, όπως δηλώθηκε, "εμείς ασχολούμαστε με συγκέντρωση στοιχείων και προώθηση πολιτικών για την απασχόληση και την ανεργία και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε στατιστικά στοιχεία για το πόσοι αλλοδαποί διαπράττουν ποινικό αδίκημα".

Οταν, αρνούμενοι να δεχτούμε αυτή τη γραφειοκρατική αντίληψη, που δεν είναι και αληθινή, αντιτάξαμε ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να "τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί" και να απελαύνονται, ο κ. διοικητής επικαλέστηκε αναρμοδιότητα και "έριξε το μπαλάκι" στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Εκεί απευθυνθήκαμε τελικά και με γραπτό αίτημα και αφού και εκεί μας δόθηκε η απάντηση ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεντρωτικά στοιχεία, μας παρέπεμψαν στα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών, όπου αναμένουμε στο "ακουστικό μας".

Στο μεταξύ, η διαδικασία "ταλαιπωρίας" των αλλοδαπών εργατών συνεχίζεται και πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να κρατούνται στα κρατητήρια, ενώ τα αυτιά των αρμοδίων δε φαίνεται να ιδρώνουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ