Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Μονόδρομος η λαϊκή αγωνιστική συμπαράταξη

Μιλά στο "Ρ" ο υποψήφιος δήμαρχος με την "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία", Γιώργος Κατημερτζής

Σύνθημα; Η διαμόρφωση μιας διεκδικητικής Δημοτικής Αρχής, που θα παλεύει για τα λαϊκά προβλήματα.

Τρόπος; Η συσπείρωση των δημοτών για την επίλυση των προβλημάτων. Η ρήξη με την κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) σε μακρύ χέρι του κράτους.

Η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κατημερτζής έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους: "Μπαίνουμε σε μια νέα προσπάθεια, να ξανακερδίσουμε, για την Αριστερά, για το ΚΚΕ, το Δήμο της Καισαριανής, που γλίστρησε σε χέρια μη άξια της ιστορίας αυτής της πόλης. Να ξαναζωντανέψουμε την αγωνιστικότητά της".

Πώς; Είναι η ερώτηση που έρχεται αυτόματα. "Εμψυχώνοντας το λαό για τη δύναμή του. Οι δήμαρχοι που υποτάσσονται στην κυβερνητική λογική έπαιξαν το ρόλο του αποπροσανατολισμού του λαού, προσπαθώντας να τον πείσουν πως υπάρχει ένας μονόδρομος, αυτός που ακολουθεί η κυβέρνηση, κατόπιν εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την απογοητευτική αυτή προπαγάνδα άσκησε και ο νυν δήμαρχος, σε μια προσπάθεια να κλείσει το λαό στο καβούκι του", μας λέει ο Γ. Κατημερτζής.

Στην ερώτηση, πώς εκφράζεται η λογική αυτή στην πράξη, ο υποψήφιος δήμαρχος τονίζει: "Με την απλή διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Με τη συναίνεση σε κυβερνητικές επιλογές για το θεσμό, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Είναι γεγονός πως το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η ΤΑ, επιβάλλει τη διαχείριση, το νοικοκύρεμα θα έλεγα, κάποιων πραγμάτων. Αυτή, όμως, πρέπει να καταπολεμά το ρουσφέτι και τη μιζαδόρικη λογική, που δυστυχώς υπάρχει, και να συνοδεύεται από διεκδίκηση και σεβασμό της κάθε δραχμής που πληρώνουν οι δημότες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση παρακρατά από την ΤΑ 1,5 περίπου τρισ. δραχμές θεσμοθετημένους, υπέρ της, πόρους. Είναι υποχρέωσή μας να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα - από τα οποία αντιστοιχούν 2,5 περίπου δισ. δρχ. στην Καισαριανή - αλλά και την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς το θεσμό".

Διεκδικώντας θα κατακτάμε μαζί με τους Καισαριανιώτες

Στο σημείο αυτό ο υποψήφιος δήμαρχος κατήγγειλε τη λογική της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, που σε προηγούμενο συνέδριό της χάρισε 10 δισ. δρχ. από τους πόρους του θεσμού, για να προλάβει η χώρα το πρόγραμμα "σύγκλισης"! Αρα - συνεχίζει ο υποψήφιος δήμαρχος - έχουμε δύο κατ' αρχήν άξονες: Ο ένας αφορά το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου και τη μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών. Ο άλλος αφορά τη δυναμική διεκδίκηση των πόρων που ανήκουν στην ΤΑ. Και για να γίνω καθαρός τι εννοώ δυναμική: Ο Π. Μακρής διεκδικούσε μαζί με το λαό, τους υπαλλήλους του δήμου, οικονομικούς πόρους, και κατάφερνε να τους παίρνει. Αρκεί, όπως έκανε κι αυτός, να ενημερώνεις το λαό και να παλεύεις μαζί του.

Στην κατεύθυνση αυτή ο υποψήφιος δήμαρχος επισημαίνει τη δέσμευση της παράταξής του "να μην επιβάλουμε, ως Δημοτική Αρχή, νέα δημοτικά τέλη. Κι αυτό γιατί η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει σε υπέρογκες αυξήσεις, χωρίς μάλιστα οι παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα, να ανταποκρίνονται σ' αυτές τις αυξήσεις. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αξιοποίησε πλήρως τη δυνατότητα που της παρέχει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων, να μεταφέρει κονδύλια για άλλα έργα βιτρίνας".

Δημιουργούν αναχώματα αναχαίτισης της λαϊκής αγανάκτησης

Η κουβέντα πάει στη μάχη των εκλογών και τις διάφορες συνεργασίες, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Ο Γ. Κατημερτζής ξεκαθαρίζει: "Η παράταξή μας θέλει και θα δουλέψει με ανθρώπους αγωνιστές, ηθικούς. Με ανθρώπους που μέσα από απογοητεύσεις και δυσκολίες έχουν απομακρυνθεί από τη δράση". Η κεντρική εξουσία, η άρχουσα τάξη - συνεχίζει - έχουν το σφυγμόμετρο σωστά ρυθμισμένο. Αντιλαμβάνονται την αγανάκτηση του λαού από την εφαρμοζόμενη πολιτική, κάτι που άλλωστε δείχνουν οι σταδιακά αναπτυσσόμενες κινητοποιήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων, καθηγητών, αγροτών, κλπ. Για να αναχαιτίσουν αυτή την αγανάκτηση σχεδιάζουν αναχώματα. Τέτοια είναι οι λεγόμενοι αντάρτες του ΠΑΣΟΚ, τα "κεντροαριστερά" ή "κεντροδεξιά" σχήματα. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποπροσανατολίσουν το λαό. Να κρύψουν ότι υπάρχουν δύο πολιτικές, δύο συμπεριφορές. Η μία είναι η διαχειριστική λογική και, κατά συνέπεια, η εξυπηρέτηση των μονοπωλίων. Η άλλη είναι η λογική της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού. Τις συνεργασίες αυτές βλέπουμε και στην Καισαριανή, όπου ο σημερινός δήμαρχος, Θ. Μπαρτσώκας, συνεργάζεται καθαρά και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας την πολιτική του, απογοητεύοντας έτσι και δικούς του συντρόφους του ΣΥΝ, όπου ανήκει.

Λύσεις σε όφελος του δημότη

Είναι φανερό - λέει ο Γ. Κατημερτζής - ότι συμβιβασμένες Δημοτικές Αρχές εξυπηρετούν τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης: Να γίνει η ΤΑ το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και μέσα απ' αυτό να χάσει το φιλολαϊκό έρεισμα που έχει. Στην Καισαριανή έχουμε πολλά να παλέψουμε, ξεκινώντας από μια ιεράρχηση των προβλημάτων και την αφύπνιση του κόσμου σε αυτά. Χρειάζονται κοινοί αγώνες όχι μόνο με τους δημότες, αλλά και τους άλλους δήμους ή Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να φτιαχτεί ένα μέτωπο. "Γιατί χωρίς μέτωπο δε χτυπιέται το μέτωπο των μονοπωλίων",μας λέει ο υποψήφιος δήμαρχος.

Ποια τα προβλήματα και οι ανάγκες της πόλης; Επειδή η πόλη μας - τονίζει ο Γ. Κατημερτζής - βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Περιφερειακής. Η κατασκευή της θα προκαλέσει ασφυκτική κυκλοφορία στη μοναδική λεωφόρο της πόλης, την οδό Εθνικής Αντιστάσεως,που σχεδιάζεται να αποτελέσει αρτηρία σύνδεσης της Περιφερειακής με το κέντρο της Αθήνας - κάτι που θα "κόψει" την Καισαριανή στα δύο. Η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" θα επαναφέρει την πρόταση του δήμου, επί δημαρχίας Π. Μακρή, να κατασκευαστεί λεωφόρος στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, μέσω της οποίας θα υπάρχει η πρόσβαση στο κέντρο, ώστε να μην επιβαρυνθεί η πόλη μας.

Διείσδυση των εργολάβων, με αποτέλεσμα την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής, υπάρχει στα πλινθόκτιστα, προσφυγική περιοχή της Καισαριανής. Οπως μας λέει ο Γ. Κατημερτζής, ο σημερινός δήμαρχος εγκατέλειψε τη μελέτη της ΔΕΠΟΣ για την ανάπλαση της περιοχής, την υλοποίηση της οποίας είχε ξεκινήσει ο Π. Μακρής. Ετσι, έγινε μία μόνο πολυκατοικία, επί δημαρχίας Μακρή, μέχρι που διείσδυσαν τα συμφέροντα των εργολάβων, "αξιοποιώντας" μάλιστα τις ανάγκες του κόσμου για αποκατάσταση αυτών και των παιδιών τους. "Θα προσπαθήσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να περισώσουμε τμήματα αυτής της περιοχής και να τα εντάξουμε στην αρχική μελέτη, για να κρατήσει την ιστορία του αυτός ο πνεύμονας".

Στόχος της παράταξης είναι και η εξασφάλιση της πρωινής λειτουργίας όλων των σχολείων, κάτι που ο σημερινός δήμαρχος ισχυρίζεται ότι έλυσε. "Για να είμαστε ιστορικά σωστοί, όσα σχολεία έγιναν είναι έργο των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών. Η σημερινή διοίκηση του δήμου ολιγώρησε στην αναγκαιότητα να χτιστεί ένα Γυμνάσιο κι ένα Δημοτικό Σχολείο και να επανδρωθούν όλα τα σχολικά κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό",τόνισε ο Γ. Κατημερτζής.

Προσβολή στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί η λειτουργία στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου της Σκοπευτικής Εταιρίας. Ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί, ενώ οι κάτοικοι ζητούν να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και ιστορικής μνήμης. "Μέλημά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που είχαν ξεκινήσει οι κάτοικοι με τον Π. Μακρή, να απομακρυνθεί δηλαδή η Σκοπευτική Εταιρία και να κατασκευαστεί μουσείο και μνημείο Εθνικής Αντίστασης".

Υπάρχουν και άλλα... Το συγκοινωνιακό, η μη ενίσχυση της πολιτιστικής δουλιάς στο δήμο, η ανυπαρξία δυνατοτήτων δράσης και δημιουργικής απασχόλησης της νεολαίας, η μη περιφρούρηση του χώρου του Σκοπευτηρίου, όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών.

Και η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία" καλεί σε αγώνα το λαό, ώστε να ανατραπεί η πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα αυτά, αλλά και τα πιο μεγάλα - ανεργία, εγκληματικότητα. Καλεί σε διεκδίκηση του άλλου μονόδρομου, που έχει στο κέντρο του τον εργαζόμενο άνθρωπο. "Μπορούν και πρέπει να στείλουν στην κυβέρνηση, και μέσα από τις εκλογές, μήνυμα διαμαρτυρίας και καταδίκης",καταλήγει ο Γ. Κατημερτζής.

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ