Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Μεθοδεύσεις για να μείνει εκτός δικαστικού ελέγχου

Για τυπικούς λόγους απορρίφτηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές κατά του νόμου για την αναγκαστική συνένωση των κοινοτήτων

Τη μεθόδευση του υπουργείου Εσωτερικών να μείνει στο απυρόβλητο ο νόμος 2539/1997, γνωστός ως "Καποδίστριας", για την αναγκαστική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων και να μην επιτραπεί ο δικαστικός έλεγχος, αποδοκίμασε χτες ο πρόεδρος του Ε Τμήματος του ΣτΕ, Μ. Δεκλερής,κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγής της Πανελλήνιας Ενωσης Προστασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΠΤΑ).

Ο Μ. Δεκλερής άσκησε δριμεία κριτική, επειδή δεν υπήρξε δυνατότητα να αμφισβητηθεί στα δικαστήρια ο νόμος αυτός. Προχώρησε όμως και σε κριτική στο νομοθετικό έργο της Βουλής, το οποίο, πολλές φορές, όπως είπε, μεταβάλλεται σε διοικητικό και αυτή η πρακτική ελλοχεύει κινδύνους, καθώς η ενάσκηση της νομοθετικής εξουσίας με διοικητικά καθήκοντα περιορίζει τη δυνατότητα παροχής δικαστικής προστασίας.

Για τυπικούς λόγους ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Κ. Μενουδάκος πρότεινε να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι προσφυγές της ΠΕΠΤΑ και των κοινοτήτων, επειδή η ΠΕΠΤΑ δεν έχει ακόμη αποκτήσει νομική υπόσταση και επειδή στρέφονται κατά ανύπαρκτης πράξης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και στις 17 Ιούνη είχαν συζητηθεί στο ΣτΕ προσφυγές που στρέφονταν γενικά κατά του "Καποδίστρια" και ειδικότερα εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη της διοίκησης, με την οποία αναστάλθηκε η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την εθελούσια συνένωση των κοινοτήτων με βάση το νόμο 1622/1986. Το δικαστήριο τότε αποφάσισε να σταλεί προδικαστικό ερώτημα προκειμένου να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών, γιατί δεν εκδόθηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα για την εθελούσια συνένωση.

Το υπουργείο Εσωτερικών με απαντητικό έγγραφο προς το ΣτΕ διευκρίνισε ότι δεν έχει προβεί σε ρητή απόφαση για αναστολή έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά προχώρησε σ' αυτή την πράξη άτυπα ενόψει της ψήφισης του "Καποδίστρια". Δηλαδή, αυτή είναι η "ανύπαρκτη πράξη" της διοίκησης που δεν μπορεί για την ώρα να προσβληθεί στο δικαστήριο. "Και το "εισιτήριο" για να κριθεί ο νόμος από το δικαστήριο, όπως είπε ο Μ. Δεκλερής, είναι η προσβολή συγκεκριμένης διοικητικής πράξης".

Επίσης, σύμφωνα με την εισήγηση του Κ. Μενουδάκου, το "εισιτήριο" για τη δικαστική προστασία δεν είναι οι αιτήσεις κατά της εφαρμογής της εθελούσιας συνένωσης των κοινοτήτων πριν από τον "Καποδίστρια".

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΠΤΑ κατά τη χτεσινή συζήτηση μίλησαν για ανηθικότητα των νόμων και των πράξεων της διοίκησης και έκαναν έκκληση στο δικαστήριο να μην αφήσει να περάσει αυτός ο άθλιος μακιαβελισμός. Παράλληλα, ζήτησαν την εξαίρεση του εισηγητή Κ. Μενουδάκου, γιατί ο διορισμός του τον περασμένο Ιούλη ως προϊσταμένου του νομοθετικού έργου της γενικής γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου προκαλεί υπόνοιες μεροληψίας. Το αίτημα εξαίρεσης απορρίφτηκε, καθώς ο διορισμός είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 24 - 7 - 1998 και συνεπώς το αίτημα θα έπρεπε να είχε υποβληθεί πέντε μέρες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο εισηγητής Κ. Μενουδάκος πρότεινε και την απόρριψη των προσφυγών κατά των εγκυκλίων που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τις οδηγίες προς τους εφόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους, επειδή δεν προσβάλλουν εκτελεστές πράξεις της διοίκησης.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πριν από τις εκλογές της 11ης Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ