Πέμπτη 1 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ για μερική κατάργηση του ασύλου, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα προωθούν και το συντονισμό τους με όλους τους φορείς της πόλης.

Χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στον πρύτανη του ΑΠΘ και στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σήμερα στις 7 το απόγευμα έχουν καλέσει σε συνάντηση όλους τους μαζικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και τα εργατικά σωματεία. Η συνάντηση θα γίνει στο κτίριο της Διοίκησης του ΑΠΘ, όπου λίγο αργότερα, στις 9 το βράδυ, θα ακολουθήσει συναυλία με δύο γνωστά συγκροτήματα της πόλης. Στο μεταξύ, καθημερινά διευρύνεται το Συντονιστικό Οργανο που δημιουργήθηκε στις αρχές τις βδομάδας. Συνολικά συμμετέχουν 12 Φοιτητικοί Σύλλογοι, μετά την πρόσφατη ένταξη στο Συντονιστικό των Συλλόγων Ψυχολογικού, Εικαστικού και Ιστορικού.

Αποκαλυπτική για το ρόλο των παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - Ενωση "Ανεξαρτήτων" και ΕΑΑΚ είναι και η στάση τους απέναντι στο ζήτημα. Μέχρι στιγμής μόνο στα λόγια υπερασπίζονται το άσυλο, ενώ στην ουσία και όπου μπορούν απέχουν από τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων.

Με ανακοίνωσή τους χτες οι ΠΚΣ Θεσσαλονίκης επανήλθαν στο σημαντικό πρόβλημα, που προέκυψε μετά την απόφαση της Συγκλήτου, και σημειώνουν πως η κατάργηση του ασύλου δεν ήρθε ξαφνικά. "Οι πιέσεις, που δέχεται και στις οποίες τελικά υποκύπτει η Σύγκλητος, εντάθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. Πιέσεις που προέρχονται από διάφορες πλευρές, όπως η κυβέρνηση, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κλπ.". Μάλιστα, ενισχύοντας την άποψή τους για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που παρουσιάζεται ως στόχος από τη Σύγκλητο, καταγγέλλουν πως η Πρυτανεία δεν πήρε κανένα μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωσή της. Αντίθετα, τη χρησιμοποιεί τελικά για να καταπατήσει το άσυλο.

Βρέθηκαν αρωγοί στο "έγκλημα"

Αρωγός στην προσπάθεια της Πρυτανείας του ΑΠΘ να κατακτήσει την πρωτιά στην οπισθοδρόμηση μεταξύ των ΑΕΙ, με την κατάργηση του δημοκρατικού θεσμού του ασύλου, στέκεται με ανακοίνωσή του και το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.

"Θα περίμενε κανείς από συγκλητικούς (προέδρους και κοσμήτορες) μια απόφαση που να τονίζει πως η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται με τρόπους που οι ίδιοι οι κοινωνιολόγοι στα ΑΕΙ συνιστούν: Πάταξη της ανεργίας και του ρατσισμού, λήψη μέτρων πρόνοιας και ανθρωπιάς", αναφέρει με ανακοίνωσή της η "Συμπαράταξη Διοικητικού Προσωπικού", που παράλληλα καταδικάζει την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου τους, η οποία έρχεται σε αντίθεση με σχετικές αποφάσεις και τα ψηφίσματα του κλάδου για προστασία του ασύλου.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται, επίσης, ο ολισθηρός και επικίνδυνος δρόμος, σε βαρος του πανεπιστημιακου ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, που ανοίγει η απόφαση της Συγκλήτου και σημειώνει: "Φαίνεται πως η έρευνα για κοινωνικά προβλήματα γίνεται όχι για εφαρμογή, μα για να απορροφηθούν τα "πακέτα" και ως εκεί, αφού οι ίδιοι οι συγκλητικοί την πετούν προκλητικά και υιοθετούν λύσεις με πιστόλια και αστυνόμους".

Η απόφαση της Συγκλήτου, όμως, βρήκε υποστήριξη και απο τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, γνωστή για τις συντηρητικές της θέσεις και πρακτική, η οποία σε ανακοίνωσή της, θέτει, επίσης, την ανάγκη, να ελέγχουν τα αρμόδια όργανα της τάξης και τις οικονομικές δραστηριότητες (μικροπωλητές, κλπ), που πραγματοποιούνται στο χώρο του Πανεπιστήμιου...(!)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ