• Στρ. Κόρακας: Αυτή η στάση ισοδυναμεί με ανοχή στην εκκόλαψη του "αβγού του φιδιού"
  • - Με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μη έλεγχο του φρονήματος όσων επισκέπτονται τη χώρα μας, η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας... - 1998-11-17 00:00:00.0"/>
  • Στρ. Κόρακας: Αυτή η στάση ισοδυναμεί με ανοχή στην εκκόλαψη του "αβγού του φιδιού"
  • - Με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μη έλεγχο του φρονήματος όσων επισκέπτονται τη χώρα μας, η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας... - 1998-11-17 00:00:00.0" /> Δικαιολογούν την πρόκληση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Δικαιολογούν την πρόκληση
    • Με πρόσχημα την "ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στην ΕΕ", ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλυψε ουσιαστικά τη διεθνή μάζωξη των νεοφασιστών
    • Στρ. Κόρακας: Αυτή η στάση ισοδυναμεί με ανοχή στην εκκόλαψη του "αβγού του φιδιού"

    Με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μη έλεγχο του φρονήματος όσων επισκέπτονται τη χώρα μας, η κυβέρνηση, διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου, δικαιολόγησε πλήρως τη διεθνή σύναξη των νεοφασιστών, που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

    Στη διεθνή αυτή φασιστική σύναξη, που έγινε τις μέρες που η χώρα μας γιόρταζε την επέτειο του ΟΧΙ πήραν μέρος, όπως παραδέχτηκε και ο Δ. Ρέππας "νεοναζί και ακραία φασιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και την Ευρώπη", προσβάλλοντας με την ανοχή της κυβέρνησης τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού.

    Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης, η οποία ανέχθηκε αυτή τη μάζωξη παρά το γεγονός ότι ήταν ενήμερη για την πραγματοποίησή της.

    Ο Φ. Πετσάλνικος στην απάντησή του παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τη φασιστική μάζωξη, αλλά είπε ότι αυτή έγινε σε κλειστό χώρο, χωρίς δημοσιοποίηση και άρα δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μάλιστα είπε ότι το γεγονός δεν είχε τη βαρύτητα που του έδωσαν ορισμένα ΜΜΕ και ανέφερε ότι καμία στάση ανοχής δε δείχνει η κυβέρνηση στους νεοφασίστες, αλλά αντίθετα, είπε, υπάρχει επαγρύπνηση. Εσπευσε, όμως, να δικαιολογήσει τη μάζωξη αυτή, λέγοντας ότι η διακίνηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελεύθερη και η Ελλάδα δεν ελέγχει το φρόνιμα όσων εισέρχονται στη χώρα.

    "Στόχος της σύναξης αυτής ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή επαναδραστηριοποίησή και το συντονισμό των νεοναζιστικών οργανώσεων", είπε στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κόρακας, απαντώντας έτσι στη θέση του υπουργού ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν μια ανώδυνη μάζωξη. Η κυβέρνηση, είπε, ήταν ενήμερη και ανέχτηκε τη σύναξη την ίδια στιγμή που την ευθύνη για τη διοργάνωση την είχε η "Χρυσή Αυγή", η οποία βαρύνεται με εγκλήματα στη χώρα μας, είναι υμνητής του ναζισμού και των εγκλημάτων του.

    Δεν μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση, είπε ο Στρ. Κόρακας, όταν οι νεοφασίστες, κάνοντας χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων, επιδιώκουν να καταλύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες για να διαδώσουν τις ρατσιστές και φασιστικές ιδέες.

    "Αυτή η στάση, κατήγγειλε ο βουλευτής, συνειδητά ή μη ισοδυναμεί με ανοχή- στην καλύτερη περίπτωση - στην εκκόλαψη του "αβγού του φιδιού"". Κάλεσε δε τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να κινητοποιηθεί, χωρίς καθυστέρηση, και να συντρίψει στη γέννησή τους τέτοια φαινόμενα αναβίωσης του φασισμού.

    Στη δευτερολογία του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά λόγος ανησυχίας, καθώς δεν παραβιάζεται κανένας νόμος, για να πάρει την απάντηση από τον Στρ. Κόρακας, ο οποίος τού υπενθύμισε ότι τέτοιες ανοχές έφεραν και τον Χίτλερ, καθώς και τότε οι σοσιαλδημοκράτες ήταν καθησυχαστικοί στις καταγγελίες των κομμουνιστών για την επικείμενη άνοδο του φασισμού, με αποτέλεσμα τελικά την άνοδο του Χίτλερ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ