Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ολομέτωπη επίθεση κατά των αγώνων στην παιδεία

"Επίδειξη ισχύος" και απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ιδιαίτερα στον Κ. Μητσοτάκη

Την ημέρα του εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη επέλεξε ο Κ. Καραμανλής να εξαπολύσει μια χωρίς προηγούμενο ολομέτωπη επίθεση ενάντια στις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, που ξετυλίγονται ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά και να θέσει το άσυλο στο στόχαστρο, ζητώντας ουσιαστικά την κατάργησή του, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη το περιεχόμενο που δίνει στο μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, αφού διαπίστωσε ότι "πυκνώνουν τα σύννεφα των κοινωνικών εντάσεων" γύρω από το θέμα της παιδείας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη στάση του, λέγοντας αυτές τις "κοινωνικές εντάσεις εμείς ποτέ δεν υιοθετήσαμε και δεν υιοθετούμε ως μορφή διεκδίκησης". Προκειμένου να περισώσει τα "αντιπολιτευτικά" προσχήματα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση "ηθικό αυτουργό" των κοινωνικών εντάσεων.

Στη συνέχεια, δε δίστασε να επαναφέρει το θέμα που έχει αναλάβει να προωθήσει, δηλαδή, την άρση του ασύλου, καλλιεργώντας το κατάλληλο κλίμα και ανοίγοντας το δρόμο για την κυβέρνηση Σημίτη. Επικαλούμενος, ξεδιάντροπα, το σημερινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, δήλωσε ότι "θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση νομοθετικά να προστατεύσει την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου", στο όνομα ότι "δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για να δημιουργούνται εκτροφεία εγκληματικής δράσης και κακοποιών". Ο Κ. Καραμανλής έχει εδώ και μέρες ξεκαθαρίσει σε ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει ο "επαναπροσδιορισμός" του ασύλου, επικροτώντας τη γνωστή αντιδημοκρατική απόφαση του Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Κατά τα λοιπά, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για τον προϋπολογισμό, ασκώντας πιέσεις για λήψη πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, κυρίως στην κατεύθυνση της υλοποίησης των "διαρθρωτικών αλλαγών", με κύριο στόχο το δραστικό περιορισμό του κράτους και τη "μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση". Δε δίστασε, ωστόσο, να ζητήσει από τον Κ. Σημίτη... συνδιαχείριση για το "πακέτο Σαντέρ", λέγοντας ότι "δεν μπορεί μια τόσο μεγάλη υπόθεση να είναι αντικείμενο αποκλειστικής διαχείρισης και ευθύνης μιας κυβέρνησης τόσο παρακμασμένης".

"Επίδειξη δύναμης"

Παράλληλα, η χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ αποτέλεσε την αφετηρία για τη διαμόρφωση των νέων εσωκομματικών ισορροπιών, που θέλει να επιβάλει ο Κ. Καραμανλής, μετά την "ενίσχυσή" του στις δημοτικές εκλογές. Ετσι, στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής επέβαλε, μέσω "κατευθυνόμενης σταυροδοσίας", τους δικούς του, στέλνοντας, ταυτόχρονα, ένα μήνυμα επίδειξης ισχύος στον Κ. Μητσοτάκη, "επιτρέποντας" την εκλογή της Ντ. Μπακογιάννη στην τελευταία θέση των κοινοβουλευτικών μελών της ΕΕ. Πρώτος σε ψήφους αναδείχτηκε ο Β. Μιχαλολιάκος, προφανώς σε συνεννόηση με τον Μ. Εβερτ, και ακολούθησαν οι Μ. Γιαννάκου, Γ. Ορφανός, - οι τρεις πρώτοι ήταν στη "σκληρή γραμμή" της Ρηγίλλης - Β. Μεϊμαράκης και τελευταία η Ντ. Μπακογιάννη. Η τελευταία αντέδρασε μέσω δήλωσης συνεργατών της, στην οποία αναφέρεται ότι "δυστυχώς επανήλθαμε στη γραμμή των σκληρών εσωκομματικών διαχωριστικών γραμμών". Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν άφησε αναπάντητη την "πρόκληση" και μέσω συνεργατών του διαμήνυσε με νόημα ότι "δεν ασχολείται με τα εσωκομματικά θέματα του κόμματος". Οι εσωκομματικές συγκρούσεις που ο Κ. Καραμανλής είχε επιχειρήσει να "εξαφανίσει", επανέρχονται με ένταση στο προσκήνιο και ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα θερμός στη Ρηγίλλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ