Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ

Με εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη στον Περισσό, τιμάται η προσφορά των δεκάδων χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων κομμουνιστών στην 80χρονη πορεία του Κόμματος

80 χρόνια ηρωικής δράσης! Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, πορεύτηκε αταλάντευτα τον αγωνιστικό δρόμο. Αρνήθηκε συνειδητά τους "εύκολους δρόμους" της υποταγής και της παραίτησης και πάλεψε μαζί με το λαό, και πρώτα απ' όλα με την εργατική τάξη, για καλύτερη ζωή, για κοινωνικές κατακτήσεις και την προκοπή του τόπου. Αγωνίστηκε για το ψωμί, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, αντιτάχτηκε στην εκμετάλλευση και την καταπίεσή τους. Εδειξε στους εργάτες και σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού το δρόμο της πραγματικής και οριστικής απελευθέρωσής τους, το δύσβατο δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής κοινωνίας. Ανέδειξε και διεκδίκησε τα δικαιώματα της γυναίκας και της νεολαίας.

Κόμμα αληθινά πατριωτικό, στην 80χρονη ιστορία του το ΚΚΕ επιτέλεσε ένα τεράστιο και πολύμορφο ιστορικό έργο, προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει κατάκτηση και δικαίωμα που να πέτυχαν οι εργαζόμενοι, χωρίς τη συμβολή και την πρωτόβουλη ηρωική δράση των κομμουνιστών. Αποκάλυψε και κατάγγειλε στο λαό το σοβινισμό και το μεγαλοϊδεατισμό που οδήγησαν σε τυχοδιωκτισμούς και εθνικές τραγωδίες. Ανέδειξε, σ' όλη τη δράση του, τον αληθινό πατριωτισμό, πλουτίζοντας το περιεχόμενο του με τον προλεταριακό διεθνισμό και την αλληλεγγύη των λαών.

Πρωτοστάτησε στην οργάνωση και καθοδήγησε την ΕΑΜική Αντίσταση, που έγραψε το έπος της Αντίστασης, έργο αντάξιο εκείνου του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του '21. Ασυμβίβαστο με τον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση, μαχητής της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας, με τον ηρωικό αγώνα των μαχητών του λαϊκού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πολέμησε τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές κατακτητές.

Αγώνα που συνεχίζει, σήμερα, ενάντια στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων", στις πολυεθνικές, στην ένταξη της ΕΕ και του Μάαστριχτ. Παλεύει σήμερα, για την προώθηση και οικοδόμηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου του λαού, τη μοναδική διέξοδο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις τους, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε αγαστή σύμπνοια.

Στους ανυποχώρητους αυτούς αγώνες το ΚΚΕ, ανδρώθηκε και ατσαλώθηκε σαν επαναστατικό κόμμα νέου τύπου. Διαπαιδαγώγησε και γαλούχησε μεγάλες μορφές επαναστατών, γενιές ολόκληρες αγωνιστών, που κόντρα στις θύελλες, θέτοντας πάνω απ' όλα το συμφέρον της χώρας και του λαού, δε δίστασαν να δώσουν και την ίδια τη ζωή τους για τα δίκαια της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, για δημοκρατικά δικαιώματα, εθνική ανεξαρτησία και το διώξιμο των κατακτητών, για την ανατροπή του καπιταλισμού, τα ιδανικά και τα οράματα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Κανένα άλλο κόμμα δε διαπαιδαγώγησε, δε διαμόρφωσε και δεν ανέδειξε μορφές ήρωων όπως αυτές των Δημοσθένη Λιγδόπουλου, Χρίστου Μαλτέζου, Ηλέκτρας Αποστόλου, Ναπολέοντα Σουκατζίδη, Αρη Βελουχιώτη, Μήτσου Τατάκη, Ειρήνης Γκίνη, Νίκου Μπελογιάννη, Νίκου Πλουμπίδη, Διαμαντή, Κώστα Βιδάλη, Γιάννη Ζεύγου, Στέφανου Σαράφη, Μήτσου Παπαρήγα, Τάκη Φίτσιου και πάρα πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων. Κανένα άλλο κόμμα δε συσπείρωσε στις γραμμές του τόσους φωτισμένους δημιουργούς των Γραμμάτων και των Τεχνών, της διανόησης και του πολιτισμού, που με τα εμπνευσμένα έργα τους λάμπρυναν το όνομα της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτές τις γενιές των κομμουνιστών, τους πολλές δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, που με τους αγώνες και τη συνολική προσφορά τους ανέδειξαν και καταξίωσαν το ΚΚΕ σε πρωτοποριακή και αναντικατάστατη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας. Ολους εκείνους κι εκείνες, επίσης, από την ηρωική γενιά της Αντίστασης, αλλά και τις μετέπειτα γενιές, που συνεχίζουν να μάχονται και σήμερα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, τιμά η ΚΕ του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη, με την εκδήλωση που οργανώνει στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό,με το "κλείσιμο" των 80χρονων. Στην εκδήλωση, που αρχίζει στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ενώ θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με το έργο του Μπ. Μπρεχτ "Η εξαίρεση και ο κανόνας". Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ