Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκηνικό θεοκρατικού σκοταδισμού

Χαρακτήρα πρόκλησης στα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα παίρνουν οι αφορισμοί του αρχιεπισκόπου σε βάρος των "απίστων" και η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα 58 αμαρτήματα, που πρέπει να αποφεύγουν οι νέοι

Διαστάσεις πρόκλησης έχουν πάρει οι αφορισμοί κατά των "απίστων" στον Χριστό, στους οποίους προέβη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, και το περιεχόμενο του εντύπου που μοίραζαν στους νέους οι κατηχητές - εκπρόσωποί του με τα 58 "αμαρτήματα" που πρέπει να αποφεύγουν. Μια πρόκληση στα βασικά δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ταυτόχρονα μια πράξη που αποσκοπεί στο διχασμού του λαού, στο διαχωρισμό του σε "πιστούς" και "απίστους",σε "αμαρτωλούς" και "αναμάρτητους".

Σύμφωνα με τα όσα ακριβώς είπε ο αρχιεπίσκοπος προχτές από τον Αγιο Ελευθέριο Αχαρνών, όποιος δεν πιστεύει στον Χριστό είναι παράγοντας κοινωνικής ανωμαλίας και, όπως συμπλήρωσε, όποιος δε φοβάται τον Θεό δε σέβεται και τον άνθρωπο. Αυτό που δεν έκανε προς το παρόν, προφανώς γιατί το αφήνει για επόμενα κηρύγματά του, είναι να κηρύξει ιερό πόλεμο κατά των "απίστων" στο όνομα της... κοινωνικής ομαλότητας, μέχρι που να αναγκάσει τους "απίστους" να φοβηθούν τον Θεό, δηλαδή αυτόν, ως τον επί της Γης εκπρόσωπό του, ώστε να... σέβονται τους ανθρώπους. Το μεσαιωνικό αυτό σκηνικό ήρθε να συμπληρώσει το φυλλάδιο που μοίραζαν οι κατηχητές, τους οποίους έστειλε στη Θράκη ο αρχιεπίσκοπος για να... διαπαιδαγωγήσουν τους νέους.

Το φυλλάδιο αυτό, που τιτλοφορείται ως "Ενας καθρέπτης" των νέων, είναι κατευθείαν αντιγραφή ανάλογων φυλλαδίων που κατά το παρελθόν μοίραζαν στους νέους παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, προϊόν των οποίων, εξάλλου, είναι και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος και η εξουσιαστική ομάδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις σελίδες του καταγράφονται τα 58 "αμαρτήματα", τα οποία πρέπει να αποφεύγουν οι νέοι. Αναγορεύονται σε "αμαρτήματα" το σύνολο σχεδόν των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και όλη η ζωή αντιμετωπίζεται σαν "αμάρτημα". Είναι το ιδεολογικό περίγραμμα του τι είδους άνθρωπο θέλουν να διαμορφώσουν. Εναν άνθρωπο υποταγμένο στο φόβο του θείου και εξαρτημένο από το "έλεος" των εκπροσώπων του επί της Γης, που θα τον εξομολογούν και θα του δίνουν "άφεση αμαρτιών".

Το συγκεκριμένο κείμενο μοίραζαν οι 5 επίσημοι απεσταλμένοι ιεροκήρυκες και εξομολογητές της Ιεράς Συνόδου στην Ξάνθη. Με απόφαση της ιεραρχίας και κατόπιν εισήγησης του αρχιεπισκόπου έχουν σταλεί στις παραμεθόριες περιοχές 45 κληρικοί, στους οποίους ανατέθηκε κατόπιν να εξομολογούν για να καλύψουν τις ανάγκες ενόψει των εορτών. Προφανώς κινήθηκαν στο πνεύμα των κατευθύνσεων που τους δόθηκαν, αφού με χτεσινές δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος και παρόλο το σάλο που ξεσηκώθηκε, όχι μόνο δεν πήρε αποστάσεις αλλά παρείχε και κάλυψη στο περιεχόμενο του κειμένου, υποστηρίζοντας ότι αυτά "δεν είναι άσχημα" παρόλο ότι ο κατάλογος δεν είναι επίσημος.

Τα "αμαρτήματα"

Ο περίφημος αυτός κατάλογος των "αμαρτημάτων" ξεκινάει με τη διαπίστωση ότι "όλοι είμεθα αμαρτωλοί, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αμαρτάνει". Τα "αμαρτήματα" χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη είναι "τα αμαρτήματα προς τον Θεό", στη δεύτερη αυτά που αφορούν τον "πλησίον" και στην τρίτη αυτά που αφορούν τον "εαυτό μας".

Σύμφωνα με τον τετρασέλιδο αυτό κατάλογο, "αμαρτήματα" που διατυπώνονται υπό μορφή ερωτημάτων είναι: "Μήπως χορεύεις έξαλλους και αμαρτωλούς χορούς σε νυχτερινά κέντρα ή πάρτι;". "Μήπως τραγουδάς αισχρά ή έξαλλα τραγούδια ή σου αρέσει να τα ακούς από το ραδιόφωνο ή το μαγνητόφωνο;". "Μήπως εργάζεσαι την Κυριακή χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, ή ταξιδεύεις το πρωί της Κυριακής;". "Μήπως έκανες καμία αισχρή και ανήθικη πράξη;". "Μήπως μεταμφιέστηκες ή ντύνεσαι άσεμνα; Αν είσαι γυναίκα μήπως ντύθηκες ανδρικά ή ρούχα προκλητικά και σκανδάλισες με την εμφάνισή σου; Αν είσαι άνδρας, μήπως έχεις χίπικη ή έξαλλη εμφάνιση;". "Μήπως μελαγχολείς και απελπίζεσαι;". "Μήπως είσαι λαίμαργος ή τεμπέλης;". "Ελέγχεις τις αισθήσεις σου (τι βλέπεις, τι ακούς κτλ.) τη φαντασία σου, τις επιθυμίες σου;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ