Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Εποικοδομητική προσέγγιση" βλέπει ο Κ. Ανάν

Επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ ανοίγει δρόμο ματαίωσης της εγκατάστασης των "S-300"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Τρίτης, εκτιμά ότι στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις για πρόοδο της διαδικασίας του "πήγαινε - έλα" που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

Στην επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι ενθαρρύνεται από τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο τόσο ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης όσο και ο Ρ. Ντενκτάς μετέχουν στις εμπιστευτικές συνομιλίες που διεξάγει η Αν Χέρκους. Και οι δύο πλευρές, συνεχίζει, έχουν καταστήσει σαφή τη δέσμευσή τους για αποφυγή έντασης, για οικοδόμηση ειρήνης στην Κύπρο και την περιοχή και για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος με ειρηνικά μέσα.

Ο Ανάν εκτιμά επίσης ότι, ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται ακόμα, η ευέλικτη προσέγγιση και των δύο πλευρών παρέχει ελπίδες για απτή πρόοδο στην επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Αναφέρει επίσης ότι τα στοιχεία τα οποία συζητούνται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δέσμευση για απόρριψη της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης βίας, δέσμευση για παρεμπόδιση της παραπέρα επέκτασης των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών, καθώς και τη συνεπακόλουθη αρχή για ουσιαστικές αμοιβαίες μειώσεις και μια επιβεβαίωση συμφωνίας για το πακέτο μέτρων της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που αποσκοπούν στη μείωση της έντασης κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και περαιτέρω ενδεχομένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των ναρκών.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, η οποία όπως πιστεύει, αποτελεί σημαντική συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

"Ενόψει της συνεχιζόμενης διαδικασίας και για να μην τεθεί σε κίνδυνο πιθανή πρόοδος - καταλήγει στην επιστολή του ο ΓΓ του ΟΗΕ - παροτρύνω και τα δύο μέρη να προωθήσουν κλίμα συμφιλίωσης και ειλικρινούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ιδιαίτερα να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες είναι δυνατό να αυξήσουν την ένταση, συμπεριλαμβανόμενης περαιτέρω επέκτασης των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών".

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι στις εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς και Αν Χέρκους δε συζητείται το θέμα των πυραύλων "S-300". Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε, επιδείξει έντονο και ικανοποιητικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που να δημιουργεί τις προοπτικές για επανεξέταση του θέματος των πυραύλων, τότε το Εθνικό Συμβούλιο είναι σε θέση να συζητήσει την όλη κατάσταση.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης επανέλαβε ότι στις αμέσως επόμενες μέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τις αποφάσεις του και τα μόνιμα μέλη θα δραστηριοποιηθούν. Επισήμανε επίσης, καταλήγοντας, ότι αναμένονται δύο ψηφίσματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από έγκυρη πηγή έγινε γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση δέχτηκε νέα αναβολή της έλευσης των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο για μερικές ακόμη μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ