Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Τα σχέδια συρρίκνωσης της ΕΡΤ δε θα περάσουν
  • Ομόφωνη αντίθεση στην απόσπαση των περιφερειακών κρατικών ραδιοσταθμών από την ΕΡΤ και στη μεταβίβασή τους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
  • Μ. Κοψίδης: Στόχος της κυβέρνησης η μετατροπή της ΕΡΤ σε μοχλό εξυπηρέτησης εγχώριων μονοπωλιακών και πολυεθνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην ψηφιακή ραδιοτηλεόραση

Η επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και απόκρουσης κάθε προσπάθειας συρρίκνωσης, αποδυνάμωσης και περιθωριοποίησής της, υπογραμμίστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες η ΠΟΣΠΕΡΤ στο αμφιθέατρο της ΕΡΤ, με θέμα το παρόν και το μέλλον των κρατικών περιφερειακών ραδιοσταθμών.

Αφορμή για τη διοργάνωση της ημερίδας αποτέλεσε κυρίως το γεγονός ότι το ΔΣ της ΕΡΤ έχει εγκρίνει το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, που επεξεργάστηκε η εταιρία KPMG, βάσει του οποίου οι 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ, στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, μεταφέρονται στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα όχι μόνο το μέλλον τους να είναι απροσδιόριστο και να απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας τους, αλλά και να συρρικνώνεται με δραστικό τρόπο η ΕΡΤ, σε μια εποχή που η ενίσχυσή της είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Ετσι, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον για την ημερίδα ήταν έντονο, κάτι που επιβεβαίωσε η παρουσία εκπροσώπων όλων των κομμάτων της Βουλής, πανεπιστημιακών και άλλων παραγόντων.

Η θέση της ΠΟΣΠΕΡΤ

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Γ. Μαγγανιάς,ο οποίος ανέπτυξε εκτενώς τις θέσεις της ομοσπονδίας γύρω από το θέμα. Αναφερόμενος στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο που ενέκρινε το ΔΣ της ΕΡΤ, σημείωσε ευθύς εξαρχής πως πρόκειται για μια πρόταση που δε βρίσκει σύμφωνη την ΠΟΣΠΕΡΤ για λόγους αρχής. Συγκεκριμένα:

- Γιατί οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί "πρέπει να αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ουσιαστικής και πολύπλευρης παρέμβασης στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας".

- Γιατί το πιο κατάλληλο περιβάλλον για να επιτελέσουν οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί το ρόλο τους "είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο".

- Γιατί η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι αντίθετη "σε κάθε μορφής συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία αναιρεί ή θέτει υπό αμφισβήτηση τη ζωτικής σημασίας κοινωνική και εθνική της αποστολή". "Η προάσπιση και ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης - είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασή του ο Γ. Μαγγανιάς - αποτελεί εγγύηση για τη σωστή και αντικειμενική ενημέρωση, την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας και για την πολύπλευρη διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Ιδιαίτερα στη νέα ψηφιακή εποχή, που η παροχή οπτικοακουστικών υπηρεσιών και προϊόντων στους πολίτες θα εξαρτάται εν πολλοίς από το εισόδημά τους, η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με το σύνολο των υπηρεσιών και δραστηριοτήτων της, καλείται να διαδραματίσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε κεντρικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο".

Παρεμβάσεις πάνω στο θέμα έκαναν επίσης η Ζωή Λαναρά (β αντιπρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΜΜΕ), καθώς και οι Τ. Κόλλιας (προϊστάμενος Ρ/Σ Κοζάνης) και Γ. Κολυβάς (προϊστάμενος του Ρ/Σ Ζακύνθου).

Το ΚΚΕ

Για συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης, που στόχο έχει τη συρρίκνωση, την αποδυνάμωση και την περιθωριοποίηση της ΕΡΤ χάριν των συμφερόντων πολυεθνικών και άλλων μονοπωλιακών συγκροτημάτων, που κινούνται στο χώρο των ΜΜΕ,έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του, Μ. Κοψίδης,παρεμβαίνοντας στις εργασίες της ημερίδας. "Ασχολούμαστε με ένα θέμα - τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του ο Μ. Κοψίδης - που είναι θαμμένο και που ο πολύς ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Ελπίζω τα ΜΜΕ, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες τη σημερινή ημερίδα να μην τη θάψουν ή περάσουν στα ψιλά, αν και πολύ το φοβάμαι". Κατόπιν, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: "Αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που δεν είναι απλά και μόνο η τύχη 19 περιφερειακών ραδιοσταθμών, δεν προέκυψε τυχαία. Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι ένα μόνο δείγμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού, που εκπονείται από το υπουργείο Τύπου, ο οποίος προβλέπει τη μετατροπή της ΕΡΤ σε μοχλό εξυπηρέτησης εγχώριων μονοπωλίων και πολυεθνικών, που διεισδύουν στο χώρο της πληροφόρησης και ιδιαίτερα της ψηφιακής. Εδώ και χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας της κυβέρνησης να συρρικνωθεί και να περιθωριοποιηθεί η ΕΡΤ. Πριν από δύο μήνες, μάλιστα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση, όπου η κυβέρνηση, αντί να δώσει δεσπόζουσα θέση στην ΕΡΤ, την περιόρισε στο ρόλο του φτωχού συγγενή. Συνεπώς πρέπει να βλέπουμε το όλο ζήτημα στο βάθος χρόνου, στην προοπτική που έχει και να μην κλείνουμε καθόλου τα μάτια στο γεγονός ότι μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, ερίζουν για το ποιος θα 'χει το πάνω χέρι στην ψηφιακή τηλεόραση και στο ψηφιακό ραδιόφωνο, που κάνουν την εμφάνισή τους αλλάζοντας συνολικά τη μέχρι τώρα αντίληψη που είχαμε για τα ΜΜΕ και τις επικοινωνίες γενικότερα".

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της απόσπασης των περιφερειακών ραδιοσταθμών από το σώμα της ΕΡΤ, ο Μ. Κοψίδης σημείωσε πως αυτό θα έχει και ως συνέπεια το χαράτσωμα των πολιτών, μέσα από τοπικά, ανταποδοτικά τέλη, ενώ θα ανοίξει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση αυτών των σταθμών, όπως άλλωστε δείχνει η πείρα των δημοτικών ή διαδημοτικών ραδιοσταθμών.

Στη συνέχεια ο Μ. Κοψίδης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στα προαναφερόμενα σχέδια και σε κάθε προσπάθεια να συρρικνωθεί, αποδυναμωθεί και περιθωριοποιηθεί η ΕΡΤ, εξήρε το θετικό ρόλο που παίζουν οι περιφερειακοί κρατικοί ραδιοσταθμοί και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσής τους, μη παραλείποντας να υπογραμμίσει πως για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης θα πρέπει οι εργαζόμενοι - και πρώτα απ' όλους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ - να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. "Η κυβέρνηση, είπε καταλήγοντας, επιδιώκει να ακυρώσει την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί η ΕΡΤ στο χώρο του ψηφιακού ραδιοφώνου, που θα κυριαρχήσει σε λίγα χρόνια. Γι' αυτό προσπαθεί να μοιράσει την τράπουλα στα εγχώρια συγκροτήματα ΜΜΕ και στις πολυεθνικές, που ήδη αναπτύσσουν σκληρό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ραδιοφωνικών ψηφιακών δικτύων. Χρειάζεται, επομένως, αντίσταση και αγώνας. Το ΚΚΕ δεσμεύεται να σας βοηθήσει, να κάνει ό,τι μπορεί μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε το θέμα να δημοσιοποιηθεί, να πάρει έκταση και να ενισχυθεί ο αγώνας σας με στόχο η συρρίκνωση της ΕΡΤ να μην πραγματοποιηθεί".

Στο σημαντικό και αναντικατάστατο ρόλο που παίζει και μπορεί να παίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση αναφέρθηκαν με το δικό τους τρόπο οι πανεπιστημιακοί Χρ. Γιαλουρίδης και Γ. Πανούσης μιλώντας στις εργασίες της ημερίδας, ενώ ενάντια στην απόσπαση από το σώμα της ΕΡΤ των περιφερειακών ραδιοσταθμών και υπέρ της ενίσχυσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ