Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αυτοαποκάλυψη Χριστόδουλου

Αυτοαποκαλύπτεται ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Τα φανταχτερά ράσα και οι δημόσιες παραστάσεις, που δίνει με κάθε ευκαιρία, δεν είναι ικανά να καλύψουν το βαθύ σκοτάδι και την κοινωνική οπισθοδρόμηση που αποπνέουν αυτά που κηρύσσει. Ετσι, το επικίνδυνο, αντιδραστικό περιεχόμενο όσων ευαγγελίζεται αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα. Δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικά για το τι πραγματικά σημαίνουν όλα όσα διαλαλεί. Οποιος, λοιπόν, σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, δεν πιστεύει στον Χριστό αποτελεί παράγοντα κοινωνικής ανωμαλίας. Ετσι, επί λέξει, καθαρά και ξάστερα. Ενώ την ίδια ώρα οι κατηχητές του Χριστόδουλου μοίραζαν στους νέους έναν κατάλογο, με τα 58 "αμαρτήματα" που πρέπει να αποφεύγουν. "Αμαρτήματα" ανθρώπων άλλων εποχών, που παραπέμπουν στο Μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση.

Το παζλ που συγκροτεί το "φαινόμενο Χριστόδουλου" σχηματίζεται και συμπληρώνεται καθημερινά. Τα δύο παραπάνω συμβάντα αποτελούν μέρος του ιδεολογικού διαγράμματος που προσδιορίζει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Σε συνδυασμό με τις πολιτικές του διακηρύξεις, διαγράφεται ένα άκρως ανησυχητικό και επικίνδυνο σχήμα. Ενα είδος ελληνορθόδοξου φουνταμενταλισμού. Γιατί, πόσο απέχουν, άραγε, όλα αυτά από εκείνα που εφαρμόζουν οι ιμάμηδες της Τεχεράνης; Πόσο απέχει ο "εθναρχικός" ρόλος, που οραματίζεται ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, από αυτόν του αγιατολάχ Χομεϊνί; Το μόνο που διαφέρει είναι ο τρόπος και η μορφή παρέμβασης, καθώς οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και κάθε λαού είναι αυτές που καθορίζουν και τις πολιτικές και τακτικές κινήσεις αλλά και το τελικό αποτέλεσμα. Κατά τ' άλλα, η συγγένεια είναι φανερή. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν οι "άπιστοι", που χρίζονται "εχθροί της πίστης" και "παράγοντες ανωμαλίας", όπως όμοιες είναι και οι αξίες που προβάλλονται. Τα "αμαρτήματα", σύμφωνα με τον... καταστατικό χάρτη των κατηχητών του Χριστόδουλου, έχουν τις ίδιες αναφορές με αυτά του ισλαμικού νόμου. Είναι "αμαρτήματα" με... χέρια, με... πόδια, με... αυτιά, με... γλώσσα, με... αναπνοή και ό,τι άλλο διαθέτει ο άνθρωπος. Εξάλλου, τον ίδιο τύπο ανθρώπου θέλουν να δημιουργήσουν. Εναν άνθρωπο ανελεύθερο, φοβισμένο, υποταγμένο στο θείο και στους επί της Γης "εκπροσώπους" του και μέσω αυτών υποταγμένο σε κάθε εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η συσκευασία Χριστόδουλου, το περιτύλιγμα, με το οποίο εμφανίζεται σε "πιστούς" και "άπιστους", δεν ξεγελούσε μέχρι τώρα όσους μπορούσαν να αντιληφθούν ότι πίσω από την ενασχόλησή του με διάφορα λαϊκά προβλήματα, πίσω από τις διακηρύξεις για ενεργό δράση της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση προβλημάτων της νεολαίας, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας, κρυβόταν ακριβώς η δράση, ώστε να ανέχονται οι άνθρωποι του μόχθου τα βάσανα της καθημερινής ζωής ως "θεϊκή μοίρα", από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν, παρά μόνο με την πίστη. Ετσι, στις λαϊκές διεκδικήσεις δικαιωμάτων κηρύσσει την υποταγή στους εκμεταλλευτές. Αυτό πλέον αποκαλύπτεται ανάγλυφα. Η πολιτική και οι θέσεις του αρχιεπισκόπου και των συν αυτώ αποτελούν, στην ουσία τους, στηρίγματα του συστήματος, σε τίποτα δεν αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική που ασκείται, και αυτούς, εντός και εκτός Ελλάδας, που την υπαγορεύουν. Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος με κάθε ευκαιρία επευφημείται από κάθε λογής αντιδραστικό, ακροδεξιό και "εθνικόφρον" στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο ότι τον "αγκαλιάζει" και η φασιστική φυλλάδα "Στόχος". Το "φαινόμενο Χριστόδουλος", λοιπόν, δεν είναι ούτε... ουρανόπεμπτο, ούτε μη κατανοητό. Εχει και ρόλο και αποστολή. Διεκδικεί, για λογαριασμό της εκκλησιαστικής εξουσίας, ρόλο στην εξυπηρέτηση και τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προεκλογικό «κήρυγμα»(2007-05-30 00:00:00.0)
Στώμεν καλώς(2005-02-11 00:00:00.0)
«Φωτιές» από την επιστολή Χριστόδουλου(2000-07-13 00:00:00.0)
Χριστόδουλος υπέρ της εξουσίας...(1998-12-20 00:00:00.0)
Η ταυτότητα του κ. Χριστόδουλου(1998-12-16 00:00:00.0)
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ" ΥΓΕΙΑ!(1998-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ