Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός συμπαραστέκεται στους μαθητές

Ο Λ. Παπαδόπουλος στα "Νέα" στις 20/1/99 έδωσε το σύνθημα για την απαγόρευση των μπλόκων. Στις 21/1/99 δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα ρεπορτάζ με τίτλο: "Το μαρτύριο επιβατών λεωφορείων που εγκλωβίζονται από τα μπλόκα". Ετσι είναι φανερό ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γ. Παπαθανασίου το πάει παραπέρα. Θεωρεί τις εκδηλώσεις των μαθητών ως "παράνομες δραστηριότητες" ("Ρ" στις 21/1/99).

Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Δε θέλουν να λάβουν υπόψη τους ότι το κλείσιμο των δρόμων είναι συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που προστατεύονται από το άρθρο 11 παρ. 1 του Συντάγματος που επιτάσσει: "Οι Ελληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και άοπλα". Κατά συνέπεια, οι συγκεντρώσεις είναι δικαίωμα του λαού και των λαϊκών οργανώσεων, καθώς και οι διαδηλώσεις που είναι κινητές.

***

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς και οι άλλες ατομικές ελευθερίες έχουν κατακτηθεί με αίμα και θυσίες και είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης ή περιορισμού τους.

Η άσκηση του δικαιώματος αυτού πρέπει να γίνεται σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, που είναι φυσικός χώρος για συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερώνεται ο λαός για τα αιτήματα που προβάλλονται, μιας και οι εφημερίδες και τα κανάλια, εκτός εξαιρέσεων, ασχολούνται με μικροσυμπλοκές περιθωριακής σημασίας ανάμεσα στους "κουκουλοφόρους" και τα ΜΑΤ.

***

Βέβαια, δημιουργείται το ερώτημα: η άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι με πολιτικά ή συνδικαλιστικά αιτήματα δεν περιορίζει το δικαίωμα εργασίας ή άσκησης οικονομικής δραστηριότητας άλλων ατόμων; Ασφαλώς και το περιορίζει. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι" είναι μείζονος σημασίας. Χαρακτηρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη φασιστική δικτατορία. Το δικαίωμα εργασίας και οικονομικής δραστηριότητας το είχαμε και επί χούντας. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν το είχαμε.

Γι' αυτό ο λαός συμπαρατάσσεται με τους μαθητές και στηρίζει τα αιτήματά και τις μορφές πάλης.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ