Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Υποστηρίξτε το αίτημά μας για δημοψήφισμα

Επιστολή της Γραμματείας της Επιτροπής προς τους 300 βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπείας

Επιστολή προς τα 300 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας έστειλε η Γραμματεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, με κεντρικό αίτημα να μην αναλάβουν την ιστορική ευθύνη επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ μέσω μιας τυπικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού για το πραγματικό περιεχόμενό της και χωρίς να έχει εκφράσει ο ίδιος τη γνώμη του μέσω - και συνταγματικά προβλεπόμενου - εθνικού δημοψηφίσματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τους βουλευτές, με ημερομηνία 20/1/99, έχει ως εξής:

"Κυρίες, Κύριοι Βουλευτές

Σε λίγες ημέρες θα κληθείτε να λάβετε μέρος στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος διατηρεί την ελπίδα ότι το Εθνικό Κοινοβούλιο και σεις προσωπικά δε θα αναλάβετε την ιστορική ευθύνη επικύρωσης αυτής της Συνθήκης πριν από την έκφραση γνώμης του ελληνικού λαού, με εθνικό δημοψήφισμα, όπως άλλωστε προβλέπει και το άρθρο 44 του Συντάγματος και όπως έγινε, ήδη, σε άλλες χώρες. Προς τη δημοκρατική αυτή κατεύθυνση, θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη η δημόσια έκφραση της δικής σας γνώμης και πριν από τη συζήτηση της Βουλής και κατά τη διάρκειά της.

Μια τέτοια στάση ευθύνης, απέναντι στον ελληνικό λαό και στο εκλογικό Σώμα, θα αναπληρώσει, κατά ένα βαθμό, την εξαιρετικά σοβαρή παράλειψη που έγινε κατά την αρχική, απ' ευθείας επικύρωση της μητρικής Συνθήκης του Μάαστριχτ, χωρίς την προαπαιτούμενη, κατά την άποψή μας ουσιαστική ενημέρωση και έκφραση γνώμης του ίδιου του ελληνικού λαού.

Δε διαφεύγει ασφαλώς της προσοχής σας ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πορεία, κοινή είναι η βασική διαπίστωση ότι με τις Συνθήκες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ - στις οποίες προσαρτήθηκε και ενσωματώθηκε η Συνθήκη του Σένγκεν- μεταφέρονται εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, με σημαντικές επιπτώσεις στους πιο ουσιαστικούς τομείς της δημόσιας ζωής, σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Πιστεύουμε ότι οι σοβαρές αλλαγές που συντελούνται ή προδιαγράφονται στην απασχόληση, στις εργατικές αμοιβές, στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, απασχολούν εσάς και τον ελληνικό λαό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση στόχους, που ονομάστηκαν "Εθνικοί" χωρίς αυτό να έχει κριθεί - αφού ποτέ δεν τους ζητήθηκε - από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας μας.

Η ανησυχητική κατάσταση, που επικρατεί στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η έντονη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων, θέτουν άμεσα ερωτήματα για το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, τα οποία πολλαπλασιάζονται αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι, στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ (στη λογική της λεγόμενης αρχής της "ευελιξίας"), ακυρώνεται η δυνατότητα χρήσης εθνικών μέσων άσκησης εξωτερικής πολιτικής ή πολύ περισσότερο άμυνας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θεωρούμε ότι τόσο μείζονος εθνικής σημασίας θέματα - και αναφέρουμε στην επιστολή μας αυτή ενδεικτικά μόνο σημεία των Συνθηκών - απαιτούν την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση του ελληνικού λαού, πλατιά δημόσια συζήτηση όλων των διαφορετικών απόψεων σε ισότιμη βάση και κυρίως απαιτούν την έγκριση ή απόρριψή τους από τον ίδιο. Σας καλούμε συνεπώς να υποστηρίξετε το αίτημά μας περί άμεσης ενεργοποίησης της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης, το οποίο έχει ήδη προσυπογραφεί από δεκάδες χιλιάδες πολίτες και από πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων, αρνούμενοι να ψηφίσετε για ένα ζήτημα μέγιστης εθνικής σημασίας στη θέση των πολιτών αυτής της χώρας και πολύ περισσότερο, ουσιαστικά, ερήμην τους με τυπικές, συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή σας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αντ. Ντρέκος,οικονομολόγος - μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

ΤΑ ΜΕΛΗ:

Μιχ. Βαρδάνης,υποστράτηγος ε.α.

Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας - πρ. πρύτανης

Στρ. Κουνιάς,καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ευαγγ. Μαχαίρας,νομικός - επιτ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Θεοφ. Πάκος,καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Ι. Σαμαράς,ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γ. Τσαπόγας,δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητική πρόκληση με την αγνόηση της λαϊκής θέλησης (1999-02-12 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα για Μάαστριχτ - Αμστερνταμ (1999-01-26 00:00:00.0)
Πάνε στα "μουλωχτά" και τη Συνθήκη του Αμστερνταμ! (1998-11-19 00:00:00.0)
Ιδού η Ρόδος... (1997-11-21 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι ζητούν ενημέρωση και δημοψήφισμα (1997-10-25 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα για καταδίκη Μάαστριχτ - Αμστερνταμ (1997-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ