- Χρέη μέχρι το λαιμό δημιούργησε ο Δήμος Λάρισας, στα δυο χρόνια δημαρχίας του Χρ. Καφφέ,ενώ, ταυτόχρονα, επιβάρυνε πάρα πολύ οικονομικά τους δημότες, με αποτέλεσμα η Λάρισα να είναι η ακριβότερη... - 1997-02-13 00:00:00.0"/> - Χρέη μέχρι το λαιμό δημιούργησε ο Δήμος Λάρισας, στα δυο χρόνια δημαρχίας του Χρ. Καφφέ,ενώ, ταυτόχρονα, επιβάρυνε πάρα πολύ οικονομικά τους δημότες, με αποτέλεσμα η Λάρισα να είναι η ακριβότερη... - 1997-02-13 00:00:00.0" /> Ο ακριβότερος δήμος της χώρας | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Ο ακριβότερος δήμος της χώρας
  • Υπερχρεωμένος ο δήμος
  • Βαριά φορολογία στους δημότες και ανυπαρξία έργου
  • Οικιστική ανάπτυξη έκτασης μέσα στον Πηνειό ενέκρινε ο Κ. Λαλιώτης
  • Καταγγελίες του συνδυασμού "Συνεργασία για τη Λάρισα"

Χρέη "μέχρι το λαιμό" δημιούργησε ο Δήμος Λάρισας, στα δυο χρόνια δημαρχίας του Χρ. Καφφέ,ενώ, ταυτόχρονα, επιβάρυνε πάρα πολύ οικονομικά τους δημότες, με αποτέλεσμα η Λάρισα να είναι η ακριβότερη πόλη της Ελλάδας με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη που είναι ο Πειραιάς. Ενα μόνο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Ο Δήμος Λάρισας επιβάλλει φόρο 46.000 δραχμών για ένα σπίτι 80 τ. μ., ενώ η δεύτερη στη σειρά πόλη επιβάλει 32.000 δραχμές.

Αυτά ανέφεραν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της δημοτικής κίνησης "Συνεργασία για τη Λάρισα".

Οι Χρ. Χαλκιάς, Αρ. Λαμπρούλης, Ειρήνη Κατσίγρα και Αγις Παπαστεργίου ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση του δήμου, αναφέροντας ότι:

  • Τα χρέη σε προμηθευτές, εργολάβους και εργαζόμενους ανέρχονται σε 650 εκατομμύρια δραχμές και στο Συμβούλιο Περιοχής σε 270 εκατομμύρια δραχμές. Τόσο χρέος πρώτη φορά στα χρονικά έχει ο δήμος.
  • Η αύξηση κατά το ιλλιγιώδες ποσοστό του 57% στα δημοτικά τέλη το 1996 δεν έγινε για τις ανάγκες της καθαριότητας, όπως είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος, αλλά για να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα του δήμου.
  • Η αύξηση των εσόδων που επικαλείται ο δήμαρχος - ο οποίος, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει στην υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,που τον επισκέφτηκε στο δημαρχείο, ότι ο δήμος δεν έχει ανάγκη από λεφτά και η Λάρισα είναι πλούσια πόλη - οφείλεται στη φορομπηχτική πολιτική που επέβαλε στους Λαρισαίους, στην αύξηση λόγω πληθωρισμού της κρατικής επιχορήγησης και στην απορρόφηση χρημάτων για έργα που έχουν ενταχθεί στο Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από το 1993, η οποία, μάλιστα, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.
  • Ταυτόχρονα ο δήμος κάνει μεγάλες σπατάλες και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 1996 αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 1995 οι δαπάνες για αμοιβές εργαζομένων, για να καλυφθούν οι αθρόες νέες ρουσφετολογικές προσλήψεις και η αύξηση του ποσοστού για τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες φτάνει το 50%.
  • Το χειρότερο είναι ότι ο δήμος παρά την αύξηση των εσόδων δεν παράγει έργο, οι συνοικίες έχουν εγκαταλειφθεί.

Οι εκπρόσωποι της "Συνεργασίας για τη Λάρισα" κατήγγειλαν, επίσης, μια απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,που - όπως τόνισαν - αγγίζει τα όρια του σκανδάλου.

Συγκεκριμένα λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 1996 ο Κ. Λαλιώτης ικανοποίησε αίτημα 19 Λαρισαίων για ν' αναπτύξουν οικιστικά μια περιοχή 84 στρεμμάτων δίπλα στον Πηνειό, έξω από το Σχέδιο Πόλης, στην περιοχή που πριν ένα μήνα περίπου πλημμύρισε από τον Πηνειό! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγορεύουν την οικιστική ανάπτυξη ακόμη και μέσα σε ρέματα, πόσο μάλλον μέσα σε ποτάμια. Να σημειωθεί δε ότι ο Κ. Λαλιώτης δεν έχει εγκρίνει ακόμα τη μελέτη της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου που έχει υποβάλει ο δήμος από το 1993 και προβλέπει τι πρέπει να γίνει έξω από το Σχέδιο Πόλης, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Λάρισα.

Οι εκπρόσωποι της "Συνεργασίας" ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι για τις 13 Μάρτη διοργανώνεται ανοιχτή συγκέντρωση, όπου θα γίνει ο απολογισμός της Κίνησης και στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι θέσεις της Κίνησης για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, μετά από συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους των μαζικών φορέων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ