Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ
"Δεν ανακόπτεται η πορεία των σταθμών στους δήμους"

Κατηγορηματικός ο υπουργός Υγείας στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στους κρατικούς σταθμούς, οι οποίοι έκαναν χτες μαχητικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση που έδωσε, χτες, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιαςμ, Κ. Γείτονας,στους εργαζόμενους στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ): "Η πορεία των σταθμών στους δήμους δεν ανακόπτεται".

Οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ ξεκίνησαν από χτες 48ωρη απεργία και έχουν προγραμματίσει νέα τριήμερη απεργία για τις 19 - 21 Φλεβάρη. Στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, τα προεδρεία των τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων στους ΚΠΣ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών, Σύλλογος Διαχειριστών, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικού Βοηθητικού Προσωπικού) έθεσαν στον Κ. Γείτονα τα βασικά τους αιτήματα: Παροχή δωρεάν δημόσιας προσχολικής αγωγής, δηλαδή να ανακληθεί ο νόμος μεταφοράς των σταθμών στους ΟΤΑ, και διασφάλιση της εργασιακής τους κατάστασης. Επισήμαναν, δε, στον υπουργό ότι ο τρόπος λειτουργίας των σταθμών, γενικά, πρέπει να εποπτεύεται από έναν φορέα, να μην είναι δηλαδή στη δικαιοδοσία του κάθε δήμου.

Για την ικανοποίηση του πρώτου αιτήματος, την επιστροφή των ΚΠΣ στο υπουργείο, ο Κ. Γείτονας ήταν αρνητικός, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της διασφάλισης της εργασιακής κατάστασης των εργαζομένων. Τους είπε - χωρίς να προσδιορίσει χρονικά - ότι θα συζητήσει το θέμα της εργασιακής τους σχέσης με τους συναρμόδιους υπουργούς και θα τους καλέσει για να τους ενημερώσει.Η συγκέντρωση των εργαζομένων - επί δυόμισι ώρες - στο υπουργείο ήταν μαζική. Συνεχώς έφταναν και ψηφίσματα συμπαράστασης από συλλόγους γονέων διαφόρων σταθμών. Οι εργαζόμενοι "περιέφραξαν" την οδό Αριστοτέλους με παιδικές ζωγραφιές και είπαν, αρκετές φορές, με παραστατικό τρόπο, το παιδικό τραγουδάκι "χαρωπά τα δυο μου χέρια τα κτυπώ".

Η πορεία που ακολούθησε ήταν εξίσου δυναμική. Αρχικά είχε προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,είχε σειρά συναντήσεων με υπουργούς, μεταξύ αυτών και με τον Κ. Γείτονα. Επειδή, όμως, την ίδια ώρα έκαναν πορεία και οι καθηγητές, τα "μπλόκα" των αστυνομικών τους σταμάτησαν στη Βουλή. Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν είναι: "Παιδικός σημαίνει αγωγή και όχι επιχείρηση δημοτική", "Θέλουμε δημόσια προσχολική αγωγή. Οχι στους δήμους οι παιδικοί σταθμοί" και "Οχι στην άρση της μονιμότητας". Επιτροπή των εργαζομένων επέδωσε υπόμνημα και στον υφυπουργό στονπρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη,ο οποίος τους είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον Κ. Σημίτη.

Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έκαναν χτες και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και την κατάργηση των ΚΠΣ, μέσα από την εκχώρησή τους στους ΟΤΑ. Ηδη από τους 1.400, οι 350 έχουν περάσει στους δήμους.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος ο Γιάννης Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στους ΚΠΣ συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ