Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κάθε πράγμα στο καιρό του... κι ο κολιός τον Αύγουστο!

"Ακαιρο", για να συζητηθεί, χαρακτηρίζεται το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο

"Είναι άκαιρο".Σε αυτή τη φράση εστιάζεται η επίσημη απάντηση του Συνασπισμού, στα σενάρια και τα σχετικά σχόλια, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 1998. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης στο ρ/σ "Φλας", λέγοντας ότι "είναι θέμα σύνεσης να εξετάζουμε κάθε πράγμα στον καιρό του".

Την παραπάνω εκτίμηση δε φαίνονται να συμμερίζονται - στην πράξη - πολλά στελέχη του Συνασπισμού, αφού το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, των όρων ενός τέτοιου ενδεχομένου, βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού τους κάτι που διαφάνηκε και στο Συνέδριο για την Αυτοδιοίκηση που διοργάνωσε ο ΣΥΝ, το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αν και στο κείμενο των συμπερασμάτων του συνεδρίου αναφέρεται ότι "η γενική αντίληψη του ΣΥΝ αποκλείει κεντρικές πολιτικές συμφωνίες για τα ζητήματα εκλογικής τακτικής και συνεργασίας στην Αυτοδιοίκηση",δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που διατύπωσαν και διατυπώνουν δημόσια την άποψη ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να δεσμευτεί από τώρα για τη στάση που θα κρατήσει, αφού δεν είναι γνωστό το πολιτικό σκηνικό που θα υπάρχει την περίοδο εκείνη, καθώς κι επειδή οι αυτόνομες κινήσεις που θα δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΝ κι οι συμμαχίες που θα διαμορφώσουν (με τις κατά κοινή ομολογία στο ΣΥΝ "πιο κοντινές" δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ) ίσως απαιτήσουν και πολιτικό επιστέγασμα.

Ενδεικτική της ρευστότητας του πράγματος είναι και η επισήμανση που έκανε μετά τη λήξη του συνεδρίου ο Ν. Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας πως "δε θα παγιδευτούμε σήμερα σε διλήμματα που θα μας σπρώξουν άλλοι. Το θέμα της στάσης μας στις εκλογές θα το αντιμετωπίσουμε όταν έρθει η ώρα".Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ προβάλλει το κριτήριο μιας θεσμικής πολιτικής για την αποκέντρωση και απο-συγκεντροποίηση του κεντρικού κράτους χωρίς να θίγει το θέμα των πολιτικών, που θα ασκηθούν μέσα από αυτούς τους θεσμούς. Οσον αφορά ιδιαίτερα το Δήμο Αθηνών, η βουλευτίνα του ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη,σε συνέντευξή της στο "Εθνος της Κυριακής" άφησε για μια ακόμα φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο καθόδου της με ευρύτερη υποστήριξη, λέγοντας ότι "είναι πρόωρο και ανεύθυνο να προδιαγράψουμε τι θα γίνει μετά από δυο χρόνια πολιτικής ρευστότητας".

Πάντως, η γενικότερη αίσθηση μετάθεσης του προβλήματος της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έχει προφανώς να κάνει με τις σχέσεις των δύο κομμάτων και στα πλαίσια της λεγόμενης "Κεντροαριστεράς". Ο κεντρικός ηγετικός πυρήνας του Συνασπισμού εκτιμά ότι:

  • Το μέτωπο δυνάμεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ που αντιτίθεται στις προοπτικές περαιτέρω προσέγγισης, σε συνάρτηση με τα γενικότερα προβλήματα του χώρου, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ευόδωση οποιωνδήποτε προσπαθειών άμεσα.
  • Ο Συνασπισμός πρέπει να ενισχύσει τα οργανωτικά χαρακτηριστικά του, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ενδυναμώσει τις όποιες διαπραγματευτικές του δυνατότητες τόσο για τις δημοτικές εκλογές όσο και γενικότερα.
  • Η προβολή σε πρώτο επίπεδο τώρα, μιας προοπτικής συνεργασίας, δε βοηθά το Συνασπισμό να καρπωθεί πολιτικά την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική στην οικονομία, παρουσιαζόμενος ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη προώθησης του κοινωνικού διαλόγου.

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ