Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Διαπιστευτήρια στην Ολμπράιτ

Η νέα Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, στην οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

Εννέα υπουργοί Εξωτερικών από τους 15 του ΝΑΤΟ, χωρίς να υπολογίζονται οι ΗΠΑ, θα υποδεχτούν σήμερα στην έδρα της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, την νέα Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Για την επίσκεψη αυτή, έχει οργανωθεί μια ειδική και "άτυπη" σύνοδος του Συμβουλίου του Βορείου Ατλαντικού, σύμφωνα με μια φόρμουλα που είναι παραδοσιακή για κάθε επίσκεψη νέου Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών - η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για υπουργό Εξωτερικών μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα στους ομολόγους της Μ. Ολμπράιτ, που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, είναι και ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ, που είχε προκαλέσει αθέλητα, κατά την τελευταία του επίσκεψη εκεί, το Δεκέμβρη, μια χωρίς προηγούμενο πολεμική ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, επειδή δεν είχε παραβρεθεί σε μια πρόποση προς τιμήν του απερχόμενου Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ.

Ο Ντε Σαρέτ, εκτός από τη συνάντηση που είχε με την Ολμπράιτ χτες το απόγευμα, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες σήμερα για να συζητήσει τα τρέχοντα θέματα, κυρίως τα σχέδια του ΝΑΤΟ για "μια καλή συμφωνία με τη Ρωσία", πριν από την επέκτασή του στην Ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε επίσημη γαλλική πηγή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, θα μεταβεί επίσης στις Βρυξέλλες και με την ευκαιρία αυτή θα επισκιάσει τη σύνοδο αυτή, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ασκήσει "βέτο" στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αν δεν ενταχθεί προσεχώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν στη συνάντηση των Βρυξελλών από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών.

Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ελλάδα, λόγω του πολύ φορτωμένου προγράμματος των υπουργών Εξωτερικών τους, θα εκπροσωπηθούν από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Συνάντηση Ολμπράιτ με Κίνκελ

Το Κυπριακό, οι "εντάσεις" στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Τουρκίας, αποτέλεσαν - μεταξύ άλλων - αντικείμενο των συνομιλιών που είχε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τον Γερμανό ομόλογό της, Κλάους Κίνκελ, χτες στη Βόννη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κίνκελ, η Ολμπράιτ είπε ότι "συζητήθηκε το Κυπριακό και συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα μιας συνολικής λύσης", πρόσθεσε όμως ότι δε θεωρεί ενδεδειγμένη μια αναφορά σε λεπτομέρειες επί του θέματος. Ο Κίνκελ δήλωσε ότι αναφορικά με την Τουρκία "υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ύψιστη σπουδαιότητα της χώρας στην περιοχή, υπό το πρίσμα της ασφάλειας και του ΝΑΤΟ" και υπογράμμισε τη "μεγάλη στρατηγική της σημασία, ως γέφυρας στον ισλαμικό κόσμο και τον ασιατικό χώρο...".

Κίνκελ και Ολμπράιτ - η οποία είχε νωρίτερα λιγόλεπτη συνάντηση με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ - κατέβαλαν προσπάθεια να επιδείξουν την κοινή τους στάση στα μείζονος σημασίας θέματα, όπως στην προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την προσέγγιση με τη Ρωσία επ' αυτού, ενόψει και της σημερινής μετάβασης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα. Παράλληλα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά, π.χ., με το χειρισμό του Ιράν ή το θέμα της "Σαϊεντόλοτζι" υποβαθμίστηκαν από κοινού, με τη φόρμουλα ότι "αντιμετωπίστηκαν μέσα σε φιλικό πνεύμα".

Αναφορικά με τη γαλλική πρόταση να σχηματιστεί μια πενταμελής ομάδα κρατών που θα αναλάβει να μεταπείσει τη ρωσική ηγεσία ως προς την εναντίωσή της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, Ολμπράιτ και Κίνκελ εκφράστηκαν επιφυλακτικά, χωρίς όμως να απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Το θέμα, τέλος, της γαλλικής αξίωσης να αναληφθεί από "Ευρωπαίο" (δηλαδή Γάλλο) η διοίκηση του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολι (ως αντίτιμο της πλήρους επιστροφής της Γαλλίας στη στρατιωτική δομή της Συμμαχίας) αποφεύχτηκε καν να αναφερθεί από τους δύο υπουργούς, λόγω της "ιδιαίτερης εμπλοκής" του καγκελαρίου Κολ, που αφ' ενός μεν επιθυμεί να ικανοποιηθεί η Γαλλία (και, μέσω του "εξευρωπαϊσμού" της διοίκησης του ΝΑΤΟ, και η Γερμανία), αλλά ταυτόχρονα δεν είναι διατεθειμένος να έρθει σε ρήξη με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ