Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΒΗ
Η τελευταία πράξη της συγκάλυψης

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού) άρχισε χτες η δίκη οχτώ ατόμων, που φέρονται ως μέλη του ακροδεξιού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου (ΜΑΒΗ) και είχαν συλληφθεί στο Δελβινάκι Ιωαννίνων τον Μάρτη του 1995 να έχουν στην κατοχή τους εφτά όπλα τύπου "Καλάσνικοφ". (Τα όπλα αυτά καθώς και ισάριθμα ακόμα, που βρέθηκαν θαμμένα στο κτήμα του γιατρού Ανδρ. Κοκαβέση στην Παλλήνη, είχαν κλαπεί από το αλβανικό κέντρο νεοσυλλέκτων της Επισκοπής Αργυροκάστρου τον Απρίλη του 1994, κατά τη γνωστή γκαγκστερική επίθεση "αγνώστων", με θύματα έναν Αλβανό λοχία και έναν στρατιώτη). Πρόκειται για τους Γ. Αναστασούλη,Απόστ. Καρβελά,Φρ. Μπελέρη,Γ. Χρήστου,Μ. Κούτουλα,Χαρ. Παππά,Γ. Παππά και Αγγ. Κοκαβέση.Οι επτά πρώτοι κατηγορούνται για παράνομη κατοχή και μεταφορά όπλων με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για τη διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων και ο όγδοος για απόκρυψη όπλων.

Αρχικά, οι παραπάνω είχαν θεωρηθεί ως υπαίτιοι και του αιματηρού επεισοδίου της Επισκοπής. Εναντίον τους είχε, δηλαδή, ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο ανθρωποκτονίες από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία, εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών, προσβολή της διεθνούς ειρήνης και έκθεση σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων της χώρας μας με την Αλβανία. Στην πορεία, όμως, της δικαστικής έρευνας απαλλάχτηκαν από όλες αυτές τις κατηγορίες με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Σημειώνεται ότι στο σκεπτικό προηγούμενου δικαστικού βουλεύματος, με το οποίο είχαν αφεθεί ελεύθεροι, αναφερόταν ότι είναι... καλοί οικογενειάρχες και κατά συνέπεια αποκλείεται να έχουν σχέση με τρομοκρατικές πράξεις. Απλώς είχαν αγοράσει τα όπλα από κάποιον Αλβανό με σκοπό να τα... πουλήσου,ν για να κερδίσουν χρήματα.

Ετσι, λοιπόν, για τους δύο αναίτιους φόνους Αλβανών στρατιωτών, τους τραυματισμούς άλλων συναδέλφων τους και την κλοπή των πυρομαχικών από το αλβανικό κέντρο νεοσυλλέκτων ουδείς πλέον κατηγορείται και ουδείς πρόκειται να δικαστεί, με τη σιωπηρή συγκατάθεση και των αρχών της γειτονικής χώρας. Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους να τη γνωρίζουν, που κατέθεσαν χτες ως μάρτυρες στο δικαστήριο:

Κάρολος Παπούλιας (τότε υπουργός Εξωτερικών): "Δε γνωρίζω τίποτα για τις κατηγορίες. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση γιατί κατείχαν τα όπλα".

Σήφης Βαλυράκης: (τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης): "Λεπτομέρειες δε γνωρίζω. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δε γνωρίζει τίποτα για τη μεταφορά όπλων. Πιθανόν τα όπλα του Δελβινακίου και της Παλλήνης να προέρχονται από την ίδια παρτίδα. Δεν έχω υπόψη μου κανένα στοιχείο, για να μπορώ να πω ότι τα όπλα προορίζονταν για συγκεκριμένη ομάδα. Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου Αναστασούλη ότι τα βρήκε δύσκολα γίνεται πιστευτός. Το πιθανότερο είναι να βρέθηκαν τυχαία τα όπλα κατά τη σύλληψή τους".

Λεωνίδας Βασιλικόπουλος (τότε διοικητής της ΕΥΠ): "Δεν υπάρχουν στοιχεία για ύπαρξη ΜΑΒΗ. Δε γνωρίζω τι σκοπό είχαν οι κατηγορούμενοι. Πάντως, τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να γίνουν επ' αγαθώ. Υπήρχαν πληροφορίες για τους Αναστασούλη και Κοκαβέση ότι είχαν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο χώρο της Β. Ηπείρου. Τους παρακολουθούσαμε διακριτικά. Ετσι, όταν συνελήφθη ο Αναστασούλης επιβεβαιώθηκε το πρώτο σκέλος της ιστορίας. Συνεχίσαμε να παρακολουθούμε τον Κοκαβέση και βρήκαμε τα όπλα στην Παλλήνη".

Ο τελευταίος μάρτυρας δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αποδώσει ευθύνες στην αλβανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως "υπήρχε ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και η Αλβανία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την υπόθεση εις βάρος της χώρας μας. Γι' αυτό - πρόσθεσε - έγιναν προσπάθειες να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Αλβανία, που είχαν φτάσει σε οριακό σημείο".

"Αλβανικό δάκτυλο" διέκρινε, τέλος, η Βιργινία Τσουδερού (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών), κατηγορώντας ανοιχτά την Αλβανία για προβοκάτσια. "Οι Αλβανοί - ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου - έχουν μια ιδιαίτερη έφεση να συγχέουν τα πράγματα και να προβοκάρουν καταστάσεις. Δεν αποκλείεται να είναι στημένη η υπόθεση από τους Αλβανούς. Τότε ήταν τεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της δίκης στελεχών της "Ομόνοιας" και η αλβανική κυβέρνηση ήθελε να μπλέξει την Ελλάδα για να εκδιώξει Ελληνες από τη Β. Ηπειρο".

Μόνο που δεν είπε ότι στη θέση των οχτώ κατηγορουμένων έπρεπε να βρίσκονται Αλβανοί πολίτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ