Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια περί ... "σεναρίων πολέμου"

Ο κυριακάτικος Τύπος για τα διάφορα σενάρια περί ελληνοτουρκικής σύρραξης

Πλήθος σεναρίων περί των "σεναρίων πολέμου", που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας στις περισσότερες από τις κυριακάτικες εφημερίδες.

Στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο "Επτά σενάρια για ένα πόλεμο",όπου γίνεται ανασκόπηση των όσων σεναρίων έχουν κυκλοφορήσει τελευταία περί ελληνοτουρκικού πολέμου και σημειώνεται η εκτίμηση ότι η κινδυνολογία περί πολέμου είναι μια τακτική αποφυγής του πολέμου. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Μάλκομ Ρίφκιντ, περί "σοβαρής πιθανότητας" ελληνοτουρκικού πολέμου, τα σχόλια της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, που είχε πει ότι "διανύουμε νέο επικίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή κύκλο" και η πριν από δύο βδομάδας ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας "Independent", η οποία πρόβλεπε ελληνοτουρκική σύγκρουση με αφορμή το Κυπριακό. Επίσης, γίνεται αναφορά σε μελέτη του Κολεγίου Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού, όπου σημειώνεται πως η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, και σε περσινό δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού "Air Forces Monthly", στο οποίο ο πόλεμος θεωρείται βέβαιος. Στο δημοσίευμα αυτό αναφέρονται και τα συγκεκριμένα πολεμικά "μέτωπα". Στο δημοσίευμα της "ΚΕ" επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με στρατιωτικούς, τα διάφορα σενάρια αποβλέπουν "στην εξυπηρέτηση της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων", καθώς μια σύρραξη θα απειλούσε το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν αποκλείουν στα πλαίσια ενός "θερμού επεισοδίου" μια ενέργεια κομάντος σε ένα κατοικημένο ελληνικό νησί.

Στην "Απογευματινή της Κυριακής" υπάρχει δημοσίευμα με τίτλο "Ψυχολογικός ο... πόλεμος για το Αιγαίο",όπου σημειώνεται ότι "οι σύμμαχοι κάνουν προβλέψεις για ελληνοτουρκική σύρραξη, για να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδιά τους για τη συγκυριαρχία" και γίνεται λόγος για "συντονισμένη επίθεση για να δικαιολογηθεί η υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης". Και απαριθμούνται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που προωθούν οι ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία: Αποφυγή προωθημένων διακλαδικών ασκήσεων στο Αιγαίο, έλεγχος και επιτήρηση της περιοχής από ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ AWACS, όπως στη Βοσνία, αποδυνάμωση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο και ουσιαστική ακύρωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, σταδιακή απαγκίστρωση των εκατέρωθεν δυνάμεων στο Αιγαίο, που για την Ελλάδα θα σημαίνει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Στο "Εθνος της Κυριακής" υπάρχει ρεπορτάζ με τίτλο "Παιχνίδι εκβιασμού τα σενάρια πολέμου",όπου σημειώνεται ότι οι "σύμμαχοί μας παίζουν το χαρτί της Τουρκίας". Επισημαίνεται ότι η Αθήνα "αποδίδει σε καθαρό εκβιασμό των ΗΠΑ την έντονη φημολογία περί ελληνοτουρκικού πολέμου" και γίνεται αναφορά στο "κρυφό" χαρτί της Αθήνας, που είναι τα 12 μίλια. Η "αμερικανική στροφή" υπέρ της Τουρκίας αποδίδεται στην απειλή της Αγκυρας να μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια αυτά, τονίζεται, θα είναι και οι προτάσεις που θα κομίσει ο γγ του ΝΑΤΟ, που αναμένεται στην Αθήνα στις 28 Φλεβάρη. Ο Χ. Σολάνα αναμένεται να επιμείνει στην προώθηση των ΜΟΕ.

Σε άρθρο του "Βήματος" με τίτλο "Σενάρια πολέμου",επισημαίνεται ότι ο θόρυβος που προκάλεσαν οι ταυτόχρονες δηλώσεις Αμερικανών και Βρετανών οδηγεί σε εξίσωση θύτη και θύματος, αφού οι ευθύνες Αθήνας, Λευκωσίας και Αγκυρας τίθενται σε ίση μοίρα, και τονίζεται ότι "η ελληνική πλευρά παγιδεύτηκε στη στρατηγική της έντασης που προωθεί η Τουρκία". Συγκεκριμένα, επισημαίνεται: "Αυτό που τελικά συνέβη ήταν να παραβλεφθεί εντελώς από το διεθνή παράγοντα ότι για την παράταση της εκκρεμότητας στην Κύπρο και για την ένταση στο Αιγαίο ευθύνεται αποκλειστικά η τουρκική επιθετικότητα".

Πραγματική παραφωνία στη γενική εκτίμηση που επικρατεί στον Τύπο για τις επικίνδυνες για τα ελληνικά συμφέροντα μεθοδεύσεις των Αμερικανών είναι άρθρο στην "Κυριακάτικη Αυγή" με τίτλο "Αμερικανική παρέμβαση: μύθος και πραγματικότητα",όπου γίνεται λόγος για "λεγόμενα σενάρια που προωθούν οι ΗΠΑ" και ο όλος θόρυβος αποδίδεται σε μια "προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να περάσει το μήνυμα ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση ασκούν πιέσεις στην ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ