Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τριήμερες στάσεις εργασίας

Ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ

Αποφασισμένοι να σταματήσουν την απλήρωτη εργασία είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κατά την προχτεσινή πολύωρη συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.), από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 17 Φλεβάρη, σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου. Επίσης, την Τετάρτη και ώρα 1 μ.μ. προκηρύσσει έκτακτη γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Λαϊκό". Τέλος, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς άμεσα να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στα Νοσοκομεία. Η Ενωση θα καλύψει κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης που θα αποφασιστεί. Τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ, όπως αυτά αναφέρονται στη χτεσινή ανακοίνωσή της, είναι:

  • Αμεσα μέτρα για την αναβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομείου, ώστε να πάψει η αθλιότητα. Αμεσες προσλήψεις ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής με σύγχρονα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας εκεί που κραυγαλέα λείπουν και είναι αιτία διαφυγής πόρων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ουσιαστική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, έτσι που οι χώροι περίθαλψης να σέβονται τον άρρωστο, το συγγενή και τους λειτουργούς της υγείας.
  • Αμεση πληρωμή όλων των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν το 1998, με βάση τα προγράμματα των Επιστημονικών Οργάνων.
  • Ασφαλή προγράμματα εφημεριών για το 1999, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής και τις προτάσεις των Επιστημονικών Οργάνων των Νοσοκομείων.
  • Εξασφάλιση των συνολικών αποδοχών του Δεκέμβρη του '97 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
  • Την άμεση ανανέωση των συμβάσεων όλων των ψυχοθεραπευτών της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω".

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ καταλήγει ως εξής: "Επιτέλους, το να κρύβουμε τα προβλήματα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμβάλλουμε στη λύση τους. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια, γιατί η Δημόσια Υγεία δεν αντέχει άλλο".

Η προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ άρχισε με ενημέρωση του νομικού συμβούλου της Ενωσης, Ιορδ. Προυσανίδη.Αναφέρθηκε στο κενό που δημιουργεί η παράλειψη των υπουργών Υγείας και Οικονομικών να εκδώσουν κοινή υπουργική απόφαση. "Καθώς δεν υπάρχουν προγράμματα εφημερευόντων γιατρών - επισήμανε - οι γιατροί μετά το πέρας του ωραρίου τους μπορούν να αναχωρούν από το Νοσοκομείο". Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που απέσυρε από τη Βουλή ο υπουργός Λ. Παπαδήμας,είπε ότι δεν έχει αναδρομική ισχύ και ότι η συγκεκριμένη μορφή εφημερίας δεν υφίσταται. Ο Ιορδ. Προυσανίδης αναφερόμενος στην επεξεργασία προγραμμάτων εφημερίας από Διοικητικά Συμβούλια Νοσοκομείων, είπε ότι η ενέργεια αυτή κείται εκτός νόμου και ότι τα ΔΣ μπορούν μόνο να προτείνουν προγράμματα. Τα ερωτήματα που έθεσε έχουν ως εξής: "Γιατί δεν εκδίδεται η κοινή υπουργική απόφαση; Δεν υπάρχουν ανάγκες στα Νοσοκομεία; Αραγε επιχειρούν την υποταγή των γιατρών σε προγράμματα εφημεριών που εξυπηρετούν τους οικονομικούς στόχους, αλλά αναιρούν τη λειτουργία των Νοσοκομείων;".

Στη συνεδρίαση "κατέβηκαν" δύο προτάσεις. Υπήρξε η πρόταση του προέδρου της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη,η οποία συγκέντρωσε 6 ψήφους και ήταν η ακόλουθη: Δεκαήμερο κινητοποιήσεων απ' την ερχόμενη Δευτέρα στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας με αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όχι όμως και τα τακτικά χειρουργεία. Επίσης στην πρόταση υπήρχε το στοιχείο ότι αν στο διάστημα αυτό εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τις εφημερίες, τότε οι γιατροί μέσα από γενικές συνελεύσεις τους θα εκτιμήσουν αν συμφωνούν με τις προτάσεις των επιστημονικών οργάνων και σε περίπτωση που δε συμφωνούν να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασή τους.

Η δεύτερη πρόταση έγινε από την ΑΡΣΙ, την ΠΑΣΚ Γιατρών και την ΑΕΓ, και αφορούσε εξάωρες στάσεις εργασίας για τις 15 - 16 Φλεβάρη.

Θα μπορούσε να υπερισχύσει η πρώτη πρόταση με τη διπλή ψήφο του προέδρου της ΕΙΝΑΠ. Ωστόσο, στη συνέχεια, διαμορφώθηκε άλλη ενωτική πρόταση που αποτέλεσε την ομόφωνη απόφαση της ΕΙΝΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ