Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
"Εν λευκώ" στον ιδιώτη

Αύριο η πρώτη συγκέντρωση των εργαζομένων

Στον ιδιώτη "εν λευκώ" παραδίδει η κυβέρνηση την "Ολυμπιακή Αεροπορία" και από κει και πέρα "νίπτει τας χείρας της", χωρίς να εγγυάται απολύτως τίποτα για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα και των εργαζομένων σ' αυτόν.

Αυτό προκύπτει σαφέστατα από τις απαντήσεις που έδωσε χτες στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης,ο οποίος επανέλαβε τους γνωστούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ σε ξένη αεροπορική εταιρία είναι... η μόνη ελπίδα για την "εξυγίανση" του εθνικού αερομεταφορέα και την ένταξή του σε "στρατηγική συμμαχία". Πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους η εκχώρηση της διοίκησης της ΟΑ και να τους πείσει για τις... αγαθές προθέσεις της κυβέρνησης. Η υπουργική προσπάθεια όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά, αντίθετα, εδραίωσε την πεποίθηση των εργαζομένων ότι όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Και αυτό φάνηκε και από την άρνηση του Τ. Μαντέλη ν' αρχίσει ουσιαστικός διάλογος εργαζομένων - κυβέρνησης, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, για τη σωτηρία και την ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα.

Από τις πρώτες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον υπουργό ήταν γιατί η κυβέρνηση εφάρμοσε για την εκχώρηση του "μάνατζμεντ" το νόμο της ΝΔ 2000/91 περί ιδιωτικοποιήσεων, τον οποίο, μάλιστα, είχε καταγγείλει τότε ως αντιπολίτευση. Και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι εφαρμόζεται μόνο η διάταξη που προβλέπει τις διαδικασίες εκχώρησης του "μάνατζμεντ" χωρίς εξαγορά! Σε άλλη ερώτηση για την αμοιβή του ξένου "μάνατζερ" και αν θα αναλάβει "εν λευκώ" τη διοίκηση της ΟΑ, δεδομένου ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται ότι θα μπορεί "να προσαρμόσει κατά την επαγγελματική του κρίση" ακόμα και το "πρόγραμμα εξυγίανσης", ο Τ. Μαντέλης απέφυγε να απαντήσει. Περιορίστηκε να πει ότι γι' αυτά τα ζητήματα θα γίνουν διαπραγματεύσεις, με βάση τις προτάσεις που θα υποβληθούν από τους υποψήφιους "μάνατζερ". Οι δημοσιογράφοι επέμειναν ζητώντας από τον υπουργό εξηγήσεις για τις δικαιοδοσίες του "μάνατζερ" σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, το δίκτυο, την εμπορική πολιτική κ.ά. Οι μεσοβέζικες απαντήσεις του υπουργού δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το ρόλο των νέων "αφεντικών".

Σημειώνεται ότι η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων σ' αυτές τις εξελίξεις είναι η αυριανή 3ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ. ) και η συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο Δυτικό Αεροδρόμιο, ενώ την ερχόμενη θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ, για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των εργαζομένων.

Η ΕΣΚ

Ο Σωκρ. Μαντζουράνης,αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και στέλεχος της ΕΣΚ (ΕΣΑΚ), επισημαίνει ότι μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, δε μένει σε κανέναν η αμφιβολία ότι η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά - μέσω της προκήρυξης του διαγωνισμού κατ' εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου της ΝΔ - σε ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Η πρόταση της ΕΣΚ στο συνέδριο της ΟΣΠΑ - προσθέτει - είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει με αποφασιστικότητα να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους σ' αυτή την πολιτική και να συγκροτήσουν ένα πλατύ συνδικαλιστικό - κοινωνικό μέτωπο ματαίωσης των σχεδίων της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα. Οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά καλούν την κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδιά της και ν' αρχίσει ειλικρινή διάλογο για την ανασυγκρότηση και την πραγματική εξυγίανση της ΟΑ. Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα εγκλωβιστεί ούτε σε καθησυχαστικές "διαβεβαιώσεις" ούτε σε "διαλόγους", που θα διαπραγματεύονται την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την εκχώρηση και απαξίωση της ΟΑ. Η ΕΣΚ - καταλήγει ο Σ. Μαντζουράνης - καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητικό "παρών" στην αυριανή 3ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση στο αεροδρόμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ