Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κονδύλια για την Παιδεία διεκδικούν οι δήμοι

Σε λίγους μήνες τελειώνει το σχολικό έτος και η κυβέρνηση της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" που αφειδώς μοιράζει δισεκατομμύρια στα λόγια, ακόμη δεν έχει δώσει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση των σχολείων και φυσικά πολύ περισσότερο για το πρόγραμμα αποπεράτωσης και ανέγερσης νέων διδακτηρίων.

Ενώ κάθε χρόνο δινόταν πάνω από ένα δισ. δραχμές για τη συντήρηση των σχολείων στο νομό, ποσό που έτσι κι αλλιώς υπολειπόταν των πραγματικών αναγκών, φέτος δόθηκαν μόλις 450 εκατ. και αυτά λίγο πριν εκπνεύσει το 1998. Να σημειώσουμε πως ήδη η Νομαρχία "διεκδικεί" περισσότερα από 2 δισ. για επισκευές και συντηρήσεις των εκπαιδευτηρίων.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη το πότε θα συγκροτηθούν οι νέες Διοικήσεις των ΤΕΔΚ, οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στον Εύοσμο με τη συμμετοχή δημάρχων και αντιδημάρχων από 25 δήμους σε σύνολο 41, αναδείχτηκε μια 7μελής επιτροπή με κύρια αρμοδιότητα να καταγράψει τις ανάγκες επιπλέον χρηματοδότησης στους δήμους για τη συντήρηση των σχολείων και να διεκδικήσει τα ποσά. Αντίστοιχα θα διεκδικήσει και αύξηση των πιστώσεων για την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, αφού όπως ανέφεραν οι δήμαρχοι, κάθε χρόνο με την αύξηση του μαθητικού πληθυσμού, οι δήμοι χρειάζονται τουλάχιστον ένα καινούριο διδακτήριο.

Μέσα από τη σύσκεψη καταγγέλθηκε πως όσοι δήμοι προχώρησαν στις εργασίες συντήρησης των σχολείων, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από πιστώσεις που προορίζονταν για άλλα έργα, όμως κάποιοι δεν είχαν ούτε αυτή την επιλογή.

Στην πλειοψηφία τους οι δήμοι, παλιοί και νεοσυσταθέντες, δεν έχουν λάβει ούτε το 1/3 των δαπανών που έχουν κάνει για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την ανέγερση νέων διδακτηρίων, έχουν σταματήσει τις εργασίες εξαιτίας της περιορισμένης εκταμίευσης χρημάτων. Ολα τα παραπάνω, απλά ενισχύουν την εκφρασμένη από πολλούς άποψη, πως η ΤΑ στηρίζεται σε ξύλινα πόδια. Από τη μία φορτώνεται με αρμοδιότητες και από την άλλη περιορίζονται οι οικονομικοί πόροι. Ετσι οδηγείται σε νέα άγρια φοροεπέλαση σε βάρος των δημοτών προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο της.

Αρνητικός στην πρωτοβουλία των δήμων στάθηκε ο υπεύθυνος Παιδείας της Νομαρχίας, Κ. Νικολάκαρος, αν και παραδέχτηκε τη δεινή κατάσταση της Παιδείας στο νομό, αναφέροντας πως αν μέσα στο Φεβρουάριο δεν έρθουν τα χρήματα, το πρόγραμμα σχολικής στέγης θα ναυαγήσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τον τραυματισμό μαθητών από πτώση ανεμιστήρα (2018-09-26 00:00:00.0)
Προβλήματα στη συντήρηση και επισκευή κτιρίων σχολείων (2014-09-30 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής σε σχολεία (2005-03-02 00:00:00.0)
Λύσεις στα προβλήματα της παιδείας θα δώσει ο λαός (1998-08-22 00:00:00.0)
Σε δεύτερη μοίρα η σχολική στέγη (1998-04-15 00:00:00.0)
Νούμερο ένα πρόβλημα η έλλειψη σχολικών κτιρίων (1996-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ