Πέμπτη 11 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εφημερία" και της Εισαγγελίας

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Λ. Παπαδήμας υπόσχεται αυξήσεις κατά 10% "και κάτι παραπάνω" στα κονδύλια για τις εφημερίες

Την τακτική του καρότου και του μαστιγίου χρησιμοποιεί η κυβέρνηση απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που αγωνίζονται για να υπάρξουν ασφαλή προγράμματα εφημεριών, αλλά και να πληρωθούν με βάση τις εγκεκριμένες εφημερίες και όχι με βάση τα εγκεκριμένα κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών, που εξασφαλίζουν δείκτες για την ΟΝΕ.

Χτες υπήρξαν οι εξής εξελίξεις:

  • Ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας μιλούσε στην ΕΡΑ 1 για μέση αύξηση κατά "10% ή κάτι παραπάνω" στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αθήνας. Επίσης σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός είπε πως η "αύξηση των κονδυλίων θα είναι της τάξης του 10% κατά μέσο όρο, προκειμένου τα νοσοκομεία να μπορέσουν να βγάλουν σωστά προγράμματα".

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν η αύξηση κατά 10% ή κάτι παραπάνω αφορά τα νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης ή και τα δυο μαζί ή όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι δηλώσεις του υπουργού μοιάζουν με υδράργυρο, που δείχνουν να κυλάνε παντού αν δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις.

  • Ο υπουργός, μιλώντας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, αναγνώριζε στα λόγια το δίκιο σ' ένα βαθμό των γιατρών, αλλά δε δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, παίρνοντας ως αφορμή τις διαμαρτυρίες των γιατρών, στη διάρκεια εγκαινίων γραμμικού επιταχυντή στο Θεαγένειο, μίλησε για "μαύρη παρένθεση".
  • Τη "μαύρη παρένθεση" του υπουργού ήρθε να συμπληρώσει η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με βάση τα δημοσιεύματα των εφημερίδων για την κατάσταση στα νοσοκομεία, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν ή έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη βδομάδα οι γιατροί. Στην εισαγγελική παραγγελία, που απευθύνεται προς την Ασφάλεια, ζητείται να ερευνηθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος στην περίπτωση των απεργιών (αν, δηλαδή, υπάρχει στα νοσοκομεία το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας κλπ.) και αν από την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών κινδυνεύει η υγεία των ασθενών.
Αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη

Τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η παρουσία του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα στα εγκαίνια της νέας μονάδας στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.

Διακόσιοι περίπου γιατροί, που περίμεναν τον υπουργό στην είσοδο του νοσοκομείου, ξέσπασαν σε έντονες αποδοκιμασίες μόλις αυτός με τη συνοδεία του έφθασε στον περίβολο του Θεαγενείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν βίαια και σε μερικές περιπτώσεις χτύπησαν τους διαμαρτυρόμενους, όταν αυτοί επιχείρησαν να πλησιάσουν το χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η τελετή των εγκαινίων. Κάτω από το συνεχές γιουχάισμα δεν μπορούσε φυσικά να γίνει η φιέστα που προγραμματιζόταν και ο υπουργός αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν ο ιερέας ολοκληρώσει την καθιερωμένη τελετή.

"Είχαμε προειδοποιήσει ότι δε θα δεχόμασταν φιέστες και εγκαίνια, όταν οι γιατροί είναι 7 μήνες απλήρωτοι και τα νοσοκομεία και γενικά η Δημόσια Υγεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, λόγω καθαρά της υποχρηματοδότησης από την πολιτεία και από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Θ. Ζδούκος,μετά την αναχώρηση του υπουργού.

Πριν τα εγκαίνια το προεδρείο της ΕΝΙΘ είχε συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμα, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός υποσχέθηκε ότι δε θα μείνει απλήρωτος κανένας γιατρός για εφημερίες που πραγματοποίησε το 1998. Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει βάσει και της εγκυκλίου που είχε κυκλοφορήσει στις 26 Απρίλη και τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί το '98. Ανακοίνωσε επίσης ότι "για το 1999 θα υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες για όλη τη χώρα, ώστε να καλυφθούν και οι αναβαθμίσεις των γιατρών και η κατάρτιση προγραμμάτων, που θα μπορούν να καλύπτουν απόλυτα τη λειτουργικότητα των νοσοκομείων". Τέλος, είπε ότι κανένας γιατρός δε θα επιστρέψει χρήματα που έχουν χρεωθεί στα εκκαθαριστικά του, του 1998, πλην των περιπτώσεων που ξεπερνούν το συνταγματικό πλαφόν. Αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός διευκρίνισε ότι "η αύξηση των κονδυλίων θα είναι της τάξης του 10% κατά μέσο όρο, προκειμένου τα νοσοκομεία να μπορέσουν να βγάλουν σωστά προγράμματα". Ακόμη ότι οι γιατροί θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Ιούνη, γιατί πιθανά θα χρειαστεί προηγούμενα νομοθετική ρύθμιση. Με εγκύκλιό του, συμπλήρωσε, θα ζητηθεί από τα νοσοκομεία να στείλουν τις εκκαθαρίσεις μέχρι τις 15 Μάρτη.

Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρ. Πλωμαρίτης,δήλωσε ότι υπάρχει προσέγγιση από τη μεριά του υπουργείου με τις θέσεις της ΕΝΙΘ, πρόσθεσε ωστόσο ότι δε λύνονται στο σύνολό τους τα προβλήματα. Για παράδειγμα, σημείωσε, υπάρχει ένα ερώτημα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των εφημεριών.

Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το "Παπαγεωργίου" δε χρειάζεται να στελεχωθεί από την αρχή, αλλά το πρόβλημα θα λυθεί με τη μετεγκατάσταση πανεπιστημιακών και κλινικών του ΕΣΥ από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. "Θα πρέπει να αποσυμφορηθούν νοσοκομεία που δεν μπορούν να αναπτύξουν σωστά τη λειτουργία τους", δικαιολόγησε την απόφασή του ο Λ. Παπαδήμας και πρόσθεσε ότι έθεσε χρονοδιάγραμμα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να απαντήσουν μέχρι τέλος Μάρτη αν ενδιαφέρονται να μεταφέρουν τις κλινικές τους στο "Παπαγεωργίου". "Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, το "Παπαγεωργίου" θα λειτουργήσει μόνο με κλινικές του ΕΣΥ", σημείωσε. Τέλος, αποτέλεσε έκπληξη η δήλωσή του ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στη λειτουργία του παραπάνω νοσοκομείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί (2003-03-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (2002-11-26 00:00:00.0)
"Ανθυγιεινή μέγκενη" στα νοσοκομεία (1998-11-10 00:00:00.0)
Με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα (1998-10-01 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση σε υπουργείο και ΟΕΝΓΕ (1998-09-18 00:00:00.0)
Αγωνιστικός άνεμος στα νοσοκομεία (1998-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ