Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 31 Γενάρη 1999 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 52 χρόνων, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ,στέλεχος του ΚΚΕ. Εντάχθηκε στο Κόμμα αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και από τις γραμμές του ανέπτυξε σημαντική πολιτική και οργανωτική δραστηριότητα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ηταν μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Αγρινίου και μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας. Πλούσια ήταν και η συνδικαλιστική δράση του. Για ένα χρόνο, ήταν πρόεδρος του Σωματείου Εργοδηγών. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες πρωτοστάτησε στην οργάνωση των εργαζομένων, τη δημιουργία σωματείου στο εργοτάξιο του φράγματος της "Στράτου". Για αρκετά χρόνια εκλεγόταν και μέλος του ΔΣ του ΕΚ Αγρινίου. Σε όλη τη δράση του, τον χαρακτήριζε η συνέπεια, η πίστη στα ιδανικά και η σταθερότητα στις αρχές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, ο θείος του Θεόδωρος Καραϊσκος πρόσφερε, μέσω της ΝΕ, 150.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΝΤΑΚΟΥ,που συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατό του, η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας, 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στις 28 Δεκέμβρη 1998, ύστερα από πολύμηνη αρρώστια, πέθανε σε κλινική του Πειραιά, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Πιέρρου ΤΣΟΥΜΑΚΟΥ το γένος Νικολάου Γεωργιτσανάκου. Θάφτηκε στο χωριό της, Καρβελάς, ένα ανταρτοχώρι, πλησίον του Γυθείου. Ολόκληρη η οικογένειά της αγωνιζόταν για τη λευτεριά. Η ίδια ήταν ένα δραστήριο στέλεχος του ΕΑΜ. Είχε τρεις αδελφούς στο αντάρτικο και ο μικρότερος αδελφός της Βασίλης, ήταν ΕΠΟΝίτης. Στον αγώνα για το ξεσκλάβωμα της πατρίδας, βοηθούσαν, με κάθε τρόπο, και οι γέροντες γονείς της. Για το λόγο αυτό, η λύσσα των Γερμανών, και των συνεργατών τους ταγματασφαλιτών, ξέσπασε επάνω τους, τους έκαψαν το σπίτι, και ντουφέκισαν τον γέροντα πατέρα της. Το μεταβαρκιζιανό κράτος των δοσιλόγων ολοκλήρωσε τις διώξεις, στην οικογένεια της Παναγιώτας, στέλνοντας στις φυλακές, στις εξορίες και στο κολαστήριο της Μακρονήσου, την ίδια και τα αδέρφια της. Ολες αυτές οι ταλαιπωρίες, κλόνισαν ανεπανόρθωτα την υγεία της, και την οδήγησαν στο θάνατο. Πριν πεθάνει, είπε στην Ευαγγελία, γυναίκα του μικρού της αδελφού Βασίλη, από τις οικονομίες της, να δώσει στη μνήμη της, αφού πληρώσει πρώτα ό,τι χρειαζόταν, για το τελευταίο της ταξίδι, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συζύγου, που έδωσε όλη του τη ζωή για το ΚΚΕ, καθώς και στη μνήμη των γονιών μου και των αδελφών μου προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" για τις ευρωεκλογές.

Λίτσα

* * *

Πέρασαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας στις 16 Φλεβάρη 1995 ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.Το αγωνιστικό πνεύμα του όμως είναι και θα είναι για πάντα κοντά μας.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονιών του ΝΙΚΟΥ και ΑΓΛΑΪΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, καθώς και στη μνήμη ΝΙΚΟΥ και ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ,μαχητών του ΔΣΕ, η σύζυγός του Σουλτάνα, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 16 Φλεβάρη έκλεισαν 12 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΟΥΤΖΟΥΚΑ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πυλαίας Θεσσαλονίκης, για τις ευρωεκλογές.

Χρήστος Μπουτζούκος

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μας συζύγου, μητέρας και γιαγιάς ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Γεννήθηκε το 1920 και πέθανε στις 8 Δεκέμβρη 1997. Το 1943 εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και έμεινε αγωνίστρια ως το τέλος της ζωής της. Το 1948, με το παιδομάζωμα της Φρειδερίκης, κυνηγήθηκε από τους ταγματασφαλίτες του χωριού της. Πήρε τα δυο μικρά παιδιά της και βγήκε στο βουνό. Εκεί δούλεψε ως νοσοκόμα και από το 1950 δούλευε σε εργοστάσιο υφαντουργίας.

Με την επιστροφή της στην πατρίδα, αναγνωρίστηκε ως αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Κρήνης και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτική αναγνώστρια..

* * *

Σήμερα, 21 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 5 χρόνια από το θάνατο του αξέχαστου φίλου, κομμουνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Α. Φ. και Α. Κ.

* * *

Με τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μου συντρόφου ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ,προσφέρω στο ΚΚΕ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καλογρέζας, στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές.

Η σύζυγός του Μαίρη Κατσαρού

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Πορφύρη) προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 100.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Η συντρόφισσά του Μένη

* * *

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ πιάστηκε από Γερμανούς και συνεργάτες τους στις 23 Φλεβάρη 1943 στο μπλόκο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Εκτελέστηκε την ίδια μέρα σε ηλικία 21 χρόνων μαζί με άλλους 30 αγωνιστές στη Βάλτα Κασσάνδρας.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Τασούλα Παραθυρά προσφέρει 25.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΠΕΛΗ και των αγωνιστών παιδιών τους ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΕΛΗ,δικηγόρου, που εκτελέστηκε σε ηλικία μόλις 30 χρόνων στη Λαμία το 1948. ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΕΛΗ,ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, αποφυλακίστηκε για να μην πεθαίνει στη φυλακή και πέθανε σε ηλικία μόλις 50 χρόνων. Της ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΠΑΠΕΛΗ,χήρας Ανδρέα Μπακόπουλου, επίσης αγωνιστή. Η Ευθυμία έζησε όλη την πορεία των εξόριστων γυναικών: Τρίκκερι, Μακρονήσι, Αϊ - Στράτη. Πέθανε στην Ηλιούπολη στις 26 Μάη 1997.

Στη μνήμη τους, προσφέρω στο ΚΚΕ 80.000 δρχ., συμμετέχοντας στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές.

Δημήτριος Παπέλης

* * *

Στις 22 Γενάρη 1999 σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του συντρόφου μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΔΕΛΗ.Γεννήθηκε το 1910 στην Πάτρα. Η οικονομική άνεση που είχε η οικογένειά του δεν τον εμπόδισε να διακρίνει ποιο είναι το σωστό και το δίκαιο. Στις 6 Γενάρη του 1936 προσλαμβάνεται στην Ηλεκτρική Εταιρία "Γλαύκος", μετέπειτα ΔΕΗ Πάτρας, ως ηλεκτροτεχνίτης. Ως μέλος του σωματείου των εργαζόμενων, αγωνίζεται ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά, και τους χαφιέδες της Ασφάλειας. Μοιράζει προκηρύξεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης στα άλλα σωματεία και το βράδυ γράφει συνθήματα στους τοίχους. Το 1938 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Το Γενάρη του 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και στις 25 Μάρτη του ίδιου χρόνου, μαζί με τον Κώστα Κολοκυθά, με στολές εργασίας του "Γλαύκου", καταθέτουν στεφάνι της ΚΟ στον ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στα Ψηλά Αλώνια, με σκάλα της Ηλεκτρικής. Οι Γερμανοί φρουροί νόμισαν ότι πήγαιναν να επισκευάσουν κάποια βλάβη και ώσπου να καταλάβουν τι συνέβαινε, ο κόσμος φώναζε συνθήματα ενάντια στους κατακτητές. Τον συνέλαβαν οι Γερμανοί. Το Φλεβάρη του 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Γερμανούς. Απέδρασε από τους υπονόμους την ώρα που τον πήγαιναν για εκτέλεση. Τους επόμενους μήνες ως τον Οκτώβρη του 1944 τον βρίσκουμε στον ΕΛΑΣ.

Για τη δράση του πιάστηκε μετά την Απελευθέρωση και το 1947 καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Κορίνθου σε 16 χρόνια κάθειρξη. Γνώρισε τις φυλακές της Πάτρας, του Μεσολογγίου, την Ακροναυπλία και τα στρατόπεδα του Μακρονησιού, της Γυάρου και της Αίγινας. Αφέθηκε ελεύθερος το 1950. Εμεινε αταλάντευτα στο ΚΚΕ, χωρίς συμβιβασμούς και δηλώσεις μετάνοιας.

Οι διώξεις συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Τα χρόνια της χούντας γνώρισε το ΕΑΤ - ΕΣΑ και τις "περιποιήσεις" των βασανιστών. Στην κρίση του 1968, αγωνίστηκε ενάντια στον οπορτουνισμό.

Η μεταπολίτευση τον βρήκε στις γραμμές της ΕΔΑ και του ΚΚΕ. Ηταν μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ Ταμπάχανων Πάτρας και τα τελευταία χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος Σεπολίων - Θυμαρακίων της ΠΕΑΕΑ. Πρωτοπόρος στις Οικονομικές Εξορμήσεις του ΚΚΕ και του "Ριζοσπάστη", συνέχισε τους αγώνες του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, τα μέλη του Παραρτήματος Σεπολίων - Θυμαρακίων της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 50.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και υπόσχονται να συνεχίσουν τους αγώνες, ώσπου να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά του.

* * *

Πριν από 22 χρόνια, ο αγαπημένος μας πατέρας ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και πριν από 3 χρόνια η αγαπημένη μας μητέρα ΜΑΡΙΓΩ μας άφησαν για πάντα. Ο μετέπειτα μπάρμπα Κώστας - ο σοφός, όπως τον αποκαλούσαν οι συγχωριανοί του, ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας του χωριού Παπαδού Ολυμπίας. Πήρε μέρος στη μικρασιατική εκστρατεία και η επανάσταση του Λένιν τον επηρέασε πολύ, καθώς και η μεγάλη μικρασιατική καταστροφή. Παρότι αγρότης και με πολλά παιδιά, δεν τον άφηνε αδιάφορο η πολιτική στη χώρα μας και η διεθνής κατάσταση. Ετάχθη ενάντια στα αλλεπάλληλα κινήματα και ιδιαίτερα εναντίον της δικτατορίας του Μεταξά. Εχαιρε για την ανάπτυξη και σταθεροποίηση της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ στενοχωρήθηκε για το χάσιμο της δημοκρατικής κυβέρνησης στην Ισπανία.

Ανεπιφύλακτα ο μπάρμπα - Κώστας, μόλις άκουσε τους εκπροσώπους του ΕΑΜ, με τους συμπατριώτες του, έφτιασαν την οργάνωση - ως πρόεδρος της Αυτοδιοίκησης έκανε εκλογές, που για πρώτη φορά πήραν μέρος και οι γυναίκες - οργάνωσε το λαϊκό δικαστήριο. Στο μεταξύ έφτιαξε την ΕΤΑ, την ΕΠΟΝ και τον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Εγινε μέλος του ΚΚΕ. Μετά την Απελευθέρωση, κρατήθηκε επί 40 μέρες από την Εθνοφρουρά. Τρεις φορές αποπειράθηκαν οι παρακρατικοί να τον εξοντώσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ετσι ζούσε στην παρανομία ως το Μάη του 1948, οπότε θεωρήθηκε υπαίτιος μιας συμπλοκής, που έγινε μεταξύ αποσπάσματος που διανυκτέρευε στο χωριό και τμήματος του ΔΣΕ και πιάστηκε από τους τρομοκράτες του Ζάρα. Εμεινε στη φυλακή ως το 1950. Πέρασε από δίκη στην Τρίπολη και αθωώθηκε.

Οταν δημιουργήθηκε η ΕΔΑ και πάλι πρωτοπόρος, έως ότου τον συνέλαβε η χούντα, για να τον απολύσει ως υπερήλικα.

Στη μνήμη τους, τα παιδιά τους πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 100.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΖΑΝΑ από την Ιστιαία Εύβοιας, πιστού στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟ Ιστιαίας, 10.000 δρχ.

Η σύζυγος Ελένη

Η αδελφή του Ευφροσύνη

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ,των αδελφών μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ αντάρτη του ΕΛΑΣ και μαχητή του ΔΣΕ, μέλους του ΚΚΕ και ΚΩΣΤΑ ο οποίος δολοφονήθηκε σε ηλικία 18 χρόνων από τρομοκράτες του Σούρλα, προσφέρω 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου, για τις Ευρωεκλογές.Μνημονεύως του ξεχασμένους μαχητές του ΔΣΕ από το χωριό μου: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΦΗΚΑ,ΚΕΡΑΣΙΝΑ, ΘΕΟΔΩΡΟ και ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΖΩΡΑ,ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΠΕΤΡΟ ΑΛΕΞΙΑ,ΠΕΤΡΟ ΠΟΔΑΡΑ,ΓΕΩΡΓΙΟ και ΗΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ,ΓΙΩΡΓΟ ΙΒΡΟ,ΙΩΑΝΝΗ και ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και ΧΡΗΣΤΟ ΣΦΗΚΑ.

* * *

Στις αρχές του Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΟΛΔΑΣΗ, τιμημένου ζωγράφου, άξιου καλλιτέχνη και δραστήριου ανθρώπου στους κοινωνικούς αγώνες. Τα έργα του, πέρα από την καλλιτεχνική τους αξία, αποτελούν και συνεισφορά στην ιστορική μνήμη, γιατί απαθανάτισαν σκηνές και εικόνες της αγροτικής ζωής που σήμερα σβήνουν.

Τιμώντας τη μνήμη του, ο δήμαρχος Ταυρωπού κ. Τσιαντής αποκάλυψε μαρμάρινη προτομή στη σεμνή τελετή που έγινε στο Νεκροταφείο Καρδίτσας. Σύντομο χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η κόρη του καλλιτέχνη Στέλλα Γιολδάση, καθώς και πλήθος μαζικών φορέων και απλών ανθρώπων.

Στη μνήμη του, η Στέλλα Γιολδάση πρόσφερε στο ΚΚΕ 50.000 δρχ.

* * *

Τα αδέρφια μας ΣΕΡΑΦΕΙΜ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο Σεραφείμ πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Παρέμειναν ως το τέλος της ζωής τους πιστοί στα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Ανθρωποι ήρεμοι, καλοσυνάτοι και υπέροχοι οικογενειάρχες. Τέτοιοι άνθρωποι ποτέ δεν ξεχνιούνται.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Κουκακίου, 100.000 δρχ.

Αποστόλης και Αγγελική Αργυροπούλου

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΛΕΚΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ και του θείου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,που σκοτώθηκαν το 1922 στη Σμύρνη, της μητέρας μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΟΥΡΑΛΗ,του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΥΡΑΛΗ (φωτογραφία) και του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΓΙΩΝΗ από τα Σέρβια, προσφέρω στο ΚΚΕ, στο μοναδικό εκφραστή και υποστηριχτή των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, 100.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Δέσποινα Ιωακείμ

* * *

Η Ελένη και ο Κώστας Χατζηγιαννίδης προσφέρουν 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, στη μνήμη του αδελφού τους ΤΑΣΟΥ ΟΡΦΑΝΙΔΗ,που σκοτώθηκε, πολεμώντας τους κατακτητές στις 27 Σεπτέμβρη 1944 στο Σταυρό Ημαθίας. Και του εξαδέλφου τους ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΑΝΤΙΔΗ μαχητή του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, ο οποίος πέθανε στις 31 Γενάρη 1999. Και ο δύο αγωνίστηκαν με πάθος για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

* * *

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑ, συζύγου Χρήστου Τσιόγκα από το Καρπερό Γρεβενών, ο σύζυγος και τα παιδιά της Απόστολος, Ευθυμία Κώστας προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ξεχασμένης Ημαθίας, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Συμπληρώνονται 11 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και λογοτέχνης ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Κεμεριώτης).

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγος Μένια Παπουτσή

Τα παιδιά του Γεωργία Παπουτσή - Ανδριανός Μπούκουρας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ