Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Αγωνία" και "διαφωνίες" από τους "ισχυρούς"

ΒΟΝΝΗ.-

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη συναντώνται το Σαββατοκύριακο στη γερμανική πρωτεύουσα, με τη συνδρομή των διευθυντών των Κεντρικών Τραπεζών, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους αλλά και να προτείνουν λύσεις (;) ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις που θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως η παγκόσμια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση. Κύριο θέμα, όπως τουλάχιστον έχει διαφανεί, η πρόταση της Γερμανίας για μία "φιλόδοξη καμπάνια" ώστε να εξομαλυνθούν και πάλι οι τιμές συναλλάγματος αλλά και η ύπαρξη και η λειτουργία των παρόντων οικονομικών ιδρυμάτων.

Οι διαθέσεις απέναντι στις γερμανικές "φιλοδοξίες" χαρακτηρίστηκαν μάλλον για τη ραθυμία τους και την αρνητικότητά τους αφού με πρώτες τις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες φαίνεται ότι απορρίπτουν τις προτάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν.Μοναδικός σύμμαχος που φαίνεται ότι προσέτρεξε στο πλευρό των Γερμανών, η Ιαπωνία. Το θέμα της "σταθερότητας των συναλλαγματικών τιμών" ήταν θέμα εξερεύνησης, καθώς οι πρόσφατες κρίσεις των δύο τελευταίων χρόνων και κυρίως η χρηματοοικονομική κατάρρευση της Ρωσίας το περασμένο καλοκαίρι έχουν δημιουργήσει διάφορα ερωτηματικά, αλλά κυρίως ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις. Ο Λαφοντέν είναι έτοιμος να προτείνει και να υποστηρίξει σθεναρά ένα σύστημα περιορισμών της κίνησης των συναλλαγματικών τιμών μεταξύ των ισχυροτέρων κρατών και νομισμάτων, με το σκεπτικό ότι αυτές οι χώρες είναι που παρεμβαίνουν ουσιαστικά, πουλώντας και αγοράζοντας, στην ανοιχτή αγορά, επομένως είναι αυτές που συγκρατούν και διατηρούν τις τιμές συναλλάγματος. Ο αντίλογος έρχεται κυρίως από την πλευρά του υπουργού Θησαυροφυλακίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν,ο οποίος πριν καν την προσέλευσή του στη συνάντηση απέρριψε την ιδέα με το αιτιολογικό ότι η δημιουργία μεγαλύτερης σταθερότητας μεταξύ του αμερικανικού δολαρίου, του ιαπωνικού γιέν και το ευρώ θα έχει "τεράστια" πρακτικά προβλήματα.

Ενα ακόμα ζήτημα που μάλλον θα αποτελέσει θέμα "αντιπαλότητας" είναι το ευρώ. Εδώ οι συμμαχίες είναι ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές, καθώς οι Ιάπωνες αλλά και οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει πάσης είδους φόβους και ανησυχίες εξαιτίας των προβλημάτων εφαρμογής και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην ήδη "ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομία". Για τα λόγο αυτό, τα μάτια και τα ώτα των παρευρισκομένων στράφηκαν στον πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Χάνε Τιτμάγιερ, που παρουσίασε την αναφορά του και τις προβλέψεις που του είχαν ζητηθεί για τη "βελτίωση του συντονισμού της επιτήρησης των οικονομικών αγορών". Κυριότερη πρόταση του: η ίδρυση ενός διεθνούς φόρουμ από 40 - 45 αξιωματούχους κυβερνήσεων αλλά και στελεχών των διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων που θα συναντώνται δύο φορές το χρόνο και θα λειτουργούν υπό την αιγίδα της "Τράπεζας Διεθνών Αποκαταστάσεων" που έχει την έδρα της στην Ελβετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ