Κυριακή 21 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ορατή η ΝΑΤΟική επέμβαση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΡΑΜΠΟΥΓΕ.-

Η ώρα της στρατιωτικής αναμέτρησης στο Κοσσυφοπέδιο έχει σημάνει μετά το οριστικό αδιέξοδο στο οποίο επήλθαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Σέρβων αξιωματούχων και Κοσσοβάρων Αλβανών εκπροσώπων στο Ραμπουγέ της Γαλλίας. Ετσι, το μόνο που διαφαίνεται στον ορίζοντα της Σερβίας, και ιδίως στην πιο ταραγμένη και επικίνδυνη γειτονιά των Βαλκανίων, είναι τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Αυτό συνάγεται από όλες τις τελευταίες ενδείξεις και εξελίξεις με ενδεικτικότερη την - μάλλον δικαιολογημένη... - άρνηση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να δεχτεί τον απεσταλμένο της κυβέρνησης Κλίντον, Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος θα κόμιζε για μία άλλη φορά... "γλαύκα ες Αθήνας". Δηλαδή, τις γνωστές απειλές και εκβιασμούς περί ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και αποστολής στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι αναλυτές μοιάζουν να θεωρούν πλέον σίγουρη την εξαπόλυση έστω και μερικών - εκφοβιστικού χαρακτήρα - βομβαρδισμών. Αλλωστε, οι ΗΠΑ αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Ομάδας Επαφής, από καιρό μεθόδευαν την αποτυχία των συνομιλιών του Ραμπουγέ με στόχο το... παραδειγματικό χτύπημα του Κοσσυφοπεδίου από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Είτε με τη μορφή βομβαρδιστικών αεροσκαφών, είτε με τη μορφή πολυεθνικών στρατευμάτων "επιτήρησης" μίας "συμφωνίας", που ουσιαστικά θα έβαζε χειροπέδες στα χέρια του Βελιγραδίου, υλοποιώντας την από καιρό σχεδιασμένη όχι αυτονόμηση αλλά ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, με ολέθριες επιπτώσεις όχι μόνον για τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για τις γείτονες χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα). Γι' αυτό και επί δεκαπέντε μέρες, οι ξένοι μεσολαβητές και οι υπουργοί Εξωτερικών, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας συνέχισαν να κάνουν τα στραβά μάτια στην άκρως ανυποχώρητη στάση όσων εκπροσωπούσαν την αυτονομιστική οργάνωση (Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου)!

Πάντως, οι ξένες δυνάμεις επιχείρησαν να σώσουν τα εναπομείναντα προσχήματα στην τράπεζα συνομιλιών του Ραμπουγέ μέχρι το ύστατο λεπτό. Πώς; Με το να μεταβεί εκεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, δηλώνοντας πως είναι έτοιμη να "αναλάβει δουλιά" (;). Εκεί ήταν για τους ίδιους λόγους και όλοι οι υπόλοιποι ομόλογοί της, όπως ο Γάλλος Ιμπέρ Βεντρίν, ο Γερμανός Γιόσκα Φίσερ, ο Ιταλός Λαμπέρτο Ντίνι, ο Βρετανός Ρόμπιν Κουκ και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Αβντέγιεφ. Τέλος, στο πλευρό της σερβικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του Ραμπουγέ, έφθασε χτες το πρωί και ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν την οριστική λήξη των συνομιλιών στο Ραμπουγέ, ο Πρόεδρος Κλίντον αρκέστηκε να δηλώσει μόνον ότι έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη που θα δράσουν στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιχείρησης...

Οι "κάννες" του ΝΑΤΟ στοχεύουν

Το ζοφερό κλίμα των δραματικών εξελίξεων στο Κόσσοβο επέτειναν και οι τελευταίες χτεσινές πληροφορίες σχετικά με την αμερικανική και ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή.

Μονάδες του αμερικανικού στρατού στο αεροπλανοφόρο "Εντεπράιζ" ετοίμαζαν περί τους 80 πυραύλους "Τομαχόκ" στοχεύοντας από χτες το πρωί σερβικούς στόχους μέσα και γύρω από το Κοσσυφοπέδιο. Πανέτοιμα την ίδια ώρα ήταν τα ραντάρ και συστήματα "αεράμυνας". Επιπλέον, 460 στρατιωτικά αεροσκάφη έπαιρναν θέσεις επίθεσης. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ενδεχόμενες επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο θα γίνουν στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου ή αύριο τα ξημερώματα (σ.σ. Κυριακή προς Δευτέρα).

Ομως, την ίδια ώρα ο ΝΑΤΟικός στρατηγός, Γουέσλεϊ Κλαρκ, επέμενε πως εάν ακόμη και την τελευταία στιγμή επιτευχθεί συμφωνία στο Ραμπουγέ, τότε όλα είναι έτοιμα για την αποστολή 30.000 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο. Στην αρχή, θα καταφθάσουν περίπου 1.850 Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι θα ενωθούν με τη στρατιωτική δύναμη 7.000 ανδρών όχι μόνον αυτών που στρατοπεδεύουν σε βάση της ΠΓΔΜ αλλά και άλλων που θα καταφθάσουν διά Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ