Σάββατο 27 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
Προαναγγελία θυελλωδών ανέμων
  • Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τον περιορισμό των κοινοτικών δαπανών
  • Αγροτική πολιτική, "πακέτο Σαντέρ" τα... θύματα
  • Χωρίς αντίκρισμα οι "πρωτοβουλίες" για Οτσαλάν

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε με τον πιο επίσημο τρόπο την μείωση των κοινοτικών δαπανών, με πρώτα... θύματα την αγροτική οικονομία και το "Πακέτο Σαντέρ". Αυτό προκύπτει απ' τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βόννη. "Δεχόμαστε ότι οι κοινοτικές δαπάνες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι πολύ υψηλές - τόνισε ο Κ. Σημίτης. Πρέπει να δούμε, όμως, πού πρέπει να γίνει ο περιορισμός τους".

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού προδιαγράφει και τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων απ' την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, μέχρι τις οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο του Βερολίνου στις 24 και 25 Μάρτη. Στη Σύνοδο αυτή, όπως έχει ζητήσει η γερμανική προεδρία, θα κλείσουν όλα τα θέματα που αφορούν την "Ατζέντα 2000".

Πάντως, όλοι σημείωναν χτες στη Βόννη την ένταση που προηγήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εξαιτίας, κυρίως, της πρόθεσης της Γερμανίας να επιβάλει το σύνολο των θέσεών της.

Οπως διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση, η Γερμανία φαίνεται να υποχωρεί απ' την αρχική θέση για την "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ και να συντάσσεται με τη Γαλλία στην πρόταση για το "πάγωμα" των δαπανών στο επίπεδο του 1999. Αυτή η πρόταση που κυριαρχεί και όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει, θα σημάνει σημαντική μείωση των κονδυλίων για την ελληνική αγροτική οικονομία. Υπολογίζεται ότι η συνολική απώλεια για το διάστημα 2000 - 2006 θα ξεπεράσει το ένα τρισ. δραχμές.

Οι περιορισμοί των δαπανών θα έχουν άμεσες επιπτώσεις και στο "πακέτο Σαντέρ", το περιεχόμενο του οποίου θα μειωθεί δραματικά.

Στη χτεσινή Σύνοδο δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, ωστόσο διαμορφώθηκαν οι συσχετισμοί. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός έχει συγκροτηθεί ένα μπλοκ των "Βορείων", που με επικεφαλής τη Γερμανία ρίχνουν το βάρος τους στη σταθεροποίηση, στη διατήρηση των μακροοικονομικών μεγεθών και στη διεύρυνση. Στο άλλο μπλοκ, των "Νοτίων", συμμετέχουν οι Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ σημείωσε ότι η Ιταλία εμφανίζει διαφοροποιήσεις και ζητούν τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Θέμα Οτσαλάν

Χωρίς αντίκρισμα έμειναν και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για το θέμα Οτσαλάν που είχαν στόχο να αποενοχοποιήσουν, εν μέρει, την κυβέρνηση.Η επιστολή προς τους 14 "εταίρους" και η συζήτηση του θέματος κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού, το μόνο που απέδωσαν ήταν μια παρέμβαση του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και μια δήλωση του προεδρεύοντος καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, ότι η προεδρία "θα πράξει τα δέοντα"...

Πρέπει να σημειωθεί ότι απ' την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είχαν επενδυθεί αρκετές ελπίδες σ' αυτές τις πρωτοβουλίες, ελπίδες που έπεσαν στο κενό, καθώς οι "εταίροι" δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ούτε ένα βήμα απ' τις θέσεις που διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας.

Δηλώσεις Σημίτη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους χρησιμοποίησε κατ' επανάληψη τον όρο "σκληρές διαπραγματεύσεις", για να δικαιολογήσει προφανώς το συμβιβασμό της κυβέρνησης σχετικά με τους περιορισμούς των δαπανών.

Τόσο απ' τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και απ' τις δηλώσεις άλλων ηγετών προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Γερμανοί κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού με το ίδιο ποσοστό. Εξάλλου, έχουν ζητήσει να τελειώσει η διαδικασία για την "Ατζέντα 2000" μέχρι τις 25 Μαρτίου. Γιατί μια πιθανή παράταση θα απειλούσε την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με δυσάρεστες παρενέργειες στην ούτως ή άλλως άσχημη πορεία του ΕΥΡΩ στις διεθνείς χρηματαγορές.

Οι "συγκρούσεις" πάντως που εκδηλώθηκαν κατά τη Σύνοδο επιβεβαίωσαν τον έντονο ανταγωνισμό στους κόλπους της ΕΕ και ειδικότερα τον πανικό των κυβερνήσεων των μικρότερων και φτωχότερων κρατών - μελών μπροστά στο ενδεχόμενο μιας σαρωτικής πολιτικής εκ μέρους των "ηγεμόνων" της ΕΕ.

Σχετικά με το θέμα Οτσαλάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε και διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ